Friday, May 27, 2011

He is 8

Yupp.. today is a big day for our beloved boy :)

Happy Birthday Haziq ..


(Haziq = smart, Shaqeel = good looking)

moga menjadi anak yg soleh, taat pada ibu bapa, opah, atuk, guru2 & orang2 yg lebih tua..

Ibu & abah sentiasa doakan haziq berjaya dunia & akhirat serta menjadi anak yg cemerlang, berguna & berjasa..

Ibu & abah bertuah sgt dpt anak seperti Haziq yg mendengar kata, rajin & bijak.... sikit2 nakal tu standard la, nama pun budak kan ;)

ibu tak tau nk ucap apa lagi.. kami sayang Haziq, tak boleh diucap sebesar mana kasih sayang kami dgn kata2..

tetiba flashback kenangan 8 thn dulu, terasa baru je dok labour room kt KPJ D'sara ... berdebar2 menunggu kelahiran haziq, yelah dah overdue masa tu ... sgt mudah kelahirannya walaupun 'vacuum'... hehehe...
comelnya haziq masa 1st time dlm pangkuan ibu ... mata besor..

pejam celik pejam celik dah 8 thn Haziq menemani kami...
thank you sayang sbb kasik title abah & ibu pada ibu & jugak abah :)

alhamdulillah, menjaga haziq sgt senang, nakal mmg nakal, tapi mendengar kata & sgt cepat tangkap bila diajar.

we luv u sayang... always.. luv of my life

dan skrg haziq pun menjadi kesayangan cikgu2 & ustaz juga di sekolah ...

keep it up dear! jadi murid yg baik & mendengar kata pasti sumer suka ya..

Happy birthday again & peluk cium dr -
Ibu, Abah, Hazim, Aariz & Rania..


Wednesday, May 25, 2011

jenayah membawa padah..

sekarang minat rania pada barang2 make-up...

jumpa lipstick sedaya upaya nk bukak.. xdpt bukak pun buat aksi tengah tenyeh lipstik kt bibir pun jadik la...

kalau jumpa compact powder pun gitu... pandai je dia tujukan sp
onge tu ke muka... pastu dah boring siap le dia kikis bedak tu ngan kuku dia... standard le tuh..

dan baru dua hari lepas dia jumpa minyak wangi maknya & buat2 bunyi spray "psss.. psttt..." kat badan dia... geli ati betul tengok... ish2... maklum le anak pompuan sorang je...

tetiba.... last yg didengar ... pranggggggg!!!!! habis sebotol minyak wangi berjenamakuuuu pecah bertaburan!!... warghhhhhhhh........

apa nak di kata..... abah, sila ganti plzzz...

rania.... rania.... my fault la bab minyak wangi tu, xambik awal2 dr dia...

haaa... yg ni dia memanjat capai krim muka lak.... pastu pandai dok diam2 kt sofa & mulakan projek dia le.....

tenyeh kaki....

tenyeh kaki lagi.....



selamat sebotol krim muka di sental oleh rania di kakinya yg gebus tu... mmg tinggal 1/2 je pun krim tu, dan tak digunakan lagi.. pandai pulak dia nak tenyeh kt mana ye.. saper ngajar tu rania?...




bila perasan pun mmg dah licin botol tu.. bila di tegur, dia buat2 selamber tak bersalah je... pastu last skali calit kt mata... ingat eye shadow ke... haaa.. bab tu mmg failed le dia...

apa lagi.... pekik le menjerit... pedih le tu!!!...

haaaa.. buat lagi!

bak haziq cakap "tu le rania wat jenayah... jenayah membawa padahh"...

hehehe... cian busyuk ibu... part of learning jugak tu kan?


makan gelas.. tido gelas!

makan bola, tido bola.... not applicable anymore...

for hazim... makan gelas, tido gelas..




punyer le suka dia ngan gelas mekdi nih ... tak tau le saper yg diikutn
ya suka benda2 mcm ni sbb ibunya ni bukan jenis pengumpul tegar pun, kena beli sbb hazim yg request..

whatever le hazim, janji bahagia... skrg sume skali dah ada 8 bijik... warna pink dah terlajak sampai 3 biji dahhh...

bila dia start mengeluarkan koleksi gelasnya tu, xde saper pun kacau.. except Yakya la... biasa le Rania tu mmg dah dapat title 'budak pengacau @ nakal' dlm rumah tu...



so esok kena Q panjang kt opis utk kaler baru - lime green...

