Monday, February 28, 2011

Jangan tiru aksi ini..

macam biasa wiken kami keluar je le.. ada je halnya...

ok, tak sempat nk citer buat masa ni .. kt umah bz.. kt opis pun bz gak..

layan je le movie ni dulu ye :)


will blog about it later on..

hello.. saya Rania Iris.. sila jgn tiru aksi saya ni ye.. bwk kete sambil berdiri.. hanya saya sorang je yg dibenarkan buat begini ;)

video

Friday, February 25, 2011

kalau ibu pandai..

malam tadi maknya ni sibuk bf rania, basuh baju, kemas jadual anak2, etc...

haziq cam biasa sampai umah terus mengadap whiteboard, macam2 yg dia belajar kt skolah sume dia dok tulis kt whiteboard... rasa kalau cikgu zamani dia tengok mesti bangga ada anak murid camni.. hehe...


dan dia dah pesan.... "ibu, esok haziq bangun pagi haziq nak soklan yg haziq buat tu mesti dah ada jawapan tau!.. ibu jgn buat alasan tak nak buat pulak!...."


ish.. ish... garang betul cikgu kecik nih..


arahan dia mesti akan start dengan "kalau ibu pandai, ibu buat skarang"... "kalau ibu pandai, apa ckap arab utk... bla.. bla"...... dia ni kan minat banget bahasa Arab..


senang je le ibu, takkan ibu tak boleh jawab.. katanya...


aduyai... bukan ibu tak leh jawab haziq tapi ibu ni dah tinggalkan benda ni lama... long time ago when i was a student hokey... i need to do my revision first b4 answering dear.... kalau tak malu le ibu kalau jawapannya salah kan..


ni antara yg sempat snap masa dia tido... cute je lukisan dia tu kan... dia xkan kasik padam selagi xde jawapan tertulis di situ.... tapi yg selalu nakal gi padam nk tau siapa?

Rania laaa....hihi.. budak kecik ni xde saper brani marah lagi kalu dia wat 'jenayah'.. biasa le baby kan..



haaa yg tu sebahagian je.. smlm brapa kali dia buat soklan utk setiap matapelajaran tau.. siap boleh request nk beli whiteboard besar cm kt skolah guna duit blanja skolah dia tau....

no wonder marker pen tiap2 minggu kena beli kan...
tu belum masuk hazim, aariz & rania punyer marker pen lagi..

yup.. jgn tak caya Rania pun dah start menulis ye kt whiteboard ye :)
so cute lah..

mana tak tumpah kuah kan... dah mentor 3 org ngadap whiteboard hari2 pas tiba rumah... jadik adiknya pun ngikut je le...


Thursday, February 24, 2011

Wedding tema dlm hati ada taman

Last Sunday kami pegi jemputan kahwin adik kepada adik ipar.

Location : Tepian Tasik Permaisuri, Bandar Tun Razak, Cheras...


cantik temanya.. cantik pelamin, cantik pengantin, cantik hiasan & cantik segala bagainya.. :)

Moga pasangan pengantin di limpahi kebahagian hingga hujung nyawa .. aminnn..
Jom layan some of d pixs... tapi yg kelakar gambo pengantin satu pun tak ambik.. sebuk ngan budak2 je... :(



sambil makan sambil bergambar ngan sanak saudara le... bukan senang nak kumpul ramai2 ni kan..

haaa.. ni adik ipar.. adik dia le yg kawin nih... ngan opah wan..



gambar ngan opah & opah wan :)



Rania : ibuuuu.. tolong Alang (my brother) nk kidnap rania nihhhhhhh! relax Alang ujung bulan ni dpt le baby gurl cam Rania ye..



ibu lagi ngan abah, mak & Opah Wan..



with adik ipar, mom & Opah Wan lagi :)



time makan..lauk sedap... si hazim ni bab2 nasik mmg dia tak mari la.... dia layan air je.. tu sebelah Pak Usu dia.... my youngest brother la..



ni pakcik (adik emak) yg paling bongsu.. dulu time kecik2 sgt manja ngan Acik ... siap kawan gaduh lagi.. :D



gambo ra
mai2 lg...ni sumer pangkat makcik & pakcik dari belah mak & abah... ni pun sebahagian je...mmg big family kami nih...



kami tak stayed lama pun sbb esok budak2 nk skolah kan..

so kul 10pm dah gerak balik.. dapat sekejab je le jumpa sedara mara rakan taulan..

takpe lah nnti jumpa lagi kalau ada rezeki ye..



ni time balik, masih kt area taman.. budak2 ada hati nk main2 jugak lagi... lupakan ye sayang..

sok skolah kena tido awal.. esok nk bangun awal.. lagi le minggu ni ada ujian....

tata.... hv a sweet dream dear...


