Monday, August 30, 2010

mat patriotik

2,3 hari ni hazim dok nyanyi lagu ni je... mungkin sbb nak merdeka ni kot..

semangat patriotik mesti ada kan..
jom kita layan..

mcm biasa sila abaikan idram yg tebal tu yer.. dia ni w/pun lahir n menetap kat Selangor tapi bila sebut perkataan yg ada R bunyi dh macam pure org Peghak pulak....


Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-53..

zasssss!!


video

Hang Hazim


wa wa wahhh... hazim bukan main gumbira lagi,
biasa le dia kan bab2 baju melayu ni mmg teruja habis...

since skolah dh suruh pelajar2 memakai baju kebangsaan masing2 hari ini sempena hari Kemerdekaan esok hari,
jd dia pun dah tetapkan costume apa yg dia nak paka
i...

jadi pagi ni, macam ni le ropernya my Hang Hazim ye puan2....

sila abaikan muka masam dia... bengang sbb maknya
ni sibuk sgt nk snap gambo dia.. huhu



suke sangat tengok gelagat budak2 skolah dia yg multiracial tu,
jadik pakaian2 mereka pun sgt le meriah...
yg chinese pakai cheongsam n samfu.. yg india pakai sari,

yg singh pakai pakaian kebangsaan mereka jugak..
so cute!


tak dilupa setiap kanak2 kena bawak kuih muih tradisi mereka...

utk hazim, ibunya yg cemerlang ni tak sempat buat apa2 so masa gi ikea wiken lepas sempat le sambar sebalang kuih tradisional buat
anak terchenta yang segak berbaju melayu ke skolah arini...acecehhhhh bahasaku...

iye jgn xcaya kt ikea ada jual biskut rayer ye.....

lap u dear.. muah...
encem Hazim arini..

ni lak time bersemangat nyanyi lagu Jalur Gemilang sblum masuk kelas masing2..
cute je sume..






Wednesday, August 25, 2010

mood lari lintang pukang

hari ni dh puasa ke-15, emmm 1/2 gone le..
so far ok le masih berbuka di rumah mak & rumah sendiri je..
pecah rekod tak berbuka di luar lagi..

almost every weekday ada undangan berbuka di hotel2 (temankan abah) tp malas nk join...

1st sbb ada baby yg kecik lagi,

2nd lebih suka habiskan masa ngan mak & abah di umah, dgn menu2 yg mak sendiri masak, pastu tukar2 menu ngan jiran2... wahhh bab2 ni rania mmg suka.. pantang hantar makanan kt umah jiran sure ada je yg nk pegang dia... gatai jugak budak kecik nih ;)
lg satu, senang nk monitor anak2 kt depan mata jugak, kang kt hotel nk jerit2 panggil anak org ingat hapa mana datang tarzan pompuan pulak.. hehehe

3rd ... tak tau le nape rasa malasssss yg amat nk berbuka di luar tahun ni... hmmm.. mungkin minggu2 akhir nnti mood ok kot.. harap2..

semalam kt MO tak pegi, arini kt Redbox Pavilion pun tak pegi le, esok Equatorial & next day kat Crown Plaza ... actually, no big deal le berbuka kt hotel.. kt umah jugak yg terbaek :)

lagi satu semalam time sahur haziq demam panas, so doc kasik dia mc 2 hari.. tu tgh dok sangap kt umah opah boring katanya, kalau ok t/hari soh je dia gi kafa since skrg tgh ada ujian... sian haziq.. dah tuang pose 2 hari sbb kena makan ubat.. frust betul dia..

wahhh, for selangor dis friday dh cuti, (kiterang takde le sume kl kecuali hazim school kt pj cuti le dia.. ) confirm kl sesak banget time tuh org sibuk shopping raya.. so avoid kl..
kami mmg xgi kl time cuti pun..

ni skrg dok pikir nk ambik monday off ke tak... byk jugak barang budak2 tak beli lg nih.. huhuhu..