Monday, May 23, 2011

debaran bermula

Hari ni bermulalah debaran peperiksaan utk anak2 .. haziq & hazim.. PKSR 1 bermula...



ada hiccup sket pagi ni bila hazim buat perangai, standard le lazy monday.. bila nk buat perangai dia bukan kira hari biasa ke, exam ke... haduhhh mmg kena berbanyak sabar ngan budak bernama Hazim ni ye..
so, lepas main tarik tali, hazim masuk skolah kul 8.15am.. exam BM dah start...

dia dgn mata merahnya, mengelap airmata dll baru nk start .. so ibunya ni kena le masuk keje lambat, tunggu kt canteen sampai waktu rehat, temankan dia makan, pujuk & bila masuk kelas semula baru le ibu ke opis.. pehwwwww...

hazim... hazim....


bila tanya boleh jawab tak? dia cakap "ajim jawab semua.. sempat je w/pun ajim lambat.. soklan sumer senang..kacang... "


gerun lak ibunya ni dengar....
insyaAllah moga hazim jawab dengan baik tadi..

haziq??

no problemo at all, jumpa time recess pun dok tersengih2 je bila nampak ibunya ni... langsung tak mau campur pun, dia sibuk ngan kawan2 dia...
hmmm.... another 4 days to go....

sabtu dah start cuti skolah.... horeyyy.... hotel maniaaaaaa..

Thursday, May 19, 2011

Our 8th Reunion

Pejam celik, pejam celik dah hampir 1/2 tahun our school 7th reunion di Armada Hotel berlalu...

so, seperti yg dirancangkan
, reunion kali ni kami plan stay overnite.. lepas dah byk proposal dr ex-classmate yg lain, keputusan muktamad reunion kali ni akan berlangsung di sini....

kira mengimbas nostalgia masa kami Form 4 dulu buat trip ke Cherating nih.. yg lawak timing tak kena, peginya ujung tahun time skolah cuti panjang jadik chalet pun banjir time tu..

hahaha..

kelak
ar bila ingat trip zmn sekolah dulu..

walaupun kali ni hanya 5 families jer yg boleh joined tapi tetap meriah... sampai2 sana apa lagi bebudak & mak budak sibuk terjun pool je le...

sam
bil mandi sambil gossip laa..

itu je le kojernya, mandi pool & mandi laut... sampai puas dan sumer surrendered.. tapi sebenarnya budak2 mana nak surrender, kalau tak dipanggil naik mau depa sambung sampai hari gelap... ish3... bawak bersabar ye anak2 sekelian....

seronok mmg seronok le.... kami bertemu kengkawan, anak2 kami pun bertemu group anak2 kami... wah seronoknya anak2 bermain pasir pantai...






lepas mandi laut & kolam, kami break sekejab utk xtvt pantai yang dianjurkan oleh ms moderator.. ni mmg acara wajib bila reunion, baru le meriah & gempaks..

macam2 game yg dah di atur aleen @ ms moderator tu, betul2 menguji kecekapan & minda jugak... hehehe...


aduyai mmg pecah perut dek gelak aja.. sumer sporting je sumer yg ambik bahagian, cayalah!....



hahahah... mmg seronok la weyyy... tengok le ms moderator pun gelak besorrr sampai rania pun pelik...

malamnya pulak kami dinner bersama di hotel saja..... kes sumer dah penat & malas nk drive out le nih..

lepas dinner celebrate besday utk anak Ita, Syasya...