Wednesday, February 23, 2011

Lovely Saturday Evening :)

Sambungan lepas balik Kem Bestari Solat on 19/02/2011...

Sebenarnya kami plan nk pegi makan doyan SS2 tapi tetiba rancangan berubah nk ke port klang pulak atas permintaan budak2, derang nk tengok laut pulak.....



so singgah masjid Shah Alam ....




for solat asar dulu... allahu akbar... allahu akbar..




suka banget ini budak kecik.. puas dia berlari kt kawasan luas gini... maknya je le letih nk kejor... tengok tu dia wat muka poty dia.. ishhh geram ;) .. u r so sweet lah dear..



cam biasa askar2 sumer mengekor bapaknya solat ......



since dah sampai SA, sempat jumpa my old friend, Sal.. roommate masa kt Seroja 2 dulu, jumpa di Hailam Kopitiam dekat umah Sal je... hmmm... kalu dah berjumpa apa lagi... borak tak hengat le ...... segala cerita trus keluar le dr zaman belajar dolu smpai le zmn keje la nih... teringat zaman2 terindah semasa dok sebilik dulu.. mcm2 perangai2....

trus padam hajat nk ke Port Klang... hahaha... dah mcm tak nak henti borak punyer pasal.... luckily budak2 pun sporting boleh get along main sama2....



okey sal, pasni kita jumpa kita on projek kita tu ye.....keh3..


sangat tak suka..

Arini my cheeky Rania demam pulak .. betul2 time baru bangun tido... dedar je badannya..

hmmm.. nak pandai apa agaknya tuh?..

or nk tumbuh gigi lagi (skrg dah ada 6 batang dah)...


tadi kol pun dia merengek je.. alahai... sgt tersentuh hati ibu ni tau..
nasib le rania tinggal ngan opah je, kalau ngan babysitter lain mau ibu cuti jaga rania....

harap2 cepat baik ye sayang.. rania ni cm tau2 je ibu nk bawak dia cucuk 1 tahun petang ni ye.. nampak gaya kena tunda tarikh cucuk lg le nih..

so arini mengulang ke clinic lg nampaknya... dah 2 hari berturut2 jumpa doctor je sebelum ni..



cepat2 baik ye my cutie pie.. muah2 ...luv u..

Tuesday, February 22, 2011

Jatuh saham lagi .. sob2

Petang semalam gi clinic Dr Halina lagi, gigi bawah si haziq dh goyang sgt dah... so sonang je keje doktor tu.. maka keputusannya seperti di bawah ye...



siap boleh mintak gigi yang terkorban tu nk bawak balik umah... elok je bekasnya bentuk kecik comel berbentuk peti harta karun.. nk tergelak lak ibu tengok..



dan hazim lak tampal dua gigi geraham ... haaa.. serik tak hazim?? sengih je dia bila kuar dr bilik doktor.. bila tanya apa yg best skali bila jumpa dentist?

dia boleh jawab "rasa hensem sbb dpt pakai spek itam"... kih3.. lawak tul budak sorang nih...


macam biasa ibu & bapaknya ni sibuk kepung budak2 kt dalam clinic.. luckily xde patient lain kiterang je anak beranak... rania mmg sgt hyper habis magazine dipunggah keluar dari rak.. dah ibunya kena wat part time kemas & susun majalah lak...


lastnya apaknya dah tak larat melayan anak daranya terus pas baton pada maknya... surrender ngan gurl dia tu... lebih sanggup apaknya teman anak dlm bilik doktor wat treatment dari jaga rania tau.. hihihi..

uihhhhh.. sempat online lagi..


sabor je le...

so nx visit... sebelum poser...


Monday, February 21, 2011

Ujian Formatif 1..

Just wanna wish my dear haziq n hazim gud luck for their Ujian Formatif 1 scheduled to be held on 22-24 Feb 2011.

