Sunday, July 31, 2011

PUASA datang lagi :)

buat sesaper yg singgah blog ini, kami ingin mengucapkan Selamat Berpuasa..

alhamdulillah diberikan umur hingga tiba puasa bulan ini, syukurrr...

sebulan Ramadhan ini marilah kita sama2 mendekatkan diri pd Pencipta kita..

bulan yg penuh berkat, ambik peluang utk beramal sebanyak mungkin..

moga dapat membersihkan kita dari dosa2 terdahulu..

aminnnnn..

welcome bulan puasa,

welcome bazaar ramadhan,

welcome solat terawikh,

welcome utk segala keberkatan ...

bye.. bye.. syaiton & segala kemungkaran..





Saturday, July 30, 2011

Hami!

oppss.. jgn salah baca.. HAMI ye bukan HAMIL ..

kweng3...

ni cite pasal penggemar buah paling tegar dlm umah..


saper lagi... Haziq..

everyday kena ada stok buah dlm fridge.. otherwise he will make noise...

"ebuuuuuuuu...nape takde buah nih?...

haziq nk buahhh"...

skrg demam forella pear dah menurun, tukar buah lain pulak...

haaaa.. ni buah kegilaan seisi rumah sekarang...

buah ni mmg super manis... sedap sangat!

buah apa nih?




namanya Hami melon .. sebenarnya all types of melon he bedal je... but this one is one of his fev besides rock melon, sun melon & snow white melon..

dapat buah macam dapat intan berlian gitu... siap peluk2 & dicium2 skali...



teringat lak pada citer Wallace & Gromit 'Curse of the Were Rabbit'...


macam tu le.. sumer sayang tanaman masing2 siap peluk2... mmg sama mcm haziq..hehe

tapi tetiba ni budak tecik boleh wat 'jenayah' pulak ..

Jumpa melon ni bersungguh2 angkat (nasib tak jatuh)..

saiz besar & mmg berat...

dia buat apa tau?....

mulut dah bising2 cakap boyyyyy (ball)....

ahhh sudaaahhhh.....

paham2 le apa yg dibuat dgn 'ball' tu kan..




kuar ayat standard si aariz "hoty yakya!"

mmg hoty le gurl ni kan... melon pun boleh nk ditendang mcm ball gitu...

mintak2 takde le yg pening makan melon nih.. ;)

dan arini since ader order dari encik Haziq, maka sambar sebiji lagi yg lebih besar dekat flea market bawah opis tadi..



taraaaaa....

yummyyy.. yummyy.... & its good for yr health too ..

jadi rajin2lah makan buah ye puan2 sekalian..

wahhhh.....

bunyi mcm pesanan penaja le fulak ....





Thursday, July 28, 2011

Jom Bali... yuk .. yuk.. yuukkkk...!

Sambungan edisi wiken kami.. kalau sabtu xtvt splash2 di pool umah my brother di Subang, pada ahadnya kami free & easy kt Empire Gallery...

lagi satu Hazim heboh ajak gi sana sbb dia nk main Le Slide tu, ala gelongsor dr tingkat atas mall sampai ke tingkat baw
ah tuh... very interesting...

bila tanya Hazim cmne rasa turun slide tu best tak? dia cakap "best tapi slide tu berkedut2" ..

hahaha... kiterang gelakkan dia... tu bukan berkedut la dear.. wrong word lah!

sambil tu saja jalan2 cuci mata... kalau ader yg berkenan boleh shopping skali, tambah2 apa2 yg perlu...

tapi rasanya sumer dah cukup utk raya..


sila jgn membazir ye.... tp mcm biasa le ebu derang ni bila masuk Charles & Keith vibrate je.. nk jugak.. nk jugak padahal kasut dh sket punyer banyak.. so no lah, jamu mata je le.....

jenuh berjalan, pastu kami lunch di sini....



since ada anak2 yg super hyper ni, kiterang pilih dok luar le lagi syok byk angin.. kang dok dalam lg haru...


makanan sedap, portion pun besar, pendek kata mmg puas ati lah..

sambil tunggu makanan tiba, budak2 main kt ayor pancut luar tuh..



ini Geng Tan Tan.... cheese!



abah & dua anak teruna nakalnya ;)



Yakya pun sibuk nak enter frame skali..



since makanan mmg besar & banyak, boleh share 1 family, so jgn membazir gi hoder byk2 ye... aritu pun order 3 meals je..