Happy birthday Sya
sya, moga jadik anak yg solehah & taat pada ibubapa.. amin...

thks for d cake & goodie bags.

dan lepas tu biasa le, sambung berborak hingga larut malam kat tepi pantai... tapi kali ni xleh le lama2 joined sbb rania dah merengek2.. lepak di bilik je le jawabnya sambil layan tv...

keesokan harinya, breakfast di coffeehouse hotel & acara terjun kolam lagi le, standard le budak2 nih..


12.30pm.. berkumpul di lobby utk checked out..

cheese!!!
potret gambar bersama sebelum bersurai...




lepas checked out kami terus ke Kemaman utk lunch bersama di sebuah restoran betul2 ditepi sungai..

wahhh... walaupun rasa singkat sangat tapi sgt le puas & seronok dpt jumpa kengkawan sekolah ni, walaupun sumer dah ada haluan tuju masing2 tapi friendship remains... begitu lah hendaknya kan, kalau boleh sampai bila2...

yg seronoknya xtvt reunion ni mmg tak pernah putus, tiap2 tahun ada je since tahun kami sumer meninggalkan bangku sekolah dulu...

haaa... yg bab ni mmg boleh dibanggakan :)

perjalanan smooth je ke KL.... cuma masuk KL jammed le... biasa le...

kami sampai KD tepat2 kul 5.30 pm.... terus gi dinner...

penat tapi happy....

what a wonderful wiken... thanks my dear friends :D

p/s : frenz, cam biasa blog utk rekod je.. nak soksek2 xhengat pegi fb ye... xlalu ahkak nk komen dah... gelakkkk je dibueknya.... terbaek le korang ;)

* gambor ceduk dr fb sam & yatul... hehehehe...



Monday, May 9, 2011

Specially for mak, ibu, mama & mummy

8 May = Hari Ibu..

selalunya kiterang kumpul adik beradik ramai2 kt umah mak makan sama2 kan, so taun ni tukar le soh mak gantung piuk belanga, tak yah le susah2 nk masak ... kita bawak mak & abah makan luar...

kali ni ke JM Bariani kt selayang mall sana, riuh rendah dibuatnya.... total anak2 yg dapat berkumpul 5 out of 6, cucu yg ada, 8 out of 13...

kalau le sumer 13 org cucu2 ada, mau terbalik tempat tu.. hahaha....

syoknya lepak ramai2 adik beradik, walaupun duduk sumer klang valley je tapi nk menghimpunkan sumer mmg sangat le payah, bila ada yg ni, yg ni pulak takde.. standard le tuh..

moh kite layan gambo je le....

ni antara geng2 cucu yg notti2 itu ... from left : adam, aaron & aariz



mak bersama anak pompuan (ibu le tuh :) & menantu2 perempuan & bakal menantu ;)



mak, ibu & para menantu - aida & aleesha..



haishhh... camne le andak boleh enterpreme ni.. ni geng sweet gurls je wehh... tengok rania susah ajak bergambar skrg.. nk lepas je mengacau ikan2 dlm kolam tu tau.. mau stress ikan tu dibueknya ;)



me & aleesha... ingat tak posting pasal adik kawin kt perkim dulu, hujung 2008 rasanya... skrg dah ada sepasang anak2 comel pun derang nih :)



andak tukang jaga anak2 buahnya... senang ati sket nak makan kan...
kalau tak dijaga sure ada yg volunteer terjun dlm tu.. lagi le ikan besor2 derang geram le...




bermesra2an antara sepupu2... anak2 kiterang la....




mak & cucu pompuannya... Aaira




wahh.... makan sedap.. tak toleh kiri kanan... haziq sibuk ngan kad kamen rider tu....



ni mak dengan anak2 lelakinya...

x complete sbb kakak xleh joined, kalau tak dah lengkap 6 beradik kiterang nih... uihsshhh tenggelam mak dikelilingi anak2 lelakinya.. jago2 sumer...