rasa tak caya je dlm 2 minggu je lagi nk raya.. cam biasa kami balik dua2 tempat.. dis year Kg Gajah, Perak dulu pastu 2nd raya & seterusnya di Rengit, Johor pulak.. dah dapat dibayangkan kepenatannya .. lg le ngan mengepit 'handbag' tahun ni.. tapi mesti lagi best!

cuti raya standard le seminggu lebih... 20th baru masuk opis balik... ingat nak sambung bwk budak2 jenjalan sekali.. cover balik penat time raya.. plan je le dulu..

ohhhh.. sebelum merepek lagi lama... smpai sini dulu le ... wat masa ni...
selamat berpuasa & berbuka puasa..

Sunday, August 22, 2010

ingat pesan datuk hang tuah...

"ingat pesan datuk hang tuah.. takkan melayu hilang di dunia...

amboi..amboii.. amboi...amboi

amboi.. amboi.. amboi.. amboi"


:D

ewahhh.....nyanyi kejab.. hehe..

haaaa.... ni le pendekar Hang Lepat kt umah kami..
sape lagi, hazim le..

ingat dulu entry tahun lepas yg dia kemaruk
bertengkolok & bersamping hari2...

kelakar bila tengok balik entry yg tu..

and now, guess what?

skrg dah datang balik anginnya tuh,
ni sume gara2 dia terjumpa samping n tengkolok yg di sorok dlm lemari,
malam tu jugak pas dah puas berlakon jadik ala2 Hang Tuah dan bersilat bagai,
pas gosok gigi & bersihkan badan trus dia pun tido ngan lengkap
pakaian cam di bawah nih...

tak panas ke hazim oii?
kami lak yg rimas tau
:0




dan yang paling tak tahan,
sekarang ni dah masuk seminggu dia tido skema macam ni....
tengkolok & samping tak tanggal tu.....

bila check tengok dia tido malam2 & time bangun sahur rasa nk gelak pun ada ..

mcm2 perangai anak2 ni, lucu, keletah.. cukup menghiburkan hati..

tapi kengkadang hangin jugak..

itu le rempah ratus dlm mendidik permata hati, kata org kan..

haaa, lagi satu skrg dia sibuk dok joget, dok menghapal steps tarian..
terkinja2 n cute je... hazim ni bab2 dance dia x malu cam haziq.. dia bantai je..

tapi pasal apa ye?

pasalnya .... dia punyer school concert le... pas raya nnti...

looking forward for that event & his graduation.. sob sob.. sedih lak ibu..

lambat lagi, early november rasanya..



Friday, August 20, 2010

OKB

wah wah wah... tengok le tu tokay tengah kira duit skolah dia :D

brapa sume RM??



that's my haziq le, very thrifty punyer budak.. kuat penyimpan.. yang bab ni mmg ibuk tabik n boleh puji le..

bila tanya nk wat apa duit tu?


alasan standard dia dari kecik... dari zaman dia cakap pelat dulu :

"nak masuk university luar negara le bu.."

cuma dulu dia cakap luar negara = wa gare.. budak pelat kan?

sabor je le, dulu tak ambik serius sbb budak k
icik punyer cakap & cita2 kan... apa le sangat..

so skrg mmg dah nampak impian tinggi dia tuh.. very committed ngan pelajaran skrg, mmg hepi tgk dia bab2 skolah ni, xyah paksa2 :D

a
lhamdulillah, kami tumpang gembira ...

insyaAllah kalau rajin usaha mesti boleh tercapai cita2 tu :)

lagi satu nak tau napa dia dok clearkan tabung dia yg dah sendat tuh?


siap sibuk sgt soh bank-in cepat2 dlm acc dia sumer duit tu..



sebab dia tau another durian runtuh will be co
ming in ... heheha... apa lagi..