Make sure #1 is in your hand dear.. u know d reward rite :)

This coming April there gonna be a surprise gift for them, reward for last year's performance in their examination.. i've already arranged and booked the necessary on Nov last year but still keep it as a secret from the kiddos...
just wanna give them a surprise!!!

ok my dear Haziq & Hazim once again, GUD LUCK from ibu & abah, we know both of u can do it!! :D





Solat tiang agama..

Sabtu lepas berlangsungnya Kem Bestari Solat utk kali pertama utk sessi persekolahan 2011... aktiviti wajib yg mmg kena hadir.....

mmg bagus kem ni dapat menambah ilmu berkenaan solat pada para pelajar....



jadi kena le tunggu budak berdua ni balik dr skolah dulu.. derang siap dah pesan kalau nk gi mana2 tuggu derang balik dulu.. tak boleh keluar tanpa mereka!! prohibit....ok lah.... tapi mmg tak best pun gi mana2 kalu tak bawak sumer skali, rasa tak cukup korum je...

so, aritu bekfast kt luar berempat je... walaupun kurang sket keje monitor anak tapi tetap rasa tak seronok sbb rasa tak meriah lahh... dah rasa miss my hero2 tu... jom le cepat2 gi skool.. hehehe... . boleh tak??... tu baru tak jumpa beberapa jam je....




so, kul 12pm tepat dah terpacak le ibunya ni kt skolah .....



mcm biasa nk dapat parking mmg impossible le, berduyun2 kete & mak bapak tggu anak masing2, sgt2 sesak & merimaskan, tambah lagi cuaca yg super super hot kt luar tuh....pehwww....

tunggu punyer tunggu ... sampai kem & taklimat ustaz habis..

haaa.. time tiba ni rania masih behaved lagi.. baik je dok atas riba....




tapi pastu... langsung tak mau duduk atas riba & tak mau dipegang2 dah....fuh
hh sungguh menguji minda & fizikal bila kena kejar rania ni berlari ke hulu hilir...

tak hengat punyer berlari... siap suka lak menjengah kt parit sebelah tu sbb banyak anak2 ikan dlmnya..... siap hulur kepala nk masuk dlm parit lagi... aduhaiii.....



kul 12.15 bar
u le nampak bayang anak2 kuar dr dewan....

ok...anak2 lunch dulu sblm plan nk ke mana2... hari ni derang request nk makan kt pizza hut....

orait, sila pilih menu ye haziq & hazim...




berselera sungguh in
i budak berdua makan.. maklum le lapar.......



ibu sibuk dok perati anak2 makan....hmmm...
dah besar2 dah hero2 ibu nih, hensem berbaju melayu arini....

cheese :)




aariz pun nak enterframe jugak.... cheese :)



my sunny fizz yg enak banget... slurppppp.. kena lak cuaca yg terik kt luar tuh... mmg laju je le abesnya...



mana rania? dia tengah buat apa??

mcm biasa le tgh pikir strategi apa lak dia nk buat lepas nih... langsung tak boleh duduk diam2 kt baby chair tu, asyik nak berdiri je dlm bangku tu tau.. haishhhh.....sabo je le....

rania poty (notty) girl.. kata aariz... kih3...



pas bungkus lebihan pizza yg tak abes, kiterang balik umah dulu, kasik budak2 ni tido & wat xtvt bebas derang dulu sblum kuar ke mana2.....

yg seronoknya otw home, macam2 benda dikongsi haziq & hazim tentang kem bestari solat bila dlm kereta.. ibu & abah pun tumpang dapat extra knowledge gitu.... bijak2 anak2 ibu ni ye.. suka ati ibu tau....

wargggghhhhh... thinking of zzzzzzzzzzzz together with them kt umah nanti..... bisakah....


Friday, February 18, 2011

Hukilau song

Ramai yang tanya apa Hukilau?? since rania & the gang suka sgt lagu ni ..

1st dengar pun masa concert Hazim tahun lepas p
erformed by budak2 umur 3 thn... so cute le derang nih ngan costume tarian hawaii tu.....

meh kita tengok rania, even tengah jalan2 pun dia suka sgt joget hukilau tau....



kt umah toksah cite le.. merata2 even mandi p
un boleh....



yang ni lagi best.. tengah sedap2 joget hukilau tetiba terasa ada getah rambut atas kepala, trus dia tarik & humban dalam tali air... selamat satu lagi accessories jadik mangsa...




ok, let's sing together :)


Are we going to the Hukilau?
The huki huki huki huki hukilau?