and for mak, ibu belikan ehem.. ehem (secret la) sempena hari ibu..

we luv you mak... tak boleh nk diucap dengan kata2... jasamu mmg tak terbalas hingga hujung nyawa..

and for me??

ye lah i'm a mother too kan???


nantilah stori ok... buat posting lain pulak :)

Sunday, May 8, 2011

she is 15

yes!! my cheeky little gurl is turning 15 today :)

but bear in mind, 15 months...
Add Image
not 15 year old okey! kalau 15 thn dah jadik anak dara le...

pada umur 15 bulan ni mcm2 yg rania dah tau;

pandai gelecek bola, pandai gaduh & carik pasal ngan abang2 dia (skrg dah jadik musuh tuuu), pandai sebut byk perkataan (tapi kebanyakannya bunyi blakang le cam PAS = kipas, DI = mandi, MUM = mamam, NEN = nenen, PAH = opah, BAH = abah) ....

standard cam biasa ibu mmg xpandai lagi le.. huhu.. cian ibuk! ni yg rasa nk merajuk ni, bila aja sebut I... BU..... rania balas balik A.... BAH..... A.. BAH..

iyelah.. tau le dia satu2nya anak pompuan abah kan??

meh tengok aksi budak ligat nih..

video

Friday, May 6, 2011

Umpan

kalau nk tau hazim ni jenis yg sgt picky pasal makanan...

dia susah sgt nk makan... asik minum susu jer berbotol2... pastu suruh dengar bunyi perut dia yg macam 'banjir' ngan air tu... macam bunyi botol air penuh sedang digoncang2.. haaa... mcm tu lahh....

haishhh ..


feveret dia asik burger, nugget & seangkatan dengannya.. so mmg tak boleh selalu le.. very unhealthy.... luckily dia suka makan pisang, jadik stok pisang mmg kena ada je le..

tapi ada satu cara je yg boleh umpan dia makan..

cara? dia suka benda yg pelik2 sikit....



cuba tengok gambar apa yg pelik???

nampak tak??

takk??



pasta tu bentuk abjad & nombor la...

dia leka susun huruf & nombor dlm pinggan sambil makan....

yang ni versi sayang nk makan sbb dh susun nama cantik2 :)


sedar2 dah 2 pinggan licin!

terer tak ibu dia buat trick??

haiyoo sgt le susah ati bila budak xmau makan.. fenin... fenin!

Thursday, May 5, 2011

M.A.Y

hmmm.. cepat betul masa berlalu, dah di bulan May gitu ye...

sudah makin menghampiri 1/2 of year 2011 .... sket la
gi dah nk bulan poser balik dahh....

ok, back to d story.... citer wiken yg tergendala...

wiken pertama bulan May kami dimulai dengan acara bekfast bersama.....

ni stand
ard laa....



& pebere
t budak2 always wantan mee... skali ngan yakya pun minat sgt.. yg best kt sini mushroomnya mmg xkedekut.. mmg byk & puas!



kemudian pegi sini... undangannya dah tiba seawal bulan 4..

mmg saja je mengumpan kan?



dalam berat2 hati pun sanggup ke Ampang sana, nape le tak wat kt Curve.. kan senang??

org ramai tp still crowd xle padat mana, sbb masih pagi lagi kot .... pegi pun kejab je sbb sumer mengekor.. kalau gi sorang mau satu hari dok melepak kt situ...

ini budak tecik mmg tak bagi kerjasama la... dia nk berlari je mcm umah dia dibuatnya... kang kalau hilang saper yg susah??


lastnya dh jumpa feveret spot dia baru le dia diam.. haa kt tempat baby shark dlm aquarium ni ... nampak tak baby shark kt atas tu :)



lepas dok 1 jam dlm tu, dh dapat apa yg nak sambar...

barang kecik & murah je.. tu pak habib yg iye2 kasik paperbag bergantang besarnya tu..



