Tuesday, August 30, 2011

Warna Warni di Aidilfitri..

Alhamdulillah, syukur pada Allah Taala, diberi lagi kita peluang untuk menyambut hari kemenangan .. hari raya..

semua bangun awal pagi nih... paling awal tentulah Haziq..

dia joined solat hari raya, hazim?? my moody boy tu xberapa nk ceria pepagi nih, so dia tak joined, cuma dok depan kt buai menunggu sumer balik dr masjid..

aariz sempat main game favourite dia time menunggu tu..



Lepas sumer dah tiba kami bersalam2an memohon ampun dan maaf dr ibubapa & adik beradik.. & bergambo famili.. upload satu gambo cukup le ye.. nk tengok yg lain2 sila ke umah ke 2 (fb le aper lagi)...



lepas tu apa lagi... soru time! wahhhh meriahnya makanan....

hazim all d time tanyer "arini tak poser ke? ajim boleh makan ye".. hehehe.. kelakor..

lepas tu kami ke umah adik beradik atuk abah yg sebelah menyebelah je, umah tok Long..



Raya di Johor di 1st raya just lepak kt umah, tunggu org je dtg umah.. anak2 ngan sepupu2 derang mmg banyak tak dok umah le.. kt luar je..


habis masam baju raya dek bau peluh je tau.. ish3... tapi derang xmau salin t-shirt, excited pakai baju melayu sampai malam tau..


raya tu raya jugak, xtvt anak2 tetap berjalan...

rania ngan barneynya.. hamboi.. gaya duduk ngalahkan lady boss gitu..


dan xtvt membuli abahnya.. hehehe...


geng boboy ngan chess nya... almost tetamu yg datang kena berentap ngan budak2 ni tau..


haha.. suker ibu.. kalau tak tu ibu le yg jadik mangsa kan..


dan outdoor xtvts dok atas taliair.... haa kepong jgn tak kepong bah!.. esp yg lil gurl tu ye.. tu yg paling ligat skali..


ish3... sabo je le budak2 nih..


raya le wei.. moh masuk umah la..


penjaga tetap budak2.. selain dok dapur, basuh pinggan, ni le keje tetap no 2.. perati budak atas titi...


malamnya ke umah adik atuk abah jugak, Mak Uda ...

habis raya pertama... budak2 yg excited dah start mengira hasil yg derang dapat.. hehe..



mintak komisen sket.. hehe..

Monday, August 29, 2011

Akhir Ramadan ~ 29th

warghhhh... pagi yg menyegarkan... udara kampung...mcm tak percaya bangun pagi di kampung...

rania pagi2 dh menerpa ke buaian depan umah.. ni ngan sepupunya, Arissa Latifah.. seiras betul derang nih..


sungguh mengantuk pagi nih, bayangkan tido kul 3am... tak boleh tido, so update blog... w/pun dah ader entries yg auto publish tapi buat le jugak sket2 postings.. rasa rugi lak masa dibiarkan mcm tu saja..

tetiba tersedar kelentung kelentang di dapur ghopernya MIL tengah panaskan lauk utk sahur terakhir... tapi tak makan pun..minum je, pastu buatkan susu budak2 ni sebotol sorang, haziq & hazim.. derang pun xmau sahur gak...

to kill d time on d last day of fasting ~ chess!


macam biasa budak2 ni celik je mata, terus menerpa ke luar.. apa lagi, derang berkampung kt tali air depan umah le... yg paling tak tahan ialah Rania, sbb dia tu berani sangat, takut termasuk lak dlm tali air tu.. naya... naya...

jadik everytime dia melenggang ke depan, harus le ikut bontot si kecik tu... siap berlari2 dia ke titi.. punyer le excited..

mmg harini xtvt melayan bebudak je.. petang kuar gak beli sket2 kerepek & kuih buat tambah2 kt umah MIL, pastu temankan MIL beli bunga utk letak dlm pasu besor depan umah tu...

budak paling excited nak raya.. percaya tak arini dia pakai songkok tak bukak2 satu hari.. kelakar betul le aariz nih.. cute je..