RAYA... RAYA...!!!! just around d corner beb!


budak2 mmg rezeki murah time raya nih...

golongan kita2 ni yg koyak poket sbb kena kasik duit rayer pada anak2 buah, sepupu2 yg masih skolah, golongan tua, dll.... berderet2 tuh... hehe...

xpe, setahun skali je.. memang syok aper tgk budak2 hepi dpt duit..


huuuuu...lagi bersemangat haziq menyimpan lebih2 bulan poser ni, 10 sen pun dia xblanja & sikit pun tak tergerak hati dia nk beli apa2...

toys? jauh skali... buku n stationeries tu ada le sket2...


harap2 hobi menyimpan ni sampai ke besor le..
jgn pulak kecik2 menyimpan, bila besor dok perabih lak ye ...



Thursday, August 19, 2010

emmmm........maaaaa.....

haaa.... itu le perkataan pertama yg sering rania sebut skrg....

kengkadang bunyinya cmni... ma..ma...ma...ma...maaaaaaaaaaaa.....

wow weee!!!!!..........sukenya ati..

nk ajor panggil 'ibu' mesti takes time sket, so ma, am ma, ma ma & sewaktu dengannya, paling senang buat baby sebut..

understood.
...

comey je bila rania sebut.... berulang2 kali pulak tu skrg...
waaaa.. terharu ibu.. *tetiba*


miss u every second darling..

w/pun ni anak yg ke-4 dah...
i really appreciate this moment la... :D

Monday, August 16, 2010

blog pun poser :)

harini dah hari ke-6 berpuasa..
senang citer 1/5 gone oredi lah..


cepatnya kan? nnti tetiba dh raya je.. pas hari ke-15 nnti lagi cepat u...pejam celik pejam celik tetiba esok dh nak raya, percaya le..


alang2 dh menaip, moh le kita update sket xtvt bulan pose ni...


terawih?

huhu.. sedih nk cakap, mmg xleh nk join kt ma
sjid le, abahnya je yg pegi.. takde orang nak jaga baby... so bila abahnya takde, ibuknya bersilat le layan 3 pahlawan & 1 serikandi melayu nih.. tak menang tangan betul!

persiapan?

baju2 & kelengkapan anak2 ada le sket, nak tambah mana2 yg perlu (tak baik membazir, nnti jadik sedara syaiton).. heeeee

maknya selai baju kurung je.. xyah le tempah byk2 sbb gi keje bukan pakai baju kurung pun.... lagi skali, jgn membazir..

puasa?

haziq puasa penuh..
tapi ari2 pas balik skolah msti tepon soh beli buah itu ini.... dia ni mmg pemakan buah tegar & tak boleh dipisahkan lah...

kira cam reward sbb dia poser le tu agaknya... ibu ikutkan je sbb ibunya ni pun pemakan buah tegar jugak......


yg bwh ni dok sibuk tayang dia punyer snow white melon, sgt sedap!




hazim masih 1/2 ari, kengkadang xbuat pun.... sbbnya?
kt skolah dia bila time teacher kasik makan dia tak tahan dugaan tengok kengkawan lain esp non-muslim makan, so dia join skalik .. dapat lak makanan yg dia suke apa lagi menonong dia dok join makan, dah xingat ikrar yg dia berpuasa aritu..

ishhh, mmg nk kena cubit budak nih..

sahur?

mmg kena sahur sbb bf anak kang xde tenaga lak..
haziq pun sama mesti nk sahur, kalu tak kebera
ngkalian dia utk poser penuh sgt le mustahil..

selalu sahur tak ambik nasi, hanya butterscotch bread yg dh siap toasted letak nutella... perghhh.. kena lak air either milo, soya or horlicks.. dan tak lupa, kurma..penting nih..
ni ibu n abah punyer standard sahur..

yg sebelah sana tu haziq punyer quaker oat, susu sebotol & cam biasa buah kena ada.. :)



dan kalau rajin rebus le m
ata kucing kering ni.. org tua2 kata tambah susu kan? mmg penting utk ibuk2 yg menyusukan anak... haa, lagi satu lobak putih tu...

bantai je le.. mana yg elok tu ikut la..




ho ho ho...

itu je lah...


byk stories ni tapi time poser ni jadik keberangkalian utk update blog pun mcm kureng..... ishhh.. malas tul nk menaip... kalau ada tu ada le, kalau takde tu takde le yea..