membazir amalan syaitonn :D



budak2 makan pasta yg dlm portion kids menu... ni tengok derang gelakkan ibu sbb ebu nya ni ambik sup buntut....



cesss.... dh nama panggilannya cmtu kt sana kan....

gelak la gelak.. janji sodapp...




ni lak teh sampah kata budak2.. actually teh dlm tu letak hirisan lemongrass & ginger...



sambil makan sambil layan air pancut di luar...

hati2 jgn sampai basah sbb ebu tak bawak baju spare ye anak2..


oppss...

gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati ye.. mmg best lepak kt bahagian luar ni smbil layan angin sepoi2 bahasa kan..

tengok le haziq siap boleh terlelap sekejab...



dan lepas ke Ole Ole Bali kiterang pusing lagi smpai budak2 sendiri ajak kuar.. hahahha....

kami plan balik KD sbb ada misi... apa dia?...

jommm!!


Khamis dh mari le geng!

Thursday is coming...

tup.. tap.. tup... tap..

sekejab je masa..
rasa mcm baru ari senin, pastu tetiba dah jemaat..

cmtu le masakan?


When talking about Thursday, ada satu je yg best kt opis nih..


apa lagi..

flea market le..



boleh turun sela
lu cuti mata :)

arini ternampak & terberkenan ngan red velvet ni..

nk try sedap tak mcm Bisou punyer..




haaaa.... yang ni mmg must have bila gi flea market..



len chi kang...

original punyer ada biji ginkgo tu.. mmg tak jumpa kt tempat lain..

sedap tu ginkgo nuts tu...


tapi arini punyer flea market sgt spesel sbb ada raja buah...


sapa lagi...

mr DURIAN la...




macam kelakar pulak sbb 1st time jumpa org jual doyan kt flea market ni...

sbbnya?


merata2 ada sign nih, kt lobby, kat lift & kat opis, setiap level ada je tanda nih..



takkan buat2 tak paham kot...


tapi kalau dah suker hapa peduli kan??

hahaha....
balun je le..

tu le penangan buah duri raja buah ni kan..

perghhhh! mabeles!

tapi idok le beli, hilang akal aper kete parking jauh dr opis nk hangkut ini mr duri...

nasib le kami dh pulun durian puas2 last wiken so xde le ala2 org mengidam gitu..

ohhh buah duri...

harus buat trip ke Tanjung Malim lagi for buah duri mcm ni...

tapi tak tau le tahun bila since bulan poser pun dah menjelma beberapa hari je lagi..





yummynya si duri

sambung citer Sunday, hmmm....

selesai menjelajah Empire Gallery kami balik KD sbb ada misi lagi...

jeng.. jeng ... jeng... hehe....

ini dia misinya.....



pulun doyan le...

sumer suker....

skrg ni cume Hazim sorang je yg tak suker durian...


Aariz lately baru suker....



seriously, he really loves durian now.. tengok le tu...



wow.. ada follower nampaknya nih..




Rania pun sama... baru2 nk suker..



yang Haziq jangan citer le... mmg 'kaki' in fact dia yg ajak makan doyan nih... merayu2 tau....




smalam kami ambik package yg "makan sampai surrender" punyer...




7 biji jugak le yg kami 'kerjakan'...

fuhhh puas ati betul..

sendat perut tuuu...

lepas tu lepak2 lepaskan budak2 berlari di padang sebelah...

tengok gaya mak budak kenyang durian... huhuhu.....

nk bangun kejar anak pun dah malas ye ibuk..




sejam berlari & bermain, macam biasa... bila ajak balik mesti susah...

tengok le tu, abg2 lain sumer dah gerak ke keta, rania masih mau lepak lagi...



hehehe... terpaksalah abah PINK memujuk baby PINK yg tak mau balik tu ye...



selamat berjaya ye bah :D



sungguh pandai berlakon a little gurl of mine..



so, that's d end of our wiken .. hope u had a gud one too :)



Tuesday, July 26, 2011

Velvet merah pujaan hati

Tea time.. selalunya pas keje kami seboleh2nya minum berdua... eceh3...

ehem2..


kira dating le sebelum ambik anak2 kan .. wajib nih.. dh terbiasa dr zmn dulu2 lagi..


tapi last Friday boring lak minum sesorang kt Bangsar Village..

abah gi Heemuutt (Lumut) ~ bahasa si Aariz.. hehe..