well my little model tolong pose utk ibu sebelum keluar ye...




dan pas tu gi giant lak
semata2 nk lunch kt sini..



selain kt mahbub bangsar kt sini le peberet kami for nasi briyani.



wah... tapai... ni peberet ibu & haziq.. yg lelain depa bolayan.....



dah kenyang sume apa lagi.... budak2
nk singgah sini la.... ni gara2 xdpt main bowling kt selayang mall aritu, dpt main yg virtual punyer pun jadik la.... ok apa.. sediakan token je byk2 ye... main ni mmg melekakan :)



ngan yakya pun lupa diri jugak..



lepas lunch & kasik budak2 lupa diri sekejab main bowling, terus balik umah.... monitor budak2 wat homework & rev
ision...

PKSR 1 just around d corner.. tak boleh main2 dah ni dh kena kerah derang study mana yg patut..

end of wiken di minggu pertama bulan May.....

:D

Demam Gelas lagi..

wah wah wahhhh.... gelas lagi..

ingat dulu posting pasal gelas2 mekdi nih...

skrg kuar lagi .. tapi bukan gelas seperti sblum ni, la ni kuar bentuk tin minuman pulak..

cute jugak ye!

Ibu ni bukan suka bab makanan segera ni tapi memandangkan Hazim mmg suka kumpul gelas ni jadik ibunya ni gagahkan jugak le mengunjung restoran fastfood ni kt bawah opis... semata2 nk collect gelas2 nih..



kalau nk beli satu regenya 8.80 sebijik.. so baik le tambah sket jadik boleh dpt makanan kan?? jenuh le nk menunggu promosi ni berakhir sbb ada lagi 5 warna yg kena collect...

hazim ... hazim... ni bukan hobi budak2 ni nak oii bab mengumpul gelas2 nih...

sabo je le..

ingatkan masa time sukan dulu jer dia dok collect.. rupanya skrg pun dia tau jer bab bila gelas2 ni kuar ye... penuh lemari, tak tau nk letak mana dahhh...


Wednesday, May 4, 2011

Last Day dah ke?

Lama betul nak abeskan citer langkawi.. tu baru 4 hari punyer stay.. kalau seminggu mau berchinta le nak abeskan... mcm biasa le ada batu besar cop 'MALAS' dah duduk atas kepala..

huhuhuuu... lama betul terpe
ram dlm draft...

orait.. digagahkan jugak menulis sambil meneguk nescafe bagi ilang ngantuk....

begini citernya..... *dah mcm bunyi pak salam joko anuar dlm citer antu kak limah le pulak..

hehehehe*


kisah hari terakhir kami di Langkawi.. pasni boleh label sebagai umah ke dua kot!... opsss... rumah ke-2 ialah Borders ye... kwang3..

1st skali pas bekfast kt hotel, kami serbu sini dulu..... haduhhh mmg berpinar mata.. sumer murah2 bangettt... sambar jgn xsambar nnti sampai kl harus terbayang2 kan... so.. damage xbanyak pun..

3 beg besor ni je..



express version, dari Idaman Suri kami terus ke Wildlife Park.. beli tiket + makanan haiwan RM 6 ada macam2 dlm tu; carrot, kob
is, kuaci, yg halus mcm dedak tu... amenda namanya ntah..

suka konsep camni sbb mcm mini zoo yg mana pelawat boleh mendekati haiwan secara lebih personal & close gitu..



byk jugak haiwan di sini, tapi malas le nak tempek sumer gambo
binatang kt sini.. nnti tggu dlm fb je tepek ye... tu pun tak tau le bila moodnya nk upload...

