Tuesday, September 20, 2011

KD-Bangsar-KL Sentral-Gombak-SA-Puchong

Sunday.. jadual kami mmg padat, rasanya tak dapat nk memenuhi undangan rakan2 sumer..

pepagi lagi dr KD kami dah bergerak ke Bangsar Sport Complex, bukan nk gi mandi pool mcm selalu ye...

tapi kali ni my school fren buat majlis kahwinnya di sana..


kul 11.30 kami dah terpacak di sana...



kiranya kami ni antara golongan yg terawal le...



caterer pun sebuk dok menghidang & menghias meja lagi...



pas dah makan & jumpa ibu pengantin, kami terpaksa mintak diri.. sbb arini mmg marathon open house pulak..

even pengantin pun kami tak sempat jumpa, iyelah pengantin tiba kul 1.30 pm, mana le sempat kan..

nx destination, Taman Pinggiran Batu Caves, my uncle's house..

otw ke sana sempat lak kami singgah kl sentral, beli tiket keretapi..



selesai di Batu Caves, kami ke Shah Alam pulak, umah adik ipar...

dan akhir skali ialah di Puchong...

xtvt makan2 berlangsung dengan jayanya.... sendat & padat betul perut dibuatnya... sumer kelate mari sbb pakcik & family tu mmg betul2 baru touched down dari airport kelate, flight delay lagi 2 jam.. sabo je le.... menu sumer makanan & kuih muih kelate.. sedap jugak :)


santai org kokyen ;)



rania sibuk ajak mandi kt pool bawah, tak koser nk layan aih... penat ..


ni my mom & adiknya, kami panggil mak uda le..


finally, balik bangsar.. abah kena catch train ke JB pada kul 11am... emergency case le nih..

for those kengkawan yg tak sempat nk beraya tu, mintak maap sesangat, bukan kami tak mau datang, tapi masa tak mengizinkan... insyaAllah lain masa kita ketemu ye..

sedih budak2 kena tinggal ngan abah derang ... aduyai 1 hari je le....


Saturday, September 17, 2011

Nilai, NS

syok betul bila public holiday jatuh nk dekat2 wiken, so dpt le rest lama sket..

jatuh lak hari Malaysia on Friday, jadi bersusun le jadual kita nk serbu open house...

yg jadik keutamaan mestilah kaum keluarga dulu, keluarga besar jadik mmg kalau boleh xnak miss mana2 umah makcik2 & pakcik2 sebelah mak & abah yg dapat kami pergi..

rania dah lapar ke sampai tangan ibuknya ni pun nk di telan tuh? hehe..


on Friday, lepas solat jumaat kami dah start enjin ke Nilai... umah kakak (anak2 panggil Mak Long le) ..

my sis dah siap masak laksa utara....perghhh bertambah2 le makan & nasik pun ada, buat yg tak brapa nk makan laksa... lemang pun ada gak, tapi beli punyer le.. janji sedap giler tau..

pas dah solat & lepak2, petang2 sket kiterang ke umah pastu umah my auntie sebelah (anak2 panggil opah Ti)...

ni gambo ngan my sis & my sis in-law


sungguh la susah nk bergambo ngan budak2 ni kan.. byk karenah le.. esp my lil gurl tu ler..


ok bah... take over yer... nasib le si rania ni mmg penggemar buku.. dpt le maknya bergosip2 ngan sedara mara kan ;)


2 umah je pun dah sehari habis.. maklum le byk bebenor stories & hal berbangkitnya...

dah maghrib di umah auntie baru le kami bergerak balik KD..

on the next day pulak (Sabtu) kami lepak di bangsar je sbb ramai turn makcik/pakcik lak datang umah mak... so sehari suntuk ada le di sana melayan anak2 & anak2 buah bermain/makan/etc..


Monday, September 12, 2011

Open house bermula.. suker! suker!

hmmm.. dlm hati duka nestapa, sedih2 meninggalkan opis terchenta pun, xtvt makan tetap ON kan... nama pun rayer...