Tuesday, August 10, 2010

bu, bila nak posa?

wiken minggu ni kami tak brapa nk ligat..

masing2 dh get ready utk berpuasa je..

for haziq & hazim mandatory taun ni kena penuh 30 hari..

harap2 boleh fullfill le sbb si haziq tu mmg kaki makan & si hazim tu kaki min
um susu berbotol2 sehari..

aariz? blom lagi ...
baru 3 tahun :)


wiken pun kami tak jalan mana2 just kemas2 umah je, pasang langsir, tukar position perabot, dll, malas le bulan pose baru nk start kemas rumah mesti penat kan?

plan nk ngecat pun terpaksa ditunda jugak.. mesti cat lagi sbb taun lepas punyer dinding pun dh ada lukisan2 mural 3 abdul lagi..

so since dh sangap petang tu, jadik bwk budak2 gi round2 kt padang dekat umah je...



cam biasa le budak2 ni mesti nk berlari n do some outdoor activities, wiken mmg tak boleh duduk umah pun..

tapi harap2 bulan poser nnti tukar le rules tu... kang sibuk2 lari dh penat mintak air lak, haru jadinya..

haritu byk gak families yg spent time di padang dgn berkelah, main helicopter control, bawak pet cat jalan2, archery, main layang2..

ada ada satu family tu leka main baling tin kosong ngan selipar, siap yg veteran pun joined.. wahhh best betul, tingat lak zaman kanak2 dulu.. dah terasa cam nk join pulak.. heheheh....

since kiterang tak plan nk gi situ so takde le bwk tikar ke hapa, dok je le ataih rumput ye.. tapi bau rumput tu mmg best banget le.. harummm..

sebenarnya, ibu nk gi Giza City kt sebeleh tu tp cmne ke sini lak ye.. tak aci betul!

budak2 lak cam biasa le kalau dh dapat tempat luas apa lagi...marathon satu padang derang bukan kira, bapaknya jerit pekik memanggil pun tak diendah langsung.. yg derang tau lari je.. peluh tak usah citer le .. lencun..




bab2 keluar ni kan, skrg si rania pun dah ngikut.. pantang bukak pintu mula le dia terjerit2 suruh angkat dia, terkepak2 tangan tau...
kalu tak diendahkan mula le dia cebik, pastu nangis ...

ishhhh cepat betul dia master skill yg itu ye.. apa nak di kato... baby alaf baru...

yang ni otw balik umah.. memandangkan nk pose ni jadik ni lagu yg paling banyak derang nyanyi..

p/s : ni version xpenuh sbb ibunya candid je, kang bila disuruh jadik skema le pulak.. layan je le sora2 sumbang tu ye :D



video


akhir kata, kami ucapkan selamat berpuasa pada kengkawan & pembaca yg singgah.. :)

moga ramadhan kali ini menjanjikan kebaikan & kelebihan yg lebih dari tahun2 sudah..

selamat beribadah & menambah amalan di bulan yg mulia ni..

Monday, August 9, 2010

dulu novel cintan - sekarang?

Dulu masa zaman anak dara suke sgt baca novel.. tapi hobi terhenti bila dh ada anak..

mmg tak dapat nak cari masa utk baca novel sbb once dh pegang novel mmg jadik ketagih, mesti nk habiskan dan ikuti jalan cerita seterusnya...

tak tido malam tu perkara biasa le..
tapi tu dulu, masa belum ada apa2 komitment..

skrg?
dgn pertambahan usia maka kena le cari buku yg lebih ilmiah dan lebih kepada keagamaan, sejarah.. at least dpt menambah ilmu yg berguna kata orang.. rasa cam dah tak sesuai betul nak baca novel cinta yg jiwang tu kan..... hehe..

zaman tu dah berlalu... long time ago..
so skrg apa yg ibuk baca??



buku di bawah ni le.... ada 727 ms.. tak tau le bila nk khatam.. asik tergendala je..