hmmmm.... rindu suasana kt Perak... tepon mak.... mak kata sumer dah sampai... wahhh mesti meriah.... tetiba rindu kt lemang... kt Johor ni xnampak bayang lemang pun.. yg ada, ketupat.. ketupat.. ketupat...

tu dia peminat ketupat dah pegang ketupat je sblum masuk waktu berbuka... oh ya berbuka di sini ialah 7.18pm.. cepat sket dari PJ/KL


alhamdulillah lah.. berakhirnya puasa tahun ini.. macam2 menu berbuka sumernya sedap2 belaka..

malam sibuk menggosok baju raya sumer.... lenguh jugak le... huhh.. macam tak percaya esok dah raya ye..

dan berbuka hari ni punyer le meriah... ketupat, ayam masak merah, rendang daging, sambal kering, rojak, murtabak, ayam masak kicap, etc... dah tak ingat menu2 yg lain sbb penuh satu meja.. budaya kt sini, hari2 akhir mmg tak masak pun, sumernya lauk dari jiran2 yg bagi... apa ke gelarnya... moreh kalau tak silap..

syahdunya... bila malam menjelang.. teringat kt mak & abah & adik beradik yg lain kt Perak.. huhuhhuuu..

SELAMAT HARI RAYA SEMUA...

Bangun awal utk solat sunat hari raya esok ye :)

Ucapan buat semua :D


Buat kengkawan dan sesiapa sahaja yg singgah di sini,

Di kesempatan ini kami ingin mengucapkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin

Moga lebaran ini memberi seribu keampunan & kebahagian
buat kita semua..

Berhemah dlm berbelanja & jaga pemakanan ye..

Pada yg outstation, memandu berhati2, ingatlah yg tersayang ye ..

Salam Aidilfitri ikhlas dari ~ Haziq, Hazim, Aariz, Rania, Ibu & Abah..

Di tepi kali ada jerami
Air sirap manis sekali
Salam Aidilfitri dari kami
Salah silap harap diampuni






Misi kuih rayer



Raya takkan meriah tanpa kuih raya..


Dulu zmn budak2 sgt le seronok menyibuk kt dapur tolong mak buat biskut mazola, maruku, kuih makmor, dll..


skrg mak pun malas nk buat kuih, sumer main tunjuk2 je.. lagi pun adik beradik ramai, sumer contribute kuih kt mak.. jadi mak tak payah susah2 nk buat kuih lagi....

utk tahun ni mmg plan nk buat kuih, tp kuih yg berjaya di buat cuma satu saja ~ taraaaa!!!!



nak membuatnya pun kena 'berperang' ngan askar2 & my GI Jane sorang tu... sibuk bebenor dia nk nolong... tapi nolong yg akhirnya mak dia ni jugak yg susah... paham2 je le... menyepah le..

yang ni mmg kena hoder sbb dah 2x attempts macam tak berapa nk memuaskan hasilnya, rasa dah ummmmphhh tapi rupa ada kureng, tak cantik bunganya...




so, jatuh dlm kategori ~ kuih tunjuk... tp mesti le dr pembuat yg sama tiap2 tahun... mantapppssss samperit nih! i like 100x..

selain tu tart nenas pun hoder jugak... dulu zmn anak dara mmg rajin buat tart nanas, tapi itu dulu... boleh buat kuih ngan aman damai & tenteram... skrg??? heheh... maleh nk citer...

& malam sebelum balik kg nk bake satu jenis cake... itu saja lah..










Ramadan ~ 28 = Rengit


Wahhh...hapdet life dr Rengit... mcm le so big deal sgt... ya sgt le big deal sbb selalunya mmg xde masa nk hapdet apa2 pun, tapi memandangkan Rania buat perangai lak taknak tido disebabkan "perubahan rumah" maka terus xleh tido sampai le laa nih..

