Thursday, March 31, 2011

Thursday oh Thursday

warghhhhh... today is Thursday oredi lor..

time really flies... today is last day in March... end of 1Q of 2011.

I love Friday..

but I love Thursday too...

Why??

because of this....

ada bazaar... tiap2 ari khamis kt bawah opis....

ni pandangan dari atas...


ni dari kopitiam.. lepak ngan bos smbil minum kopi petang2...




bila ada freetime on Thursday, memanjang kt sini je le... cuci mata... dah bos yg suruh... so apa lagi....



macam2 ada... just name it.... gerai buah, sayur, kuih muih, nasik briani, baju budak2, baju org dewasa, tupperware, mainan, aksesori, beg, perhiasan ghumah, dll...

dulu tak brapa minat... since dah ada anak pompuan ni harus terjah jugak..



yang ni pun sama... buat baju basahan rania....



gerai wajib kunjung.... buah cantik2 & fresh..



baju murah2 pun ada.. ala2 reject shop gitu...



ni pun suka gak... sebelum beli survey2 kt sini dulu... senang nk tengok depan mata..
kalau dlm catalogue tu susah sket nk measure size bagai...



every thursday, haziq msti call suruh carikkan bekalan strawberry dia.. murah2 fresh dari cameron.... so ke sini le...

Sabtu = Hari berkayak

Sabtu menjelma lagi..

sgt2 seronok bila wiken menjelang lebih2 lagi buat working mother like me nilah kan?..

cam biasa... gi bekfast dulu... arini kt Homst chinese rest, cm biasa lah... budak2 mintak wantan mee, ibu arini makan nasi lomak...

pastu terus ke Ikea, abah nk carik cabin
et..

cam biasa budak2 ngan xtvt bebasnya.....

altromen rania datang menyerang raksaksa... yahh!!


model terbaru iklan bantal.. huhuhu



empuknya sofabed ini kan?.. apa lagi bah, rembatlah satu!



bah, nak bela ulao 3 ekor ye.. sorang satu....



haa... pas nak dekat 2 jam dok dlm tu, aariz pun dah surrendered, penat katanya & ajak balik umah...

aish nak sheeppp dia kata... maksudnya dia nk sleep lah...


sblm kuar cam biasa pekena hotdog & icecream...

aik, minum tak pelawe??


budak kidal, sila makan guna tangan kanan ye...


meeting budak2 sementara tunggu abah bayar parking....



kabinet yg dicarik pun out of stock, nx time kena wat trip lagi le nampaknya, xkisah le ikea dekat dr ghumah, after
work pun boleh pegi..



so balik umah dulu, pas budak2 nap sekejab, kuar lagi petang tu...
cadangnya ke Shah Alam pulak :)

cam ni le rutin wiken... langsung tak lekat kt umah.... itupun bergantung pada cuaca jugaklah.

otw ke Shah Alam mesti singgah airport....

Aariz cakap "aish nk okkk bam" maksudnya dia nk tengok kapal terbang ler....

bila tanya aish nk naik kapalterbang tak?

dia jawab "tak o'eh bam ngah cat".. maknanya tak boleh sbb kapal terbang tu tgh di cat... hahaha...

aish... aish... comey je...

takpe kali ni kita tengok je BAM tu, bulan depan baru kita naik BAM ye :)

BAM = kapal terbang


pastu aish tanya lagi "abah dah ee ti tet?" maksudnya abah dah beli tiket?

hehehehe.... bijak.. bijak...

ada pulak yg enterframe.. tangkap bawak balik buat pet kang baru tau!


pas dah puas tengok BAM terus ke tasik Sh
ah Alam utk berkayak... dah promise dr last week dgn anak2 so pegi lah...

ok.. sebelum gi tengah nun, kena le pakai jaket keselamatan dulu ye..


comeynya aish... macam org bulan daaaa... :)



off we go... yahoooo...
bestnya!! pastu start le lagu Barney, "i luv to sail on the sailing ship and sail away to sea... sailing, sailing... a sailing life for me...." cute je..


ibu & rania?


huhuhu... sedih.. xdpt nk berkayak... kang lain pulak jadiknya lagi le si rania ni mmg pantang tgk air... kang ada lak yg terjun dlm tasik buat kuak kupu2 kt dlm tu kan...

so, ibu & rania minum dan makan sket2 kt
restoran terapung tu lah... sambil2 snap gambo hero2 tu atas kayak... jeles2 tau.......

siap le rania besor sket, kita pulak berkayak kan rania? haruss...

lepas lebih kurang 45 minit, balik le hero2 ka
mi tu ke pengkalan......

hai, mengah ke abahnya?... ambik tenaga dulu ye..