1st skali yg kena terjah ialah umah Mak Usu kt Bdr Tun Hussein Onn, Cheras.. sekali dengan tahlil arwah opah yg meninggal 5th raya tahun lepas..

al-fatihah buat opah..
cam biasa, open house & tahlil medan keluarga besar bertemu... mmg le seronokkan.. masa ni le baru dpt kenal semua sedara mara jauh.. mostly sumer datang aritu.. yg tak kenal pun jadik kenal, yg tak brapa nk rapat pun jadik rapat..

ni gambar ngan makcik2 sebelah abah & adik ipar, Aida


ni lak ngan makcik2 sebelah abah & mak + my brother jugak..


gambar byk, kes malas nk upload je.. huargghhhhh...

makan pun best, ada yg mak usu masak & ada yg tempah dr caterer je.. byk betul lauk pauk, kuih muih yg terhidang..

ni gambo sebahagian je.. xlalu nk upload sumer gambo daaa...



yg ni ambik kt dapur... hehehe... hot from periuk kukus... this is one of my peberet kuih tau, bukan senang nk dapat..



my niece, Adriana Hasyaa yg cuteeeee sangat...


asal opah pegang cucu2 yg lain, sure rania yesh (= jeles... ikut bahase peyat aish hokey).. & terus suruh opah pegang dia... ish3 melampau betul rania nih..

duit raya pun tentu le meriah buat budak2... dah nama pun raya golongan ini le yg paling hepi, budak2 ni punyer duit raya pun tak kira lagi.. sumer main sumbat je dlm tabung ngan angpow2 skali, nnti dah habis syawal le baru kira & bank-in..

yg best tu aariz pun dah pandai pegang duit.. kelakar & cute je cara dia menyusun duit2 dia tu, org lain xboleh sentuh tau.. siap sound lagi "yan shik, ni wet ayer aish"

hamboi!

masa kami tinggalkan rumah mak usu pun hujan renyai2 turun...
pastu kami straight away balik KD, grocery shopping.. ni nk kuar Giant as usual layan budak2 masuk J.Co le..

haziq standard... buat mcm umah sendiri je.. siap baring2 lagi..


cute kan cara org Kokyen makan donut nih..hihihi..


dan utk dinner mlm tu paling sempoi, hoder je tomyam nih & masak nasi putih kt umah.. settled ...



bukan sebarang tomyam, ni tomyam santan yg sangat le sedap.. since dah lama tak pekena maka arini mencari le... dah tak larat nk makan lauk raya lagi dah..



Sunday, September 11, 2011

Penenang jiwa bonda

setiap ibu walau pun hasil seni anaknya tak seberapa tapi bagi kita mmg bernilai kan? kalau diikutkan hati mau je sumer hasil keje anak nk di frame kan... penuh le ghumah macam muzium gamaknya gitu..

banyak2 hasil keje anak, ada satu ni betul2 mencuit jiwa... especially tang ayam berleher jenjang dan jugak lebah yg cheeky tu.. kura2 lak siap pakai crown tuh...

mcm tu le imaginasi budak2 kan... sgt cute!



kalau tengah stress kan, haa tengok le gambo ni, sure boleh gelak sorang2... mmg saja ibu letak gambo ni dlm kete je, ibu punyer perangai ni lain sket, kalau rasa stress kt tempat keje mula le gi ke kereta, dengar lagu sambil tengok lukisan si hazim nih, kuar kete sure stress tu hilang entah ke mana..

mujarab sungguh la... penawar terbaik nih.. berseni sungguh le anak ibu sorang nih..


Saturday, September 10, 2011

sedih + gumbira

Semalam, bersamaan 9th Sept 2011, maka berakhirlah kerjaya di Mont Kiara..



bye bye..

sob.. sob.. sob :(

even though i luv working here, but i think its time for me to move on..

im gonna miss all those sweet things here...

the flea market every thursday..


mall ni.. yg selalu diterjah during lunch time...



tempat berjimba..



menyoppin
g..& bersuka ria..most of my time kt fitting room je time lunch hour tau.. hehe...



dan tempat carik barang2 utk masak di petang hari..





route to d office, which is no jam at all .... ni mmg betul2 miss tau..


i luv this painting at d office entrance..



and for sure, i'm no longer driving to work after this..jadik peramlah lesen memandu baik2 ye..nk frame kt umah pun bulehhh saja! ;)

so, inilah gambar terakhir sebagai 'driver' di minggu2 terakhir ye..heheheh...

smile! you're on candid camera..

aish cakap ~ ebu yayat!! ... yayat pun yayat lahh..

time ni sapa yg tahu - dalam hati ada lautan ..

sedih beb!

takpe lah.. sumernya dah ditakdirkan.. kenangan di sini tetap akan menjadi kenangan yg indah & akan dikenang sampai bila2... sedar tak sedar hampir 2.5 tahun gak di bumi bernama Mont Kiara nih..

such a nice boss & a nice place to work and learn everything! seriously....

but i have to go.. sayonara..

dan bermulalah episod baru dlm hidupku...

bukak chapter baru ye :)




Friday, September 9, 2011

~ sesungguhnya saat yg terindah hanya sementara ~

ya.. bak lagu erra tu kan.. kalau nk sambung nyanyi tu pandai2 sendiri lah ye..

