Friday, December 31, 2010

makbul list :)

entry penutup sebelum 2010 melabuhkan tirainya...sob.. sob..

yup.. ujung tahun datang lagi.. dan macam biasa ini lah masa utk rewards diri sendiri... iyelah dah penat2 keje mesti nak hadiah kan...?? terapi tu...

for those dpt vit B besor mungkin lg 'besor' le yang boleh di'tangkap' kan..


for me, benda kecik2 je.. sesuai le ngan budget... yg penting tak utang credit card & tak meminta2 dr sesiapa pun..

sum
a hasil keje & penat lelah sendiri .... gaji dari company le.. hihihi.

alhamdulillah ada rezeki dari Yg Esa..

luckily hal budak2 skolah dah setel seawal november lagi.. so pejam mata je le bab2 tu ye.... yang tinggal cuma nak bayar yuran je bila masuk skolah nanti..

ok, back to d story... apa yg dihadiahkan utk diri sendiri ??

first one....... htc desire...

bayangkanlah.. opis htc ni selang beberapa pintu je dr my opis.. so hari2 nk gi ladies mesti pass by... mmg meracun fikiran & jiwa tgk replica phone tu besor giler tempampang kt reception tu kan..

so, dari tengah tahun ritu mmg dah aimed ni dahhhh...

dan taraaaaaa.....



betul2 dapat seawal pagi balik dari Penang aritu... terus hi
lang penat travel jauh tau bila my fren dari htc opis called "lina, yr phone is here, kejab lagi i datang antor ye"..

haaa.. hambik...siap deliver ke opis lagi..wahhhh.. hepinya....
dapat2 terus charged bateri kt opis... ayooo.. gelojoh & tak sabar2 ibuk ni...


then, compact camera.. menggantikan yg ilang tu kan.. sob2.. i really luv my 1st camera tu.. tapi xpe le dh ilang nk wat camne, jgn harap le nk dapat balik kan... redha je le.. ni sambar sblum gi penang aritu, ok lah.. enought to make me happy... tapi kalau htc sampai kt tangan dulu mesti takkan sambar camera sbb kualiti gambar htc mmg cantik la... i likeeee..

3rd... ni bukan utk diri sendiri tapi blanja family makan angin... dlm negeri je... tapi dah cukup puas hati, ada rezeki nk bawak aariz & rania fly... haziq & hazim dh penah merasa dah... yg ni pun last month dah booked & confirmed everything... insyaAllah kalau umur panjang..

4th one... eham.. ehem.... something shining... women's best frend.. luvvvvvv it..



yang lain2 kocik2 punyer barang je... buat p
akai gi keje.. tapi still happy sbb rembat ujung2 tahun time sale nih, berbaloi2.. potongan hebat!! bleh beli banyak2 so sepanjang taun boleh boleh 'puasa' shopping ye...

ishhh betul ke nih?.. cam tak caya lak.. shopping penting tuh...

ada handbag, purse.... kasut... jeans... biasa2 je... janji baru.. ngeh3...

since
ujung tahun ni susah betul nk cakap NO NO NO.. yg ada cuma YES YES YES YES je.. meracun betul year end sale nih kan..

ok.. ni yg dah materialised.... yg blum termakbul simpan je dulu utk wishlist 2011 pulak ... dh dapat baru share k...

ohhh...keter... keter... keter.... adakah??

huhuhu.... :) apa2 pun... jgn lupa berterima kasih...alhamdulillah...


mata... rambut ..umur..

most of d time, sume org akan tegur mcm tu le.... hmmmm..sape lg, anak dara pengarang jantung ibu sorang ni le.....

1st - mata bulat..... (mcm guli mata hitamnya tu)...
2nd - rambut lebatnya...
3rd - umur setahun brapa dah nih??.. (padahal belum setahun pun.. tadi sbb size badan kot..)



tu mmg standard soklan yang org akan tanya pasal rania....

hmmm... geram.. geram bila memikirkan rania nih...

we luv u sweet gurl..