Geng Tan Tan (perempuan) tukang perati je... buat masa ini le...



suke bebenor le budak2 tu kan... mana idaknya derang menonong je sambil tersengih2, apaknya yg penat mendayung sorang2...

kalau budak2 happy, mak apak pun happy jugak...


phewww....dah habis berkayak sumer ajak gi makan so pusing2 carik kedai makan ended up kt Tupai Tupai...

suka konsep kedai ni, kiterang yg beranak lasak ni dok kt open space kt luar le so budak2 boleh berlari2...

steamboatnya nampak very tempting, harus kena terjah lagi nih..



so habislah kisah ari Sabtu yg indah, padat & penat itu....

Ahad yg Indah punyer cite??

masih dlm draft sejak ari senin ritu....

kutu malas & kutu sakit sudah hinggap daaa..



Wednesday, March 30, 2011

cuti sakit!

I was on medical leave on Tuesday... food poisoning :(

so, early morning pas antor budak2 pastu gi clinic tetap di bangsar... so doc kasik 2 jenis ubat + garam, standard le bila kena food poisoning, pastu dpt MC.... hmm... nk happy ke tak? arini kena buat gaji kt opis.. huhu...

sempat pikir lagi.. nak gi opis ke tidak???



dah pecah rekod tahun ni ada mc, ingatkan boleh maintain smpai ujung taun xde mc....


sbg pekerja cemerlang mmg xsuka mc kan :P

tapi since doc dah kasik tu hambik je le kan....

pastu ingat nk balik umah je sbb perut sgt le x selesa.. tapi ended up berumah di Bangsar Village je le lepak kt MPH.. sambil carik buku utk budak2.



pastu gi Hajaba kejab carik selendang, pastu gi Habib, ehem ehem... tapi survey je le xbeli pun.... dah tak mampu nk beli emas ngan rege skrg... mahai!. huhuhu...


habis seluruh BV I & II dah tawaf... lepas dah ambik 3 paket garam & ubat tu baru le rasa ok.. itu pun dah kul 12 lebih dah..


so, cm biasa le bila badan dah rasa sihat ma
na la nak dok diam2...

start kete terus fikiran menerawang nk gi mana, hajat ati nk gi Isetan the Gardens lagi, sambung shopping yg tak puas2 aritu, sale pun sampai ahad ni je.. harus kena terjah gitu.... tp pk2 balik malas le fulak nk masuk midvalley...

pastu nekad gi jln TAR lah, boleh gi carik kain utk buat baju melayu raya budak2 ni tapi parking kt sana biasa le... punyer le hampas kelapa... punah harapan.... brapa kali pusing xdpt2 juga parkir.. pstu dah rasa malas nk pusing2 lagi dok buang masa je lastnya terus k
e KLCC.. hahahah...

betul2 masuk parking klcc abah called...hmmm ...

sblum naik atas kena ambik no. tiang dulu.. kang lupa haru jadiknya..


betul2 ada 6th sense abah ni selalu tau je bila time bini dia nk mengulor kan..... ;)


parking kt klcc as expected le, brapa kali pusing baru dapat ...


cam biasa tempat pertama terjah bila gi klcc.... Isetan ..

damage toksah cakap le... tapi sumer baju, suar budak2 le, maknya ingat nk sambar satu handbag pun terpikir2 100x lastnya tak hambik pun..huhuhu... nnti ko, selagi tak ambik selagi tu le handbag tu bermain2 di minda, akan ku sambar jugak akhirnya... muahahahaha..

yg peliknya bila beli barang anak2 xpayah pun pikir 100x.. tu le rezeki anak2 namanya.. since jeans bebudak ada % sampai 70% so apa lagi, sambar je le, padahal aritu kt One Utama pun dah beli jugak....

selalu cmtu tau, ingat nk beli barang sendiri last2nya barang budak2 yg dibeli jugak....

sumer parents mcm tu kot, kids 1st pastu baru pikir hal diri sendiri....

standardddddd..



Monday, March 28, 2011

lagu durian..

nyanyi ikut irama lagu kanak2 "Papaku pulang dari kota" okey..

Papaku pulang dari outstation
Papaku belikan deghoyan

Deghoyan banyak bersusun susun
Makanlah sampai kekenyangan


satu beg besar penuh... rezeki..



rania pun sibuk enterpreme jugak..




sila2...




burbbb... alhamdulillah....
kenyang doyan aritu... puas .. mmg puas :)

Friday, March 25, 2011

PELAT... kroniknya!