so minum sesorang sambil do my own shopping...


oppsss... window shopping, no shopping lagi..

jom layan gambo aper yg ada dlm my phone ~

ni versi makan sorang2 le.. tapi knowing me, orang sebelah pun boleh make friends..

sonok borang2 ngan sorang hamba Allah yg ala2 'datin' tu, dia tegur pasal generasi muda yg byk abeskan masa on smartphone (kebetulan masa tu i pun tgh ambik gambo rv ni post kt my fb kan) so dari tegur2 terus borak2 mcm dah lama kenal pulak..

nice talking to her.. mcm2 isu kiterang kupas & borakkan..

ni red velvet... standard la dari Bisou.. xyah order dr klcc lagi dah, kat BV 2 pun ader..

sambil carik buku kt MPH tadi singgah le basahkan tekak...

always my fev place for RV..



dan digandingkan dgn cappucino .. perfect!



yang ni hiasan mata.. bukan utk di makan ye...

kalau boleh makan pun mungkin utk dibuat
Chrysanthemum tea versi kaler ijau.... saper sanggup minumm??



wahahaha....

itu le citer minum petang lone ranger ebu.. sob2...



nak bashhh tu!

Ingat lagi masa haziq kecik2 dulu lebih kurang umurnya lebih kurang dua tahun ... dia sgt suka BAS... tak kira le bas kilang, bas skolah, bas pelancong... asalkan BAS..

kalau keluar berjalan, everytime nampak bas, dia jerit -->

"nak bash tuu!!"


kalau ada 10 bas, maka 10x le dia jerit "nak bash tu! nak bash tu!!" sambil jari menunjuk ke setiap bas ..


so cute!


tapi sekarang ada protege pulak yg ikut jejak..

Rania..


suka sangat dengan bas, everytime ada bas lalu menjerit2 & menunjuk2 bas tu sambil jerit

"bashh!... bashh!"



teruja sungguh rupanya sampai melompat2 dlm kete..

even sampai skrg pun bila nampak bas kt mana2 & rania pun terkinja2 sebut bash! bash!
siap tolak muka kiterang suruh tengok bas yg dia tunjuk tu... sabo je le..

tapi selalunya kiterang still sebut ~ nak bash tuu!!

sambil pandang2 haziq....

heheh...

saja je nak mengusik dia..

dan macam biasa haziq pun tersenyum2 malu gitu.. hahahaa.. we just luv his expression.. sweet!

tapi bas kira ok le kan... hazim dulu masa kecik lagi best... minatnya pada ---> lori sampah..

jenuh jugak le mencari lori sampah kt kedai mainan, susah nk jumpa sbb mungkin tak popular & takde permintaan... saper le budak yg suker lori sampah kan??

but my son does :)

lastnya jumpa gak yg berkenan kt Toys R Us, kaler oren..

sampai skrg masih ada dlm simpanan buat kenang2an :)

mcm2 minat anak2 ni kan?...

but bila ingat2 balik... alahai so sweet...

lagi le bila terpandang/terpegang mainan yg penah menjadi feveret derang satu ketika dulu, nak buang pun sayang.. sentimental value yg mahal tu.....

nak bashhh tuuuu!!.....






Monday, July 25, 2011

kisah Hazim & Kafa

Arini nk citer pasal Hazim, anak ke-2 ibu nojina & abah faeimi nih..

Orang tua2 selalu cakap..

Anak 1st very independent & manja, mudah tersentuh.. sensitip ~ yes betul!

Anak ke-2, very ngada2, keras, sangat teliti dlm sesuatu & a bit stubborn! ~ yup betul jugak (sbb yg menulis ni anak no 2 jugak)..

Anak no 1 & anak no. 3 mmg tak boleh berdekat, sure gaduh ~ yaaa sangat betul!

Anak bongsu selalunya teghelor (spoil) ~ ya betul!

mungkin ini based pada pengalaman org tua2 jadik derang buat conclusion mcm tu..

but in my case mmg ada similarities..

orait, mari tumpu pada Hazim saja..