Thursday, December 30, 2010

Nota 2010..

hmmm... nampak lusa dah nak masuk tahun baru.. tahun ni mmg cepat banget berlalu...

mungkin sebab awal2 tahun dah pegi maternity leave kot :)


hmmm... byk memori tahun 2010 ni.. macam tahun2 sebelumnya jugaklah...


paling ketara pertambahan ahli baru, Rania dlm keluarga kami.. satu2nya anak perempuan (buat masa ni le) kami & abg2nya yg notti tu sebagai penyeri keluarga.... thanks Allah utk rezeki anak2 ini.. syukur ke hadratMU..


tahun depan hazim akan masuk Tahun 1, jadik dah 2 orang anak berada di sekolah rendah...wah... tetiba terasa tua la pulak... masa a
ntor anak2 kat kindy dulu masih rasa muda..

hmm nape ye?


aariz pulak? plan mmg nak masukkan kindy tahun depan, dah survey2 pun & dah pilih pun.... tapi pikir2 balik & atas nasihat opah.. biarlah dia enjoy zaman dok umah puas2, buat kawan gaduh opah & atuk...

biarlah dia merasa bangun lambat di pagi2 hari lagi, sian lak nk soh bangun sbb kelas start 8.15am.....dia dah d
iaper free tapi nak train betul2 sampai independent ... mmg dia dah bising2 nk gi school tapi paling awalpun mungkin masukkan dia pada June 2011 nanti.... tak pun terus d following year (2012 = aariz 5 thn) sian pulak tengok dia pegi kindy awal2 sangat...

lagi le dia super close ngan Rania, berkepit2 tu dua beradik tau..
so biarlah dia main & temankan rania puas2... kt rumah pun dah ajar dia basic alphabet & numbers.. dan dia pun rajin jugak selak2 buku2 peninggalan hazim dari REAL kids.. so nampak minat tu dah ada.... just d matter of time..

for haziq n hazim, jadual padat utk Isnin - Jumaat .. sekolah kebangsaan sessi pagi, sek agama sessi petang & balik tu rehat2 tukar baju terus gi ngaji pulak..... selamat masuk sekolah & belajar pandai2 .. ibu & abah doakan.. sayang anak2 ibu nih..


wiken free & easy ...


hmm... so far itu je le
utk anak2.. rania will turn 1 dlm masa sebulan lebih je lagi.. cepatnya masa.. sekarang dia ligat like nobody business.. very active explorer..

me? still in dis company... happy sesangat... takde plan nk kemana2 buat masa ni & tahun depan... tengok le camne.... mcm tu le plannya... tapi sumer boleh berubah kan?

hmmm.. aper lg.. ini jer yg lalu dlm kepala sekarang.. yg lelain kalau ingat akan dihapdet kemudian...

dun wori, blog aktif cam biasa.... no sawang2...

sekian dari haziq-hazim-aariz-rania..

semoga tahun 2011 akan lebih cemerlang & diberkati buat kami & semua... aminnn....



Wednesday, December 29, 2010

Anak buah baru penutup 2010

Alhamdulillah pada hari Jumaat minggu lepas dapat sorang lagi anak buah perempuan..

ni gambar baby tengah jemur nih.. ada kuning sket..



kelahiran baby baru ni automatically dah jadikan cucu opah seramai 11 orang (7 lelaki, 4 perempuan)... Welcome to the club cucu2 Atuk Zainal Abidin & Opah Zaharah.. :D

nanti seawal tahun 2011 di bulan Feb dan bulan Mac akan tambah lagi 2 orang baby lagi, iaitu baby kepada kakak & juga adik.... InsyaAllah....

wah3 murah rezeki cucu2 nih...


tahniah keatas kelahiran baby baru buat my brother - Mohd Hanafi & adik ipar, Nur Aleesya..

dah dapat sepasang anak.. yg comey2, sihat & sempurna belaka...


baby cute sangat..
wah meriahnya ngan anak2 buah.... sangat riuh & best okey berkeluarga besar nih esp bila berkumpul ramai2 time raya & family gathering... bagai nak terbalik umah dibuatnya... best3....i like :D


hi & hello...

saya Adam Faris, abang kepada baby baru ni....

sukanya saya dah dapat adik ... girl pulak tu tau....

comey baby saya nih...cam saya jugak.. hihihi..



so pasni leh le baby saya main2 ngan rania....



haaaa sebenarnya baru semalam abah saya daftar nama adik saya...

adik saya namanyanya AIRA SOPHIA... kan sama cam saya huruf A...

sekian saya cerita saya...

assalamualaikum.....