Situasi : Opah tengah urut2 lutut
Aariz : pah shet entot?

Situasi : bila lenguh sbb duduk lama sangat
Aariz : ebuuuuu... aish shet bobot

Situasi : melarang makan eskrem byk sgt
Aariz : yam yam tak eh mamam yem kak mah?

Situasi : larang Rania join derang main bola
Aariz : Yakya tan tan, tak eh yen bol

Situasi : Ajak singgah Giant & Sunway Giza
Aariz : ebu nak ee Aisyer, nk ee Jar

Situasi : bila tunjuk lagak
Aariz : abah udit yah!! abah otan yah!! opah unat yah!!

Situasi : suruh orang lain ke tepi
Aariz : ti shet... ti shet..

Situasi : bila berlakon jadik Kamen Rider
Aariz : ten der nite

Situasi : bila suruh tukar channel feveret dia
Aariz : nak okk shik yan shik

Situasi : suruh pasang katun peberet dia
Aariz : aish nak sham pom eee

Situasi : nampak kapal terbang
Aariz : jom ee ti tet aish nak ek bam

Situasi : gurau senda ngan rania
Aariz : Yakya yam Aish? Aish yam Yakya... Yakya yam ebu? Aish yam ebuuu..

Situasi : bila abg2nya bising & dia nak tido
Aariz : yam! yam! aish nak oooooo... shen je...

Situasi : menyambut ibu & abah balik keje
Aariz : aish yamm ebu, aish yamm abah...

Situasi : menafikan kewarganegaraan
Aariz : aish tan yam sya, aish yam kokyern

Situasi : bila ditanya negara mana dia nak pegi melawat
Aariz : terk idem, asyemtina, cingpor, kokyern...

Situasi : mengira
Aariz : yan....poo... tii... four... five... syik.. yern.. eight... nine... ten!!

Situasi : nak wee wee
Aariz : sham puu... aish nak shen dah tak yan.. dah tak yan..

Situasi : menafikan dirinya masih kanak2 lagi..
Aariz : Aish tan dak shik, aish yam char..

Situasi : nk suruh dukung
Aariz : Aish nak pom.. aish natt..


haaaaa... ada paham kah???

tu some of 'bahasa german' si aariz le....


Aariz ni lambat betul bercakap terus mcm haziq & hazim yg boleh bercakap dengan lancar, terang dan jelas, tanpa pelat2 pun seawal mencecah usia 2 tahun....

so far org terdekat boleh le paham bahasa dia, walaupun bunyinya kengkadang tu jauh larinya dari bunyi asal sesuatu perkataan tu...

di beri situasi mcm di atas, rasa2nya boleh paham tak apa yg dia cakap? heheheh...

ramai org yg tak paham sebenarnya... pikir2 lah maksudnya sendiri ye, kalau tak tau sila angkat tangan...


Aariz selalu cakap "Aish shem, aish yey"..... pahamkah maksudnya??



well, ibunya ni mesti le paham kan... dh anak ibukan .....aariz, aariz :D

malam tadi opah dok berdekah2 gelak sampai kuar air mata pasal isu ENTOT tuh.. ibu pun tumpang sekaki jugak..

adeihh sakit perut dek gelak berlebihan...

aariz.... aariz..... ebu yam aish!! ... muah muah muahh!!..



Horey! horey! sekejab je..

"abah takde so boleh le kita tido lambat2.."

"abah takde so boleh le kita main kamen rider lama2 sket"


wahhhh... hepinya bile bapak korang xde ye...

happynya kejab je, pastu bila dah malam ...

"ibu, mana abahhhh"


"ibuuuu, nak abahhhh.. nak abah"


"bila abah nak balik?"

cmtu le anak2 ye..

tu baru abahnya gi Lumut 3 hari pasal keje.. kalau 3 bulan?


habis le kering sumenya dek kerinduan melampau....


mmg tabik le sapa yg berjauhan dgn pasangan disebabkan keje smpai berbulan2 ... huhu.... harap2 jgn le sampai cmtu sbb buat kiterang yg xpenah berenggang ni mmg susah le ....

sbb dah biasa besarkan anak2 sesama, so
bila salah sorang xde mmg haru biru dibuatnya, yelah tak cukup korum & mati kutu dibuatnya....

yg paling mencabar bab nk menguruskan si hazim pagi2 bila ke sekolah.....

sbbnya dia nak abahnya je dari buat susu
pagi2, mandikan, pakaikan baju, sikat rambut sampai bawak ke kete, sumer A to Z kena abahnya ye, ngan ibu dia reject!...

so bila abahnya takde parah le sket, byk betul songehnya.. kengkadang leh buat hilang sabar di pagi2 hari tau!..geram, geram!


ohhh abah, cepatlah balik...


nk tunggu sampai petang ni pun rasa lama sgt padahal baru 3 hari tu..... huhuhuuuuu....

hazim siap dah kena sedas cubitan power ibunya nih pagi tadi ... sesabar2 ibunya ni pun ada jugak batasnya ka
n...



we luv & miss u abah!!..