sekejab je cuti raya seminggu dah sampai ke penghujung...

hari ahad dah tiba aka hari terakhir bercuti laa...

mencik! mencik!

tak puas bergasak2 & bergolek2 & bergomol2 ngan my 3boys & a gurl tu kan..
dah resam ibu bekerja, redha je le.. ada hikmahnya tu kan?

yaaa.. salah satunya nk kumpul duit pegi haji... opppssss... ter 'leak' fulak...
hehehe.. doakan ye moga2 sampai hajat & dipermudahkan segalanya.. aminnnn :)

jadi gagahkan fizikal & mental jugak le pegi kerja..

ibadah tu tau, bersama2 menyara keluarga...

alhamdulillah ada kerja kan? cuba tengok org2 yg carik keje tapi tak dapat2 tu lg kesian kan...

syukur lagi sekali...

aduh... macam biasa ebu ni dah melalut lalut macam orang tua bercheritera pulak..

tapi mmg sedar dah tua pun...huhuhuuu...

ini kisah on d last day of our lazy days... eh terbelit lidah menyebut...

xtvtnya....

sarap bersama..

tengok cara hazim tarik teh... salah paksi lah.. hehehe.. mamak tengok sure kena gelak ni Jim..


pastu balik umah susun xtvt seterusnya, sambil layan derang tengok dvd...

haaa... cuba tengok my little gurl tu dah pakai spec lalat ibunya... tu maksudnya dia dah nk kuar le tuh...

cuba le tak dilayan mau bingit telinga dengar dia punyer jeritan saprono tuh...


standard le pompuan sorang, memerintah lebih... pas pakai spec, dia sibuk carik stokin, pastu sibuk sarung kasut... haa bab2 kasut ni xkira le kasut saper, saiz aper dia main sarung je, janji dpt keluar...

haduhhh... funny little gurl of mine..

pastu lepas budak2 ni dah siapkan homework & wat revision & kemas timetable utk esok harinya,
baru le kuar jenjalan.. shopping malls dekat2 je..

pastu petang, apaknya gatai main golf le pulak... dh lama tak menghayun maka giannya dah datang kembali... suka ati le bah... hobi masing2 kena hormati kan.... ibu ni sporting, xkisah ..


dan malamnya, start le xtvt mengerah anak2 masuk tido awal.. esok dh start skolah.. jgn esok gerak bangun pagi buat muka 10 sen lak sbb tak cukup tido kan?

haaa... tengok...patut le derang tak suka tido kt double decker, tapi sbb susah nk bergasak2 sorang atas, sorang bawah & bergomol2... jadik derang lagi selesa tido kt katil queen ni je...

resam anak2 lelaki kan.. tak lasak, tak macho lah.. haha


derang sempat main oltromen ke hapa bila di suruh tdo... kang ada yg kena 'fire' dek oltromen besor tu .. heheh... sebelum kena fire, baik tido dulu ye anak2..
jgn lupa baca doa ye..

luv u dear.. sleep tight.. esok bangun gi skolah jgn merengek2 hokey!..

Thursday, September 8, 2011

yg dekat2 saja.. yg dekat2 saja

wow! lamanya tak jengah blog.. draft je banyak berjela2..maklum le pertukaran angin berlaku..

ok, since dah reda balik 'angin' itu, mari kita sambung...

zasssss!!!

citer ra
ya ke-5, hari Sabtu, 2 hari lagi golongan ibubapa akan masuk kroje... golongan anak2 akan masuk skool semula...

so, xde plan nk gi mana2 pun, cam biasa apa2 hal moh le breakfast dulu..

pas kuar bekfast kami ke sini saja..

dah ini yg paling dekat, kengkadang tu kami masuk sini bukan nk beli apa2 pun, tapi sbb nk makan... hahaha... pada kami no big deal tempat ni, sbb dekat je dr ghumah..

budak2 sambung makan lagi.... nk donut lak kt sini... layan kan saja..



sbb dah selalu sgt masuk jd xde bezanya le.. tapi dlm xde plan apa2 tu tersambar jugak le few things, carpet, kusi, etc.... habis belen duit raya ebu...

hehe... opsss, baru ingat ebu ni xde duit raya masyuk, kuar je ....



ohh.. i really luv this mirror, mcm antik sket... tp CFO kt umah tak approve permohonan ibu, sesak umah katanya....

sob sob.. xpe, satu hari akan ku sambar jugak..


jalan punyer jalan, layan anak2 lagi punyer peel, derang wat sofa, bed display tu mcm umah sendiri le fulak.. nk kata setiap bahagian, ada je yg derang nk singgah & lepak.. tu yg buat sampai berejam2 dlm tu .....