Tuesday, December 28, 2010

kami suker ari Ahad

mari dekat2.. ni 3 Abdul nak citer hal wiken derang pulak...

ceritanya begini....

pada
hari ahad lak kami lepak Curve je.. standard gi awal2 time org tak ramai... ni kt dlm metrojaya, 1st mesti gi kids department dulu........ aariz kan mmg penggemar tegar YE YESH (transformers)...

arini
misi nk carik sandal YE YESH dia menggantikan kasutnya yg dah ketat tu & some of kids stuff....



cam
biasa le mak sibuk carik barang2 anak2nya, anak2 lepak2 main lego & train Thomas ni...



memula
cam sweet je tengok rania pegang doll ni, dia pun mmg belum ada doll pun... tapi last2nya dia campak pulak... bear gak jadik pilihan hati..



aduyaii
nak penuhkan koleksi bear kt umah ke rania...

wahhh bu
... ni nampak yummy la... leh makan ke nih?



selesai misi nyopping di metrojaya... mana lagi... dah boleh guess budak2 ni nak ke mana kan???

mana lagi kalau bukan aktiviti WAJIB derang le... :)

lepak2 @ Borders



hmmmm
.... nak wat camna lagi... derang mmg pajak tempat ni bila gi curve ....

hari
ni haziq baca citer pasal Abu Dhabi...Dubai & few states @ UAE... dia mmg suka bab2 Abu Dhabi nih... cita2 satu hari nanti nk jejak Abu Dhabi jugak nih... insyaAllah ziq.



hazim
pulak?? aritu dia baca buku pasal transportation..

sekejab duduk, sekejab meniarap.. sekejab menyandar... mcm2 style budak2 ni membaca.


aariz
pulak? biasa le dia masih meow2 lagi..... melayan si rania punyer pasal, dia kan mmg berkepit je ngan rania tu......



ni sessi
pemantauan pembacaan anak2 oleh abah mereka dari segi kelancaran & ketepatan pronounciation.. haaa baca jgn tak baca.. :)



dan cam biasa le....at least
kena ada satu buku yg dibeli... baru boleh balik

kalau tak mau menangis si haziq kt situ ye puan2.. sabo je le ini budak tau...



ok
anak2 ... time to go home now... kata apak mereka..



so
anak2 kena le akur.. walaupun hajat hati still nak lepak sampai malam kt Borders tu..
huhuhu..




missi
on accomplished ... aariz tersenyum lebar memeluk kotak sandal YE YESH dia..brand lain tak mau.. choosy betul... nasib le yg dia berkenan tu ada size ..rezeki aariz le tuh.



so
balik umah rehat2 tidokan anak2 dulu utk jalan2 petang pulak....

cam
biasa anak manja ni mmg suka ngacau keje ibu tau... sibuk nak mengemop rumah... hah amik haziq..ni mmg betul2 ibu kasik dia mengemop satu ghumah....

suka
ya amat dia dapat mengemop.... tunggang langgang sumer meja kusi ditolak ke tepi...



so pas ni boleh
le haziq amik tender ye.....ibu kasik le upah.. :)


surat chenta dari sekolah..

iye2 je surat chenta..zaman surat chenta dah lama berlalu....

sebenarnya..... ni yg ibu maksudkan laa..




surat dari sekolah rendah tentang hari pendaftaran si hazim nih...
jatuhnya pada 31 December (Jumaat)... tepuk dahi dah abah tu...

nape pulak??


sebabnya adiknya (my adik ipar) kawin pada 1 January 2011 (Sabtu) sebelah pihak lelaki, so kiterang mmg dah plan le subuh2 hari khamis dah balik ke Rengit..

tiba2 dapat lak surat skolah nih... punah le harapan nk balik ke kampung awal2....


so nampak gaya pas settle hal skolah ajim baru le balik.... confirm malam baru tiba batu pahat nun kan.... esoknya majlis.. pastu esok paginya pulak nak balik KL balik.... huhhh gerenti penat... lagi le melibatkan keje kawin....


dan utk 1st day hazim, dah siap2 ambik cuti 2 hari utk temankan dia di skolah.. tak risau sgt memandangkan haziq ada utk temankan adik dia waktu rehat, cuma nk biasakan dia dgn jadual van, skolah agama pada waktu petang & time mengaji sehabis kelas agama..

aduhhh....

dah merasa akan kepenatan budak2 nih sepanjang Monday - Friday....