Harini dah pun selesai mengerjakan puasa yg ke-28.. wah wah wah.. sungguh mcm tak percaya je kan? esok dah nk rayer... yup.. sila percaya.. ESOK rayer!

pagi ini kami dh bersiap2 nk ke Rengit.. ya tahun ni balik Johor dulu le nampaknya.. ingat nk baking sebiji cake sebelum bergerak balik pun tak sempat since kena melayan Rania yg tak mau tido2.. bila dia dah tido kul 1.30am dengan maknya skali hanyut zzzzz... letihnya.. ni gara2 shopping malls punyer marathon le semalam... aduyai...

berbalik kepada citer balik kampung arini, journey start kul 9.45am ... BYE2 KD...

dan tiba Rengit tepat2 kul 2pm, traffic sangat le lancar.. mcm tak caya je jalan sket punyer lengang.. happy betul.. mungkin sbb ramai dah balik kg awal ataupun ramai yg merancang kuar dr bandar waktu awal pagi sesudah sahur..

macam le plan kami jugak.. konon nk gerak sesudah sahur... tapi?? hahaha.. maklum le org ramai anak.. byk benor ding dong ding dong nya... maka lambat jugak le kuarnya..

kami singgah sekali je utk lepak2 & lepaskan budak2 berlari & berehat di hentian Ayer Keroh, selain tu just utk isi minyak je le.. tengok tu budak2 tengah usha jajan.. hehe... opss.. hazim tak tahan dugaan x poser arini.. ish3.. haziq pulak poser.. bertahan lagi.. gud boy haziq!


my gurl sorang ni kan, bila ibunya cakap 'Rania .. cheese!' mesti dia terus duduk tau... pesen baru punyer style bergambor agaknya... dulu punyer style pegang peyut.. ahahaha... mcm2 la cayang..


haa jangan tak caya.. kt sini jugak ronda punyer ronda abah terjumpa lak kasut yg berkenan, terus sambar... wah3 kasut raya ye inchik raheme... hehe..


lama gak kiterang lepak hentian ni, kasik budak2 yg ponteng poser makan dulu, rehat2, tukar diaper Rania, sambar smart TAG yg bukak counter kt situ..

ni time nk gerak dah...and ibu lak, bab2 bergambo ni jangan citer la....

cheeseee!!.. hehehe..


finally, kul 2pm sampai le ke kampung halaman abah..

HELLO RENGIT :)

as usual turun2 kete budak2 ni dah buat tawaf satu umah, dan tempat paling fofular mana lagi... atas titi le.. dah le air parit tu tinggi risau ibu ... jadik kena le monitor anak2 yg sangat kejakunan tu bermain2 atas titi.. tp mmg geram le tengok ikan besor2 kt bawah titi tu.. mcm jinak2 jer... rasa mcm nak sauk je tau..

dan yg paling super lasak & paling tak gerun & gayat skali jatuh pada ~ Rania.. sungguh berani le this little gurl... lasak banget hokey... takut jatuh dlm air je..


selain dari dok atas titi main baling batu, haaa ni lagi satu kegemaran Rania... mengutip batu, siap baek punyer duduk ye.. ibarat duduk dlm ghumah ajer dibuatnya.. baju toksah citer le dh brapa kali punyer tukar dah..


kengkadang kena le abah bawak naik moto pusing2 kampung sbb nk alihkan perhatian dia dari dok atas titi.... alolo...siannya dulu satu motor boleh 1 family naik, skrg x boleh dah... keluarga dh membesar.. haziq sila mengalah ye...


xtvt lain, kait kelapa & bakar sampah... kemas halaman umah..


haha.. sekejab je rasanya masa, tetiba je dah nk masuk waktu berbuka... kt sini mmg ketupat le yg paling glemer.. kt Perak mesti le lemang... sungguh meriah berbuka tadi, lauk pauk pun meriah jugak, ada asam pedas, rojak, murtabak, sambal kering, cencaru masak kicap, cencaru sumbat, rendang daging, ketupat, air kelapa yg baru kait depan umah.. best! dan air tebu jugak..


huuuu... nampaknya takde le merasa nk makan lemang since dah beraya di Johore dulu kan..

apa2 pun tak kisah le, beraya mana dulu pun takpe.. since dh berkahwin ni kena ler lebih tolak ansur, yg penting anak2 happy, parents kita jugak happy dpt beraya bersama2, pandai2 le buat keputusan supaya sumer adil & puas hati.. kan?

sebelah malam kami sempat le pusing2 pekan Rengit, teman MIL carik bunga, tambah2 kuih & kerepek, etc..