Sunday, August 8, 2010

eksesais malam hari

selalunya balik keje ari jumaat kami selalu bwk anak2 round2 kl dulu sblum balik ghumah..

&
bila round kl waktu malam cam biasa mesti singgah dataran le.. ni mmg tempat standard anak2 kuarkan peluh malam2 hari...



budak2 ni nk marathon dulu le.. cam biasa dh dapat padang luas depan mata mmg lari punyer le laju tak henget.. mmg ada ala2 kambing kuar kandang pun ada...



mmg pening pala le abahnya nk kejor sorang2 lebih2 lagi kalau sumenya lari arah yg berbeza.. hahah.. sabor je le ye abah.... tak pasal2 apaknya pun kena eksesais gak ..


geng pompuan dok perati je.. releks je tengok lampu kan rania??
kita gud girlkan rania?
takde sibuk2 nak berlari2 bagai nk rak.. hehehe..




3 abdul lak selagi tak kuyub dek peluh selagi tu le derang tak de menunjukkan tanda2 nk berhenti..


lepas lebih kurang 45 minit, sorang peserta iaitu aariz dh cakap dia penat.. so rehat tepi padang..

tunggu haziq n hazim je surrender... huhhh byk betul tenaga derang ni ye..


lebih kurang 1 jam pastu baru le balik ghumah... badan sume dah macam kena simbah ngan air sebaldi.. basah lenjun.... masuk kete dah bising2 soh kuatkan aircond & mintak air.. penat sgt le tuh....

haaaa.. baru tau... muka masing2 senyum je puas ati :)

Friday, August 6, 2010

6 bulan..

hari ni genap umur rania 6 bulan.. so esok bwk cucuk 6 bulan le..

so starting nx month dh tak kena jab lagi.. hoye.. hoye...


so pasni boleh dapat lesen lah ye rania?

r u readyyyyy gurl???



6 bulan.... 6 bulan..... eh cam tak caya le fulak dh 6 bulan = 1/2 tahun..

huhu.. sekejab banget dh 6 bulan ye..

Thursday, August 5, 2010

i'm a desperate kid ..

ni le rupanya aariz lately.. makan pun dok tenung gambo skolah haziq time kindy dulu....

kengkadang tu, time bawak kete dia pun mesti stop tenung gambo tu, bila tanya dia jawab "aishh nak shulll..."



sebenarnya dia nk sgt gi skolah dh.. desperate sgt, tiap2 ari cakap ulang2 benda sama..

tapi ibunya ni malas lak nk antor dia awal2 sgt..


dia blum diaper free sepenuhnya lagi..

lagi satu cakap pun tak brapa nk betul, kang mau penin pala cikgu2 nk memahamkan apa yg dia dok cakap....


tapi bila tgk dia dok tenung gambo skolah je, sian lak... ishhh

nak antor ke tak nak... nak antor ke taknak???

principal skolah ajim dh soh register dah since dia pun slalu tengok aariz time antor hazim pagi2..

ibu ni baru le ingat nak pencen mengharung traffic bangsar-bukit gasing-bangsar tetiap pagi... tensen wooo..

dah survey gak kindy kt area opis ni, so cadangnya leh le bwk dia sama2 gi keje pastu lunch hour ambik kt kindy n antor umah opah..

hmm.. boleh ke??

haven't finalised yet.. tgk le cmne..