standard le tuh.. kurang2 pun mesti 2 jam jugak le tawaf ikea nih..

dan macam biasa sebelum balik budak2 nak yem (ice cream ikut bahase peyat si aariz)



selain dari tuh, xde apa2 plan terlintas, jadi rehat & lepak umah je le..

my kids punyer xtvt standard le skrg.. lawan chess tak abes2.... idak ke derang ni jemu2 ye..

amboi, my encem ni ada gaya pro in d making lah.. hehehe...


pastu dah redup sket rania dah meronta2 nk gi playground, apa lagi berdedai2 le sumer mengikut...



xtvt kuarkan peluh le nih... ada sejam jugak melayan karenah rania + abg2nya di playground, setiap mainan nak dicubanya..

bila di ajak balik, menjerit dia tanda protes... pastu pegang tali buai tu kuat2.. hmmm sabo yer...


aiyak... bila time ngan anak2 bergumbiraan begini sekejab je masa dah petang nk malam kan...

sedih.. sedih..





kena cucuk mmg ler sakit!

last cucuk budak ialah 18 bulan... mmg ingat sbb baru cucuk rania sblum raya ritu..
next?

yaaa... Tahun Satu!

ari ke-2 masuk school ni Hazim dah kena jab, mula2 dia citer ramai kengkawan dia yg nanges esp gurl lah..

esoknya citer, ulang lagi citer sama.. sebenarnya kan...

dia pun turut sama nangis, hadoiii!

semalam cover line rupanya.. maluuu..

siap dia b/tau nurse tu cakap kt dia "adik kalau takut cer baca bismillah, mesti jadik berani"

hahahah... kelakar le ajim nih... u really make me laugh on dat day dear... so cute punyer statement...

ironinya.... dah baca bismillah pun dia still nanges jugakk...

so xde bezanya nyer..

huuu...

le mau jadik Dr. Hazim dah besor nnti ye.. sbb itu le citer2nya since dari dia pandai bercakap dulu.. nk jadik doctor.. nk jadi doctor....

dan penangan kena jab?

demam gak la malam tu.. dh kasik ubat demam...

rania kena jab pun tak demam tau.. hehe.....

hazim ni mmg baby betul lah.. penakut orangnya, even kena gigit nyamuk sekor pun, so big deal tau, selagi bintat gigit nyamuk tu tak ilang, selagi tu bising je soh taruk ubat.. sabo je le kan..




harap2 di hari ke-3 ni xde le drama lagi ye.. kalau tak tu, nk tukar baju pun tangannya keras je...

hmmm... kejab je besor anak ibu nih... dulu jab ibu & abah bwk, skrg sendiri je... sedih ibu.. tp itu le tanda anak ibu ni dah besor, sket lagi dh kena belajar berdikari dah...








Wednesday, September 7, 2011

4th Aidulfitri

Raya ke-4 = jatuhnya birthday hazim.. memandangkan plan nk balik Perak pun tak di teruskan maka kami dok mengular ke Sunway Pyramid, besday boy mintak nk makan pizza so ke sinilah kami lagi...


siap hazim cakap ~ ni boleh makan ke? kita tak sahur lagi ke?? aduyai.. kelakar le budak nih...

cheese.. alooo besday boy tuh.. slurrpppp xhengat ye... dia mintak fresh milk je.. baguss!


xde saper nk makan cili jeruk yg cantik tu.. ibu makan lah ye..



my encem & my encem...


lepas isi tangki, apa lagi serbu toys r us la...

tengok tu rania kalau dah terjumpa kawan dia ni mmg susah nk ajak kuar dah... melekat je..



& terjah ke toy city pulak ler....


hi little gurl, pandai ke main tu?


kat toys r us, besday boy ada ke patut mintak kepala optimus nih... huhuhu...



jalan2 cuci mata...

pastu naik ferris wheel nih.. permintaan dr besday boy jugak.. tengok tu muka cuak... gayat jugak wooo.. walaupun xleh segayat naik ship & roller coster kt sunway lagoon kan.. tapi still gayaaatttt.. grrrrr...


huh.. i wonder..

boleh lak wheel besor2 ni depa hangkut masuk dlm shopping mall, nothing impossible nowadays kan.. sumer boleh dismantle & pasang balik anytime, anywhere..

apa2 pun kiterang enjoyyy! lama sungguh xnaik benda nih.. layan video pendek nih...


video

pastu jalan2.. shopping2... & icecream treat la...


enjoynya budak2 nih.. jangan rebut2... makan sama2 k.


lenguh kaki... tapi mak & pak depa pun enjoy jugak...