dan my 3 Abdul & sorang G.I Jane tu since dah jumpa sepupu sepapat derang maka riuh le ghumah atuk bagai nk runtuh rasanya sbb derang dok berkejar2 & bergasak2 dlm umah... haduh... biasa le dh jumpa geng, mana tak naik tocang sumernya... yg Rania pulak, dia bukan nk geng ngan sepupu2 gurl, tapi lagi suka joined sepupu yg boy sbb lagi lasak aksinya.. haa.. tu yg dia suka tu...

and as expected, tido pun lambat le.. ni nk kul 12am dah, sumer tak tido2 lagi... ish3.. takpe le.. sekali sekala kan..












Sunday, August 28, 2011

Yakya suka Iris

Dlm banyak2 perfume milik ibunya yg rania pun dah buat cam harta benda mutlak dia, perfume ni yg dia suka ambik, bawak jenjalan & buat2 bunyi spray (psss.. psss...) pada badan dia..


nak kata dia tau baca.. fom fom (confirm ~ bahasa si aariz) tak tau lagi, mungkin coincidence je kot.. atau mmg chemistry ngan nama perfume yg ada nama dia tu, Iris..





taste kita sama le nak.. comey je bila dia buat bunyi psss.. pss... sambil hala minyak wangi ke baju... so sweet! (mode : jakun... maklum le baru 8thn dapat gurl sorang nih) hehe... sweet & cheeky je, I LIKE!.

rupanya anak lelaki & pompuan mmg tak sama dr segi minat.. walaupun rania more to main perang2, memanjat & sangat lasak bersama2 abg2nya tuh, tapi at the same time, femininity terserlah jugak.. especially bab menenyeh make-up, melaram kasut & spray minyak wangi ni le..

lagi satu baju, wahhh.. dah pandai pilih sendiri nk pakai baju apa weh oi.. dasat2..

kalau baju yg dia suka tu, tak bagi tanggal even nk mandi pun.. bergaduh2 le bila time nk bukak baju.. ish3..

hmmm... syoknya melayan dis little gurl of mine nih...



Saturday, August 27, 2011

Ramadan ~ 27 : Final shopping konon!

As usual, haziq & hazim bangun awal sbb ada kelas mengaji, tapi pagi tu gak ustazah sms kata dia dh nk balik kg.. so cancel le kelas... rasa2 anak2 happy tak sebab cancel kelas?? jawapannya tidak sama skali, derang bermati2an nk pegi kelas ngaji jugak... amazing kan?? i really like it.

lastnya kami ke Gardens, bukan shopping utk budak2 ke, mak budak ke.. tapi shopping utk bapak budak.. ada certain barang2 yg nak dicari oleh abah..

ok.. kami follow je..

wah, pergi pepagi shopping ni mmg xde masalah langsung, parking pun senang, org pun tak ramai.. so releks je shopping.. dlm xde nk beli barang budak, akhirnya tersambar gak sehelai dua baju budak2.. cant resist la... isetan sale.. hehehe..


nampak tu Rania mcm biasa le... cd Barney..


dah puas belek2 cd, dia dok borak ngan kakak2 patung ni pulak....hahahah... riuh mulutnya..


abang2nya pulak.... transformers le..


tapi abah still xdpt apa yg di cari, so ajak lak ke Curve... tapi sebelum kuar wajib layan menatang ni barang seround dua ye... standard le tuh!


cepat le anak2 oii.. letih ibu nunggu nih..


wahhh kiterang bab terjah shopping mall ni mmg tak menolak.. i follow... lagi le ibu jumpa apa yg dicari2 kt Curve..

taraaaa!!.... lovely..


lama gak melepak meronda dlm Curve... pun tak jumpa jugak?

since badan pun dah letih balik Bangsar lepak2 dulu lah... sebelum tu bayar zakat fitrah kt Masjid Saidina Abu Bakar, Bangsar.. masjid sejarah.. tempat abah & ibu nikah & skolah kafa pertama haziq dulu..