Kebelakangan ini ibu ni ada satu keje extra tiap2 t/hari..

apa dia?

kejenya..

lunch hour kena balik umah siapkan hazim, dari songkok sampai ke kasut, pastu hantar dia straight away sampai ke kelas, to be exact sampai ke meja dia sendiri...

pastu berdesuppp balik opis balik..

haaaa... dasat tak dasat.. most of d time, nk makan mmg xsempat le...

even ibu yg tak bekerja pun rasanya tak ramai @ langsung takde yg buat begitu kan?

so, jgn cakap ibu yg bekerja ni tak beri perhatian pada anak & main lepas tangan je ye... lagi le in my case menangani anak yg banyakkkkkkk ragam ni...

Hazim ni mmg a bit manja & tak brapa nk independent sgt jadik mmg kena le ikutkan tekak dia yg ngada2 sket tu...

tak pe .. bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian...

ibu ikut je sumer excuses dia...

hari2 ada je alasan dia bagi contohnya ~ perut sakit, gusi sakit, siku sakit, lutut sakit, rahang sakit .. mmg kengkadang tu alasan tak masuk akal pun ada ...

haihhh ......

mmg sampai naik temper ibu derang nih....

yg kelakar tu sampai kengkadang dia sendiri garu kepala nk pikir apa lagi yg sakit yg nak dibagi.. (mmg gelak dlm ati ibu ni time tuh)..


tapi.. sabar.... sabar....

ikutkan sajer.... cara approach budak darjah 1 mmg tak boleh dengan berkasar..

sure tak jalan jika berkeras... baru darjah 1 maaaa.... kena ingat dia baru 7 tahun (hazim ni belum 7 thn pun, baru 6.5 thn)..

jadi jgn paksa lebih2...

sian budak... derang penat & nak rehat lebih sebenarnya tu...

ibu dia ni ikutkan saja kehendak dia .. kalau boleh sambil senyum (berlakon le sket kan, walaupun dlm hati panas jugak le) ..

bila dah penat itu sakit ini sakit, ibu pun dah siap letak minyak gosok dengan penuh kasih sayang (walaupun tau itu alasan semata2 kan)

tapi takpe...

layan jugak....

anak kita hendakkan PERHATIAN sebenarnya.... yup... EXTRA ATTENTION ye.. dah nama pun budak kan...

lama2 dia surrender, lagi bila tengok kegigihan kita melayan karenah melampau & ngada2 ngan penuh kesabaran kan.....

terus pegi le pegi kafa....

kalau dia ckp dia penat nk jalan ibu dia ni siap offer nak dukung lagi sbb bukan jauh pun.. walking distance je ke kafa tu...

tapi dia xnak.. maluuuu...

haa.. tau pun... kalau liat jugak ibu dukung jer.. (nasib tulang masik kuat ye puan2) .. heee

haa... last2nya dia pun mati akal le.. terus pegi... hahahah..

sbb dah xde alasan kan??

sebenarnya bila dah tiba kelas dia ok je, cuma dia ikut perasaan malas nk bersiap tu ajer.. biasa le dah smpai umah dr sek kebangsaan dia dok layan 616 + meneguk susu 2 botol + main game kt pc..

jadi, nak sangat le dia bersiap sendiri.. jgn mimpi!!

unless kalau anak yg betul2 cemerlang la.. hahaha..

tapi Haziq boleh pulak.. boleh tak kafa masuk 2.30 pm tapi dia dah terpacak kt skool kul 1.30 pm??

sabor je le.. hapa di buat awal2 sgt tu haziq?? huhuhuuu...

hmmm... sbb tu le.. setiap anak tu berbeza... cara approach derang pun kena berbeza jugak..

kalau dia cakap ~ ajim nak gi kafa tp nk ibu yg siapkan dan hantar .. fullstop!

so mmg kena buat la..


kalau tak endah permintaan dia tu mmg alamat dia memonteng je le..

Buat masa skrg mmg kena sogok dia le.. apa yg dia nak kena carikkan (asalkan berpada2 la) ..

asalkan dia nak ke kafa..


Ustazah pun cakap ramai budak darjah 1 yg mcm tu, derang ikutkan rasa penat tu, pastu parents pun buat2 tak tau pasal kemalasan anak2 ke skool, dibiarkan saja anak terus menerus ponteng..

lastnya dismiss terus potong nama le - habis citer...

senangkan????

mungkin ada parents yg pandang ringan pada kelas agama ni, tak sepenting sek kebangsaan ..

anak2 tak pegi pun takpe kan..

but not for me...

kelas kafa kena pegi!

mengaji pun kena pegi!

no excuse!

mmg paham anak2 penat tp Mon - Fri mmg kena struggle masa & tenaga sikit..