Are we going to the Hukilau?

The huki huki huki huki hukilau?

Everybody loves a hukilau

Where the lau lau is the lau lau at the lau

We throw our nets out into the sea

And all the ama ama come swimming to me

Are we going to the Hukilau?

The huki huki huki huki hukilau?

Are we going to the Hukilau?

The huki huki huki huki hukilau?

Everybody loves a hukilau

Where the lau lau is the lau lau at the lau

We throw our nets out into the sea

And all the ama ama come swimming to me



Are we going to the Hukilau?
The huki huki huki huki hukilau?



alamak sambil nyanyi ni pun ibu pun goyang hukilau sama la.. :)





Thursday, February 17, 2011

CNY & kg halaman ..

Bila cuti lama sket abahnya msti nak balik kampung... so, kiterang ikut je la, ibu tak kisah since hari2 dpt jumpa mak kan.. itulah untungnya kalau mak tinggal di KL :D....

oklah, cuti panjang ni kita balik Rengit lagi...kang nanges pulak abah tu kan.. cian abahh... hehehe... sila rasa gumbira ye..


selalunya kiterang balik Rengit sebelum subuh, jadik bila masuk waktu subuh le kt mana2 kan... jadik journey yg lebih kurang 4 jam tu jadik 3 jam or less... syokkan? sbb hari pun masih sejuk, kete tak banyak, budak2 pun tak mengacau sbb derang tidoooo je.. sedar2 dah sampai trus gi main baling batu dlm tali air depan ghumah atuk mak..

tapi kali ni atas sbb2 tertentu terus terbabas, timing lari pulak.. maklum le anak ramai ni macam2 pe'el lah, releks je dok leka kt umah smpai keje packing pun tak buat lagi.. boleh tak?..

so sblm bertolak utk perjalanan jauh, kiterang gi bekfast dulu... perjalanan bermula kul 11am.. bayangkan time CNY so as expected, certain2 jalan mesti jam kaw2 punyer, mcm kura2 daaa... so terima je le.. saper soh kuar lambat2 kan?? pas breakfast luckily anak dara tu tido je.....



sepangjang perjalanan banyak jugak perhentian kiterang singgah sbb paham2 le bawak bebudak ni byk le requests nak itu ini... anak dara pun dah boleh tahan ligatnya.. huhuhu.. mmg boleh tercabar tahap kesabaran ibu derang ni tau...

hazim & rania haritu sama theme lak, red & black.... .. cheeky nyaaaaaaa..muah.. muah...


hmmmm....lagi satu skrg kan musim banjir.. so bila dah masuk Johor.. pemandangan banjir je merata2 even kt sebelah highway pun... byk kebun kelapa sawit & rumah2 org tenggelam tau...




since tak kejar apa2 balik kali ni, so kiterang santai je le... haaaa.... ni kat perhentian Air Keroh, Melaka.... solat & beli jajan wat munch2 tengah perjalanan..

tengok le tu, budak2 nmpak air sure tak mau berganjak dah.. dok melangut kt situ..



santai2 sampai Rengit pun kul 4.00pm.... sengih je le ngan atuk abah & atuk mak ye... kiterang le anak menantu & cucu2 yang sampai paling lewat.... kih
3..

budak2 cam biasa tak menyempat2 lepas salam2 sumer yg ada derang terus terjah tali air depan ghumah... dengan rania pun mengekor skali... jangan tak caya, dia pun dah pandai baling batu dlm tali air tu..

tengok Rania tu... tak boleh dipegang2... nak lepas je.. mcm dah besor sgt dah .. ish ish...


bila baling seke
tul batu dia tepuk tangan... bangga & happy dapat mewarisi skill dari abg2nya nih.. so confirm dah boleh join d group le... hahahaha... kelakar betul baby nih... chomel sesangat!!

rania tak gayat jugak.. tengok tu... selamba je dia berdiri & jalan atas titi.. opssss.. siap wat balancing lagi...


macam biasa le xtvt budak2 di kampung mmg padat..

bestnya hirup uda
ra kg tak sama mcm di bandar.. di kg suasana hijau je, sejuk mata memandang... yg best part bawak budak2 naik motor keliling kampung, lalu tali air, nampak ikan besar2 kt dlm tu, lalu kebun kelapa sawit, nanas, pisang, dll.....