Wednesday, August 4, 2010

diary wiken yg dah basi.. hapdet je le

wiken lepas ingatkan nk bwk anak2 lepak kt PD for 2d1n tapi terpaksa cancel atas sbb2 yg xdpt dielakkan....kena postpone pas raya le nampaknya..

so ni wiken versi xde plan khusus .... dlm kepala cm biase le ingat .....isetan, ingat.....one utama, curve.. heheh..

pepehal cam biasa kita gi bekfast dulu kt chinese-muslim restaurant...

haaa.. ni menu bekfes mandatory.. for ibuk le..

yong tau foo soup yg enak bangat sehhhh..




anak2 derang blasah nak wantan mee & nasi ayam je..

pastu gi The Curve, mmg gi sini time pagi2 hari lagi so leh kuar t/hari, so xde le bersesak2 ngan org ramai...

tengok gambo tu sunyi lagi.. syok betul!
budak2 pun xde le berebut2 nk naik kiddy ride tu.. dah depa je yg conquered..



memula gi Metrojaya.. dlm nak tgk2 baju budak2 tersambar beberapa helai baju jugak le..xbyk pulak yg berkenan di mata.. hmmm nampak gaya nk terjah isetan gak le wiken depan....


budak2 ni mak sibuk tgk baju, depa sibuk main kejar2 lak dlm tu..ishhhh.. biasa le org ramai anak ni kan ;)

riuh ngan suara budak2 ni je.. huhuhu



pastu cam biasa kalau gi sini mmg xkan leh kuar selagi xlepak Borders.. kalau tak pegi, mau meraung itu si haziq tau..... ater... ikutkan saja
le...

haziq & maths mmg xleh dipisahkan :)




pas dah puas mentelaah n sambar buk
u utk dibeli trus ke Ikano lak... lunch di sana je..... pastu gi Harvey Norman jab ada benda yg nk disurvey :)

haaa...tengok le model terbaru kusi besor kt harvey nih.. siap dah dok situ xkasik kena angkat pulak.. alahai anak dara sorang ni..

rania nk itu kusi ke?? haaa.. pegi request kt abah yea...
hehehe!



pas dah sopping2 sket balik umah jab.. kasik itu budak2 tido dulu....

petang anak2 main @ playground bwh umah je..



pastu malam gi Carrefour.. beli grocery.. pastu dinner @ chinese muslim restoran dekat umah je...

mak n pak aman dinner ... tengok tu budak2 dok usha paul de octopus... eh bukan .. paul dh kena transfer, so derang dok usha stingray je.. kawan baik octopus dulu kot.. hihihi..



& sunday lak kita ke stadium shah alam, car booth sale pusing2 carik parking xde sket punyer ramai org.. budak2 pun xmau turun letih nk jalan derang kata..

so xsinggah SA trus ke Sunway Pyramid, lunch @ Papa John's ... luv cheese sticks yg yummy tuh..



otw balik gi Fella Design lak.... survey2 je le belinya? idok le teman tau bila....hehe.. cuci mata carik idea je...

pastu balik ghumah, kasik budak2 rehat, tido, wat homework, etc..

petang kuarkan peluh @ playground bwh umah lagi..

malam gi giant for grocery shopping lagi.. :)

ni kt J.co Donut.. tempat mesti terjah bagi ini 3 Abdul..



abis wiken.... kejabnya 2 hari... phewwww!!..

cmne ramai org komplen wiken boring, for me wiken xcukup2 masa ngan anak2 n famili *wink*

Monday, August 2, 2010

yeayyy!! masuk skolah :D

haaa... last friday dh dapat surat ni, mmg ditunggu2 kehadirannya ...

surat apa?
surat pengesahan masuk sekolah utk Hazim tahun depan..




so dlm minggu ni kena le ibu rush balik masa lunch hour utk gi pejabat skolah.. tarikh tutup pengesahan ialah pada 20 August....
kang nak berkejar time bulan poser mesti xlarat pulak..

so Hazim, welcome ke 'skolah betul'... no more main2 & no more tido otw ke school ye.. ikut cam haziq tu ye... huhu.. dh besor anak ibu ni ...

so tahun depan senang le ibu tak payah rush ke PJ lagi hantar hazim ke kindy setiap pagi & atuk lak dah leh pencen dari ambik hazim dari kindy pada waktu t/harinya...

cepatnya masa berlalu...