Wiken ~ rehat puas2... buat le apa2 yg nak... lagipun mmg wiken masa kami habis kt outing je..


mmg kena sabar menangani anak yg mcm ini pe'elnya..

bila dah sampai school, dia senyummmm je....

see :)

yg kelakar tu bila dh tiba meja dia boleh offer lak "ibu.. ibu taknak ambik gambar ajim ke?" hehehe....

off course le nak kan... cheese...





pengorbanan ibu terkejar2 time lunch time berbaloi bila tengok hazim sampai skolah dgn senyuman :)

gud boy... nnti bila dah ok xpayah le ibu hantar lagi ye....

but jawapan hazim selalu standard "Ajim nak ebuuuuuuuuu...."

uhhuhhhh...

bila agaknya boleh bersara ni yea??

hmmmm...





Hari Ini

Hari ini bermulanya debaran kami sbb anak2 exam lagi, Ujian Formatif 3 bermula hari ini dan berakhir pada hari Rabu nnti.

Utk Haziq & Hazim sayang, all the best from ibu & abah, jawab soklan elok2 ye nak...


mcm biasa.. kami le yg terlebih risau dibuatnya..

moga segalanya berjalan lancar buat minggu ini...

amin..





Sunday, July 24, 2011

Kid + Pool = Happy Faces

Xtvt penang Sabtu kami di penuhi dengan acara splash2 dlm pool kt umah my brother, baru je pindah area tu baru2 nih..



So, apa lagi, dok umah sekejab je, pastu sumer dah bising nk tukar swimsuit le.. tengok le sukanya mandi ngan sepupu derang, Adam.



Even ujan gerimis pun tak membantutkan xtvt mandi derang ni..



budak2 ni mcm biasa le dh masuk pool, jgn harap le dpt kuar dlm masa sejam dua tu kan..



selain dari tu... standard la ~ Burung yg kemarahan... huhuhu....



duhai anak2 ebu... bukan nx week exam ke??

hurmmm..

takde mentelaah pun ebu tengok...



Ye Yesh

18/7 ~ Since last week attendance hazim ke skolah kafa penuh maka adalah request dia kan..

apa dia?


nak tengok Transformers di cinema...
(Ye Yesh = Transformer... bahasa peyat si Aariz ;)

selalunya derang bukan jenis suka wayang.. derang layan dvd je.. ni mesti tertarik sbb dengar kawan2 skolah dok bercerita kan..

pegi Sunday tiket sumer dah sold o
ut, jadik beli utk keesokan harinya, show pukul 8pm... jadik 2 hari berturut2 mengulang ke One U je le kami... xkisah le dekat je pun kan..

sebenarnya ini merupakan 1st time anak2 gi cinema.. haaa.. jgn tak caya..

saja je ibunya ni taknak expose anak2 gi cinema awal2 sgt...

sebelum ni panggung yg penah derang masuk ~ kt planetarium tengok movie pasal earth, stars, galaxy, solar system, polutions, mostly about earth la...

ibu dia? no, thank you..

I'm not a movie per
son.. last masuk panggung masa citer Avatar dulu, time tu preggy Rania.. so bayangkan brapa lama xmasuk panggung dah...

Ibunya & Rania taking our own sweet time buat window shopping...



nk shopping lu
pakan saja le, kang ada yg hilang anak pulak...

lagipun shopping raya sumer dah siap... part ni boleh senyum lebar.. pasni bulan poser dok diam2 kt umah ye xpayah sibuk2 nk berasak2 shopping pulak..

tengok le Rania ni ... mmg setiap saat kena tengok sbb dlm sesaat pun dia boleh lesap... huhhh sgt merbahaya...



so to be safe, jgn perasan nk shopping ye.. an
ak lagi berharga.. lg le Rania xmau berpegang langsung aritu, nk jalan sendiri je tau... haduhhh...



pastu lepak MPH..




lepas tu gi Cold Storage..



pastu tengok org main bowling kt sebelah panggung...

ni xtvt wajib... mengulang benda ni je bila terjumpa....
dah setiap satu dicubanya... maklum le takde saingan.....

video

dan bila 3 Abdul keluar panggung, semua excited bercerita pasal Ye Yesh pada ibunya & Rania ni ha... siap tiga2 nk bercerita serentak bayangkan la cmne dengan pelat Aariz pun bercerita jugak.. hehe.. cute!....