ni sempat lak bergambo lepas ronda dalam kg naik moto... ni MIL ngan sumer menantu2nya.. sumer menantu perempuan sbb anaknya sumer lelaki, jadi mmg tak merasa le bermenantu lelaki ye ;)



we spent 3h 2m kat rengit.. ni hari kedua... biasa le bebudak ni.. mana nk dok dlm umah, makan pun kalau boleh nk atas buai nih...very breezy....



kami sempat le jalan2 tepi laut pada hari petang hari... kat Pantai Punggur Laut, pantainya tak boleh mandi pun, orang datang bersiar2 je..

pertembungan sungai dan laut.. muara la..


syok betul meniti atas batu2 besor ni, betul menguji da
ya imbang badan, jgn sampai kaki terperosok sudah le.... hehehe.. ibu pun followwwww je.. rasa mcm jadik budak2 balik tuuu...



ok le kan w/pun tak dapat mandi .. better than nothing.... jalan2 ambik angin laut pun best.. redup & sejukkkk je :)



hari makin gelap pun budak2 ni taknak berganjak.. siap haziq ajak carik king crab... setakat kerang2an & siput banyak le.... kingcrab ada.. tapi kingcrab yg dh jadik bangkai je le... huhuhu...



happynya budak2...



otw home gi makan satay dulu.. ni kat gerai kawan skolah abah ni....



rania sibuk main kt kedai tu...


haaa...selain drpd kt atas tu nk tau apa xtvt budak2 ni??? derang dok sibuk kt blakang umah chasing ayam2 atuk mak tuh... sian ayam2 tu, bertempiaran lari.... tak pernah2 ada orang s
akat bila tiba ini budak2 bandar yg jakun terus tak tentu hala ayam2 tu.... fobia dia rasanya tau!

tengok aariz tu, ayam dlm sangkar brani le diejek2.. kalau ayam kat luar, dia yg lari tak cukup tanah..


sian pn. ayam dah anak2 nya yang kecik tu...
yang kelakar aariz panggil anak2 ayam tu "yam yakya" - maksudnya baby ayam la... baby mcm rania... tak pasal2 nama rania jugak yg kena dikaitkan... sabar je le ye yakya...

so, hari ke-3 kul 11am dah gerak nk balik.. budak2 sempat lagi mengasah bakat memancing depan ghumah.. tunggu.. punyer tunggu ikan.. tak dapat2.. mungkin nx round balik kampung kita giatkan usaha memancing ye anak2.... jgn putus harap....



sambil2 tu haziq ada le experiment dia buat... maklum le kt bandar mana nk dapatkan... yuppp.. dia sgt sukakan tanaman...haaa.. ni nenas atuk mak dia.. besorrrrr.. habis dibelek2nya.. siap mintak sanggul nenas nk tanam kt umah katanya.. aduhaiii anak.....



ni mengkudu lak, nasib dia tak sampai kalau tak habis dibelek2 buahnya jugak.... time bertungku daunnya buat lapik batu tungku tu... buahnya xtau pulak cmne fungsinya.. buat jus kesihatan rasanya...



teringat lagi si haziq, masa umur 4thn dulu bila tnya apa cita2 dia jwab : nak tanam rock melon...

boleh tak?.... even sampai skrg ayah si Dirah tu masih tanya pasal cita2 nk tanam rock melon bila dia terjumpa haziq di skolah... kelakar lah....


so, pas dah sarapan semuanya, kiterang pun siap2 le nk bertolak....kebetulan abah tak sihat pulak.. demam & sakit kepala...

ibu nak drive abah x kasik, dia soh tgk ni 4 beradik je... maka banyaklah persinggahan kami lagi....

mcm biasa highway mmg sesak.. biasa le bila cuti2 panjang gini, sumer org dok balik kg...

ni lepak bawak pokok kt salah satu R&R yg kiterang singgah.. ramai banget owg.. fuhhhh... tak bernafas rasanya......



sempat singgah Nilai, umah my sis, ingat nak tengok dia kt hospital Seremban tapi abah mmg dah flat abes, so lepak umah dia je la...

jadi selamat tiba KD dah dekat waktu Maghrib..

alhamdulillah... luckily ada satu hari lagi utk rehat pada keesokan harinya sebelum masuk keje & masuk skolah utk budak2 nih....


maka demikian, abeslah story CNY kami :)