dan lepas solat sumer kami ke Pavilion pulak... tapi tak bawak sumer askar le.. haziq & hazim nk stay umah atuk main game... skrg derang kemaruk betul ngan Adventure Island... itu game zmn ibu kecik2 dulu.. memang ketagih wehh.. sanggup tak mengikut kami shopping tu..


kt Pavilion pun tak dapat apa yg dicari abah, tapi TERembat benda lain pulak.. haaa.. itu le bahayanya .. benda takde dlm list pun boleh TERbeli.. ish3..

tengok tu, Rania pun surrender sampai terduduk2 dia menunggu abahnya shopping tau... cepat le abah oii...



tapi kami tak lama jugak kt Pavilion, tak biasa kuar tak cukup korum ni, ingatan asik kt anak yg tinggal tu je le.. so lebih kurang 2 jam je kat sana kiterang pun kuar le, sebelum tu sempat gi bazaar ramadan dan beli juadah sampingan utk berbuka puasa juga..

arini my 2 brothers with their families joined us for berbuka.. meriah & padat umah mak dibuatnya.. sonok berkumpul selalu ni, yg paling seronok layan keletah anak2 & anak2 buah tu le.. cute sesangat le derang nih..

warggghh.. sangat le letih badan disebabkan marathon sampai 3 malls arini, balik pulak dah start kena packing utk balik kampung subuh nanti.. aduyaiii packing ni mmg keje yg paling tidak digemari... boleh outsource tak rasa2nyer??? hurmmmm.... cake cekelat ni pun tak tau le sempat bake ke tak..


Aish iyer ke Yakya iyer nih?

hmm... meh citer pasal 2 ekor rabbits kt umah mak yg membesar bagai johan skrg...

kuat makan, tapi yg sekor tu punyer le hyperaktif, selalu melompat kuar dr ghumah dia..

yg sekor tu sopan... baik je, dok je dlm umah dia..hehe.. ada ke istilah rabbit yg sopan?

belasah je le labuuu..

alahai kiut betul rabbit ni.. kalernya tu mmg my peberet la.. payah nk bezakan dua2nya

sbb kaler mmg sama .. sejibik.. kembar kot!


semalam, time kiterang tengah berbuka, tanpa sorang pun sedar tetiba

sekor rabbit ni dah ada atas kain saprah, di celah2 hidangan berbuka kami..

apa dia ingat dia salah satu hidangan berbuka ke? bakar jadik sate kang baru tau!

ish3.. xsampai ati la.. dun wori rabbit, itu ugutan semata2 ;)

aduiii.. fantas bebenor mike yer?

entah bila masa le dia menyelinap..

rania pulak bila nampak rabbit sekor ni kuar, apa lagi dia pun

cargas terkedek2 mengejar la...

rabbit ni pulak bila nampak rania kejar dia, terus gi zone selamat...

mana lagi, kt bawah coffee table yg sure rania tak boleh nak

menyusup masuk ... selamat ye, pandai dia..

kengkadang sonok gak melayan keletah 2 ekor "yakya iyer" & "aish iyer" nih..

tapi nk bela sendiri jawapannya...

IDOK LE TEMAN..




indoor & outdoor

time bulan2 poser ni budak2 takde le wat outdoor xtvt sbb bila derang dah berambat berlari sana sini sure haus nk minum.. jadi derang dok lepak umah je time wiken ~ jadik xtvt yg paling 'in' skali ialah ~ chess



inilah keghairahan anak2 skrg ni .. . dulu kemaruk main chess dlm pc je, skrg nak yg betul2 real depan mata, yg tak best chess real ni sbb rania suka kacau & sepahkan.. itu je.. cukup puas ati dia bila dapat buat abg2nya tu marah... mmg hoti betul gurl sorang tu kan...

tapi sbbkan chess ni, siap merajuk2 bila xde saper yg attend to them tau..

especially haziq la.. aritu dia dah siap susun sumernya... bila ajak abah ~ abahnya busy.. so dia tunggu je la...

ajak ibu lak ~ lagi le busy, house chores yg neverending, rania lagi, itu .. ini... dia tunggu lagi...

sian...

last2 merajuk siap kuar statement "nape sumer org tak pedulikan haziq ni, agaknya sumer dah tak sayang haziq ye?"

tersentap lak ibu & abah mendengarnya... hmmm... mcm tu le pemikiran anak2 nih.. lepa sket dah cakap tak sayang dia...

since bulan poser pun dah ke penghujungnya pasni kita cargas swim, badminton & main bola balik ye...

video

bestnya.... jom buat team baru.... ibu & rania nk join jugak... yes!






