Thursday, March 24, 2011

tudung NO, songkok YES

itu lah dia pe'el si Rania.. mungkin dia ingat dia boy kot.. abes dah sumer atasnya abg2 je kan?

tengok le ni, bila pakaikan tudung, ce
pat je tangan dia rentap... bersungguh2 muka lak tu.... ish2.. mmg anti betul dia...



so far selepas byk kali attemps, setakat 2 saat je la tudung tu bertahan atas kepala ye... kalau nk ambik gambo Rania bertudung, kena cecepat le snap.....

haa..

kan comel mcm ni... tp tengok le tangan dah standby nk tarik le tu...




tapi peliknya kalau nampak songkok, cepat2 dia cakap "nak... nak" pastu tunjuk kepala dia ... soh letak atas kepalalah maknanya ..

pastu dah pakai, boleh sengih2 pulak..... takde pulak tanda2 nk bukak!

hmmm... musykil ibu :)



lagi satukan....

dia ni suka sgt main bola..

bukan main kuat dia tendang... ingat pasni nk carikan dia bola kaler pink lah... baru le sweet gitu...

tapi bila suruh main anak patung... hmmm..jangan harap lah.. habis dicampaknya....

hmmmm.... cmne tu Yakya ye? cuba explain sket..




Hukilau lagi daa...

yup.. Hukilau yg mmg tak jemu2 ..

really Rania's feveret song :)


Jom layan sama2 .. this was performed by 2.5 yrs kiddos during the graduation day..

cute kan?


yg depan tu sgt pandai bergelek.. really cute ...

yg sebelahnya tu nangis je dari mula lagu smpai abes... alahai... nerveous punyer pasal le tuh.... buat luckily dia tak melalak kuat2 kt atas pentas tu, just nangis2 manja & sedu sedan gitu....

apa2 pun, they're really cute...

layan....

Rania pulak si penari tetap Hukilau dah malas nk bergelek dah.. dia dok perati je kali nih.. hehehe...




video

Wednesday, March 23, 2011

Sha la la & cekodok

Aduih... cam biasa le.. routine Rania.... layan barney & cd concert...

bila nk bersara? tak tau le.. kena tanya itu poty rania ye..


jom kita layan lagu Sha la la versi kids umur 6 thn... sgt2 cute...

yg tukang layan pulak siap hangkut piring cekodok bawak atas toto & layan sambil baring2, kaki goyang2...

really gud life huh?? best tul jadik kids nih..

ibu pun nk join buleh??

video

Dun wori, be hepi!

cuti sekolah menjelma lagi.... tapi for kiddos sama je... kuar tetap kuar w/pun xgi cuti2 mesia pun.... jenjalan dekat2 aje..

kalau nk coti2 mesia kena tunggu bukan coti skolah sbb nk elak crowd melampau.......tu kiterang punyer style le...

apa2 pun yg penting masa bersama kan??

haa.. ni time lepak minum petang kt Original Kayu Nasi Kandar.. kiterang panggil kedai pak angkat rania & aariz.. sbb mamak2 tu sume pantang tgk ini 2 org.. sure ada saja yg derang nk usik rania & aariz tu, kengkadang tu sampai berkerumun mamak2 tu melayan aariz & rania.....

camtu le bila dh jadik regular customer since berkurun lamanya... derang dh biasa kot....huhuhu...



ni kat Toy R Us @ Tower Gallery.... wajib nih.. paling2 pun sejam kena dok sini.. pastu jenuh le mengajak derang kuar... susah..