takpe le kids, ibu pun rasa benda sama dulu2 tau...releks je...

nanti wiken cam biasa kita gi jalan2 ye.. :)

fuhh... cam tak percaya je 2 orang anak dah ke sekolah rendah... time really flies :D






Monday, December 27, 2010

welcome to d family :) ..

haziq cakap - ibu ni selalu cakap wiken yang indah... kenapa?

mmg le ... mana ader wiken boring... wiken tak indah.. sume indah2 je bila dikelilingi keluarga tersayang... walaup
un kengkadang tu mmg penat & memeningkan kepala... tapi tetap indah! i luv spending time with my family..

jom sambung apa xtvt wiken kiterang.... selepas ambik my mom kt umah adik, kami terus gi bekfast kt chinese muslim restaurant cam biasa le... situ mmg dah pajak tiap2 wiken kena bekfast situ maaaa...

pastu dh kenyang sume baru le kami terus bertolak ke Palong 7, NS utk menghadiri majlis perkahwinan pak usu (adik bong
su abah le).. ni majlis kat sebelah pompuan...

gerak dr KL kul 10 am, sampai sana kul 1 pm.... mmg jauh masuk ke dalam le .. aduhhh jauhnya rasa.. elok2 kami sampai pun mmg ngam2 nak berarak dah...

luckily sempat sampai on time.. haa ni baru2 smpai le..




ramai gak rombongan dari Rengit yg mengiringi aritu.. mak & abah mertua bermalam di sebuah homestay yang disediakan di Palong tu.. :)


tem
a dark blue... so korek2 baju lama jumpa lak baju raya taun 2005 nih... hentam saja lah... since muat lagi kan & mmg baru 1,2 pakai je pun.....

haa ko, tengok tu.... time berarak ni... siap berasap2 lagi....



asap sebelah sini pulak.. huhuhu.. budak2 mmg suker le asap2 ni kan.. kejakunan budak2 sekejab... hihihi.



pengantin dah bertemu :)....



then, pas m
akan, bergambar sume skali time utk balik... singgah kat masjid berhampiran utk solat jamak qasar....

kul 6 pm baru sampai umah.... sumer dah kepenatan & keletihan....

ni some of pixs b4 berangkat balik..

ngan pengantin pompuan - Ikin...adik ipar baru nih :)



ngan pengantin lelaki plak - Acit..



akhir kata dari kami sekeluarga :

Selamat Pengantin baru pada Rasyedi Eidi Raz & pasangannya Noorasikin Nordin..
moga berbahagia & berkekalan selamanya.


welcome to d family ye Ikin....



yang ni ngan opah & adik ipar, zana...



si haziq n hazim ni atuk abahmya ajak dok kampung seminggu, agak2 derang nak???

jgn harap la...

sehari pun tak boleh pisah ngan mak bapak derang nih... mcm mana nak ajar berdikari ntah.... ramai anak2 kengkawan bila cuti skolah dok kt kampung seminggu dua... cam Dirah kawan baik haziq tu dok kampung di kt Kelantan sampai sebulan tau.. releks je dia.. haziq kena le blajar skali skala mcm tu... ye nak?



ni rania pulak... atuk abahnya nak pegang sekejab pun tak boleh.... meraung2 dia... sabor je le anak dara nih....




cium curi je le atuk.. kalau mintak sah2 tak dapat kan... hihihi...



orait... selamat berangkat.... so nx week turn kt Rengit Johor pulak ye....



jumpa di sanaaaa...di sanaaaa.... di sanaaaaaaaaa....

:)

Friday, December 24, 2010

a.. b.. c.. d.. e.... haishhhhh

haaa... saja nk share video haziq yg ada dlm camera lama nih...

ni masa haziq baru berumur 3 tahun ... ingat lagi time ni dekat KL Sentral tunggu abah gi money changer nk tukar euro... abah pegi ke Sweden time tu, sedey sbb xdpt ikut.. so tinggal le ibu 3 beranak ngan haziq n hazim.....

aduihhhh rindu betul budak2 (masa tu baru ada haziq n hazim je) ngan abahnya sket2 tanya mana abah... sket2 tanya lagi.. haru betul..time tu cakap pun ada pelat2 lagi..


aduhh bila tgk video2 lama budak2 ni ibu rasa nk menitik air mata.. cepatnya besar anak2 ibu nih..