1st masuk ialah tempat parrot... sgt bising & meriah.. so bagi le parrots ni sumer makan kuaci..



sumer suke.. except ajim le, penakut betul! boleh b
eramah ngan parrot lagi.. letak atas bahu....

rania memula masuk jumpa parrot malu2 kambing.. tapi lepas tu dia yg lebih...

even monyet pun nak dipegangnya tau... aduyaiii ini budak tecik...



tengok aariz rele
ks je.. muka cuak sket le..



pastu layan flamingos lak.... sungguh cute bila tengok dekat2 cmtu.. kalau brani boleh pegang jugak le... kalau le burung tu mau.. time hulur makanan tu boleh le try sentuh..



yakya mau lepas je... berani sungguh..



pastu ular lak.. idok le kiterang nk pegang... so dia elok je le berlingkar dlm kotak.... uihsss.. takut.. ni ler antara haiwan yg xleh tolerate at all...... seram sejuk wehhh...

yg ni kecik je mmg tujuannya utk visitor pegang2.. yg besor ada display kt dalam sangkor la..



ni feveret rania... asik cakap "dai... dai" je... meaning crocodile le.. ni buaya tembaga ye.. sket punyer besor..

dpt tengok dekat2 betul2 kt jaring tu.. mak aii kuku, kulit dia, ekor dia... gerun! kalau dilibasnya mmg ampun la.. masuk icu terus kot!



ostrich.. pantang nampak org lalu.. sure hulur kepala mintak makan... cute je...



rehat jab ... pancit.. hehehe...



ni tempat angsa, itik & burung2 besar yg sewaktu dgnnya..



ikan mahal.. arowana..



ni kambing itam sgt le notty tau.. kasik rusa makan, cepat2 dia yg cilok.. sumer dia je yg bedal.. sian rusa & kambing lain xmerasa makanan yg kiterang kasik... masa gi kt tempat peacock pun dia jugak yg cilok makanan smpai ada sekor peacock tu lawan dia balik.. baru le dia lari.. tu le noty sgt..



wahhh!!!! suka betul budak2 .. derang kata ni lagi sonok dari gi zoo negara tau.. so sumer dah kehausan le...


haa.. ni time beli air... haziq yg sgt health conscious tu mmg suka snap gamba kotak rokok.. ni keje dia le nih... katanya nk tunjuk kt atuk abahnya.. iyelah haziq..



dah puas pusing satu wildlife sampai lenguh2 kaki kami balik hotel, rehat2 & terus check out... bye2 BV...



gambo kt depan hotel mengadap laut sblm checked out.. cuaca sgt cantik & cerah masa tu...




lepak2 sekejab sambil ambik angin t/hari kat sini...



.. hehehe... sejuk je pun.. angin sepoi2 bahasa je..




best lepak sambil jalan2 tepi tasik nih...



tenang je.. org pun tak ramai.. iyelah ari selasa masa tu..



pastu kiterang lepak tepi laut lagi.. ari sebelumnya tak puas, so gi lagi layan lagi la...



tenang betul tengok laut nih.. cantik betul pemandangan..



pastu ke marina pulak... tengok kapal layar...



aariz tu sibuk tengok ikan bawah pelantar tu....




mcm biasa le sebelum ke airport sempat le memborong apa2 yg dah aim dlm kepala... hehehe...




dah checked sumer benda yg hendak dirembat dlm boot, so aper lagi kita ke airport le.. sebelum tu meh pekena laksa kt tepi laut sebelah airport nih...



masih teringat2 tapai pulut bungkus ngan daun keladi kt sini masa trip langkawi yg lepas.. so ni kira nk mengulang le nih..
pas dah kenyang baru off to d airport..



bye2 bumi mahsuri..




layan matahari petang..



budak sorang ni sibuk tanya mana Penang? mana Penang... bila tanya nape.. dia cakap dia nak tengok Hard Rock hotel.... sabo je le... siap ajak singgah hard rock sbb nk mandi pool.. sesuka dia je..



sempat tido lagi aish kokyen nih...



flight kul 5, so safely landed at 6pm kt Subang Airport...
ambik airport limo balik umah...




wahhh ... selamat sampai sudah..


percutian yg menghiburkan...

home sweet home!