J.Co wajib pegi bila gi Giant KD.... tapi xleh le makan selalu... manis banget!



heppp.. makan tangan mana Jim?.. tau le kidal kan....




ni gambo2 budak2 melepak kt umah...

hello... good morning :)

basah suar tu nape aariz??



ibu & abahnya dah susun aktiviti jugak utk budak2 tapi memandangkan cuaca hujan je sepanjang hari jadi byk yg tak boleh dilaksanakan...... tapi tak kisah le, bila2 pun boleh pegi jugak kan? dah style kita main terjah2 je ...


opss.. lagi satu ujian Formatif 2 pun akan menjelma tak lama lagi, lebih kurang 3 minggu je dr skrg.. so kena start tumpu pe
rhatian balik pada pelajaran...

derang dh promise nk dapat gud result lagi.. *senyum lebor ibu dengor*... lega.. lega.... all d best dear!


As for the wiken, nothing special pun ... just lepak2
je ... ujan turun lebat tak hengat, budak2 ada gak bising2 ajak kuar tapi nk kuar camne kan?...

so cam biasa budak2 ni mula la dgn keje2 kretip derang.... haa... si haziq tetiba pulak jadik penjaja buah, habis sumer buah dlm fridge diselongkarnya pstu susun ataih meja.....

comelnya penjaja buah ni msti ramai org beli kan??

.

so jadi le xtvt berkurung dlm umah je le.. skali skala tarik selimut... best!! ... tapi budak2 je le yg boleh wat cmtu ye... maknya xleh join, ada je benda nk kena buat kt umah... neverending gitu.


ni gambo2 sepanjang xtvt coti2 skolah ... campur2 ala rojak je le..

time after work, apaknya bawak pegi Tasik Perdana... plan nk main badminton pun tak boleh le since basah je permukaan lantai & rumput...

so main kt playground je le sekejab ye...




naik roket nk gi mana ajim?? dia kata ni mcm citer Wallace & Gromit tu le... gi bulan sbb nk dapat stock cheese..

whatever le nak oi.. janji bahagia..



look at me.. i can swing....

& jgn cuba2 ajak balik ye.... punyer le kuat dia menggeleng mcm nk tercabut kepala tau....

cutenya siap baju kurung opah siapkan..



dan bila ujan2 ni apa lagi... makan.. makan... makan...

some of d pix taken by haziq, ibunya ni upload gambo2 yg ada dlm hp je.....

nugget tempura ayam & ikan... fev kiddos..




cekodok pisang (aish sebut "TODOK") kegemaran ramai.. asal goreng.. licin!... goreng lagi.. licin!!



yg ni maknya wat ratah je...sayur turi masak lemak, tapi dicairkan je santannya sbb buat meratah je, adjust ikut tekak le... selain shedap boleh tambah susu jugak.. hehehe.. iyelah dah 2 org punyer bekalan kan??...


bila meratah ni kan tingat arwah opah... dia gelarkan ibu ni "kambing" t
au... sabo je le.. kambing pun kambing le.... dh mmg suka meratah sayur.. hobi dari kecik tu smpai sekarang..



cheesecake with cherry topping.. shedapnya.. pasni nk tukar blueberry topping lak.. yg ni edisi express xde baking pun, 15 minit sudah siap utk dimamam...

dan yg lebih mengkagumkan, cake ni haziq yg buat jgn xcaya... maknya tukang letak topping je..

gud job haziq!



siap serve lagi :)




petang2 layan pisang goreng... salah setting .. dh kuning bebenor lak kaler tepungnya....haha.. xkisah le jnji licin!..




dan cam biasa xtvt mak & apak... itupun boleh bukak bila sumer keje umah dh settled le, pantang bukak macbook je, budak2 pun berkerumun.. suruh bukak gambo kamen rider je le... aishhh xsenang dibuatnya... last2nya tutup! ... layan budak2 lagi bagus kan!......



xtvt anak2 pulak...

alahai cutenya Yakya, kejenya ngangkut bear ke hulu ke hilir, dari sebesar2 bear sampai ke sekecik2 bear..

bila dah boring, campak bear...... main bola pulak.. berdentam dentum ditendangnya....

adush... ganas.. ganas... but u r so cheeky gurl!..



geng boboy pulak....

biasa le, berangan jadik kamen rider .. panjat panjat double decker, panjat sofa, even bila xperasan meja makan pun dipanjatnya... ish... kuar tanduk ibu derang ni tau... pastu kejar sini, berhambat ke sana... even Yakya pun terkedek2 mengikut... huhuhu...

pastu main tumbling block, pastu jadik cikgu bahasa Arab, cikgu sains, cikgu matematik.... habis le para cikgu cekgi xleh carik makan gini.. hihihi....

pastu bila dah penat, derang bukak encyclopedia pulak......



gud .. gud.. i like!!
pasni wat summary apa yg uols baca ye anak2..



cayang uols.. bestnya bila dpt spend masa together2 ni kan :)


Add Image