Friday, August 26, 2011

Ramadan ~ 26

Jumaat sudah, tak tau nk gembira ke sedih.. minggu ni cepat benar rasa masa berputar.. baru rasa cam ari senin, tetiba dah terus jumaat dah... wahh..

arini ada hiccup sket kt opis.. haduhh... penin.. penin...

Lepas keje pun pegi bazaar dah ramai peniaga yg dah tak berniaga, mungkin ramai yg dah balik kampung halaman...

Juadah yg kami beli pun sempoi je ~ rojak singapore & sate..

popiah basah ni jiran yg kasik.. tak sempat nk merasa pun sbb dh kekenyangan makan lauk airtangan mak..


mak pun masak sempoi je ~ kuay teow kerang yg sangat sangat shedappp!


lauk utk makan ngan nasik pulak ialah gulai taucu & sambal ikan bilis kering..


air yg kami beli cuma air tebu sahaja..





Ramadan - 25









hmmm... nampaknya sahabat kita bernama Ramadan nk pergi utk kasik laluan pada sahabat bernama Syawal... (bukan Syawal yg dlm citer Ahmad Albab tu tau)...

sedihnya..

tapi sapalah kita utk menghalang ketentuanNYA... life goes on..

sebulan bersama Ramadan terasa begitu singkat.. sangat menghargai beberapa hari berbaki bersama Ramadan...

berbalik pada citer diary ramadan kita, semalam merupakan hari yg ke-25... so camne? adakah perasaan happy ke atau sayu ke, atau sedih? ... hmm... susah nk explain, nk kata happy sgt tu pun tidak le, nk kata sedih... sedih jugak..

semalam merupakan hari yg santai je kt opis.... hmm.... petang kuar office xde arah tujuan lagipun masih awal lagi, jadi kami pegi bazaar ramadan di Pantai Dalam..


nak compare ngan bangsar, mmg sini bazaarnya lagi meriah & byk kedai la... cakap je nk apa? sumernya ada.. just $$ je ye.... dari segala aneka makanan, air, tudung, tikar buluh.. sumer ada..

tempat ni mmg dah familiar dr zmn skolah rendah lagi, sbb ramai kawan2 yg stay sini dulu.. cuma dulu Pantai Dalam masih byk bukit2 hijau, skrg?? jgn harap la.. antara tempat paling bz skrg... sapa tau kuih apa namanya ini? makannya kena cicah ngan santan.. sedap tuuu..



lepas beli apa2 yg berhajat, kami singgah sini pulak... last pegi sini masa makan2 sempena Hari Bapa dulu...



Q utk beli ayam golek ni je mmg panjang ya amat... kalau tak sabar mmg dah angkat kaki je..



berbaloi beratur sbb mmg sedap!


juadah berbuka kami semalam.. alhamdulillah.. yg syok family kakak dari Nilai pun turut serta, last minute calling cakap nk berbuka bersama2 mak & abah kt bangsar, kul 7pm jugak le baru depa tiba umah....



nasib sempat, kalau tak tu berbuka dlm kete le jawabnya ye..

lepas maghrib solat sumer baru balik KD, otw tanpa di rancang kami masuk OU... lagi?? yes... aritu tak dpt parking.. parking mmg FULL most of d time... fuhhhhh.. dasat2..

salah satu yg suka tengok ~ deco raya le... cantik!


cheeeseeeee!! itu acara wajib... walaupun muka sememeh je macam nk gi tido...belasah je le..


ni abah bersama anaknya yg dia kata photocopy rupa dia... iye lahhh...


jalan punyer jalan... perut pun harus diisi.. benti kejab pekena roti boy... roti wajib bila ke OU..hehe..


dah puas pusing dlm 11.30 pm gak baru sampai umah.... sila gumbira anak2 sbb esok dah last schooling :D

yeehoooo!!!!