teter todok ... alahai cutenya bunyi....... haiissshhhh = F

jom layan...



video

Thursday, December 23, 2010

terapi budak demam..

ellow... i'm rania....



ni saya nak citer wiken yg baru ni... selalunya kami ni mmg merayau je le kan... tapi memandangkan abg saya si haziq tu demam since balik Penang aritu, jadik xde le kami gi tempat2 yg crowded..

lagi le haziq tu asyik nak baring je.. penangan ubat demam + antibiotic mmg membuatkan abg saya yg selalunya tak gheti2 dok diam tu trus jadik 'baik' semantara ye...

saya pun pelik bila dia byk baring je dari menggelejat kan... kalau tak tu mmg seminit pun dia tak reti diam tau..


so, utk mengaktifkan dia, mcm biasa versi xde plan khusus petang2 kita gi taman tasik dekat area ghumah je le... hari ni ibu saya malas jogging macam biasa .... xpe le bu, ibu dah slim sokmo je... ishhh betul ke rania yg cakap nih or ibu yg angkat bakul.. kui3... huhuhu..


abg2 yg lain pun malas jogging aritu, sumer sibuk bawak kete mainan masing2 nk main kt taman.. whatever...
dan saya?? arini saya nk praktis berjalan ngan lebih terer..

dan mcm biasa bila jalan2 cmni saya suka kena peluk ngan abah & ibu... saya kan manja terlebih.... saya mmg tak mau dok dlm stroller... boring!

saya pun notti jugak kan?? biasa le.. anak bongsu maaaa...



ni time baru tiba..... saya nk abah dukung dulu..... time ni dah ramai gak orang yg datang beriadah bwk family... jogging, etc..
see.... my abah & anak pompuan tunggalnya, saya le .. say cheeese :)



aiseyyy.. jalan tempat rata pun mcm robot, ada hati nk berjalan di jalan yg curam ke?? ibu sound saya..


ibu jgn nk perlekeh saya ok... rania akan buktikan bu... inikan anak ibu... xpe usaha tangga kejayaan kan...

masa time saya belajar berjalan ni pun saya sengih2 ngan org2 keliling.. hmmm.. sume geram ngan saya & siap agah2 saya tau... dan ada gak hulur2 tangan nk ambik saya.. tapi saya cam biasa le jual mahal.. tak mau ngan strangers....

ecehhh... perasan anak ibu nih..



rania wat pe tu?? gaya ala2 mcm nk petik daun teh je...

tak le bu... rania tengah cari ladybirds.... comeykan?...

macam saya jugak.. :)

perasan lagi anak ibu nih..




hari tu xde le pusing tasik macam selalu.. sebabnya tengok cuaca mendung & ada harapan ujan akan turun bila2 masa je.. so, to be safe.. jgn jalan jauh2 dari kete.... kang tak pasal2 jadik kucing kuyub pulak... hehehe..


lagi satu aritu budak2 jakun tengok 2 pasangan pengantin tgh wat outdoor photoshoot kt tasik... macam2 gaya...

eeee malu le rasa sumer org pandang... tapi xpe nk gambo kawin cantik pasangan2 tu control ayu & hensem je le.. nk wat camne kan..
ada masa budak2 ni gelak jugak... ishhh.. xbaik tau..



haaa... lepas lebih kurang sejam melepak & hirup udara segar, nampaknya budak demam dah tersenyum lebar dah... badan dah lencun dek peluh... good sign tu...

harap2 cepat sembuh ye abang sayang..

lagipun, abah saya pun dah tahap tak leh control abg2 saya yg tak hengat berlari tu.. biasa le abg2 saya tu dapat tempat luas derang sure wat marathon le..

saya punyer turn??? tungggu.... tak lama lagi.... siap le abah saya tu... tak terkejar nnti.. saya rasa saya akan lagi terer dari abg2 nanti.. saya pasti!



ok... nampaknya abang saya yg demam aritu dah nampak segar bugar dah... siap berlari bukan main laju lagi...

saya pun missed lak tengok abg haziq lasak2 instead of baring je all d time.. saya rimas, ibu n abah lagi le.. ibu saya tu malam2 pun berjaga sbb monitor abg haziq tau...

cepat2 sembuh ye :)


we luv u abang haziq...