Monday, October 24, 2011

Mari Berdansa - Part 2

Lamanya video ni terperuk dlm draft.. masa rania sibuk kemaruk lagu dari concert si hazim jugak.... skrg ni dia minat lagu selena gomez "luv u like a luv song"... terus ari2 asik pasang lagu tu jer sampai berpuluh2 kali... aiseyy... nampaknya Barney kena bersara la gamaknya....

macam sebelumnya... sila telengkan kepala kalau nk tengok....


video

Saturday, October 22, 2011

Citer koyah

Last Saturday 2 weeks punyer story..


ada open day utk kindy aariz, maka lepas antor haziq & hazim ke umah ustazah kesayangan derang, kami pun pegi le, dekat je pun di Bangsar je, aariz pun beriya2 since dari umah dah bersemangat waja nk pegi koyah, pot pet pot pet citer pasal koyah, siap nak bawak pencilcase angry bird dia sekali..


fuyooo!! gumbira betul kami rasa...



tapi yg ponin, time jejak je kaki, dia terus meragam le fulak..
Add Image

"aish nak balik umah opahhh... aish nak balik umah opah"


itu je dia dok ulang2.. sabo je le..
teacher dia ajak masuk classroom buat keje kaler2 pun dia xmau... tapi yg kelakarnya, rania lak yg mengekor teacher tu masuk kelas, xde takut langsung..


terus duduk kt bangku kecik sebelah teacher & start coloring...


gud gurl rania!


even masa ibu & abah masuk bilik guru besar pun dia xde pun nk mengikut, dia stayed kt classroom je, tapi si aariz mengekor kami pulak sambil merengek2 ajak balik...



hmmm...


padahal sebelum pegi siap canang kt abg2 dia kata koyah dia lagi best dr koyah haziq, lagi best dari koyah ajim...


bila tanya nape? dia jawab ~ koyah aish bersih, ada carpet ca
ntik, leh golek2 atas carpet, kasut kena bukak kt luar.. hehehe.. cute je.. apa2 le aish, yg penting aish happy & enjoy kt koyah tu ye..


cam tak caya je aish dh nk gi koyah sbb rasa mcm baby sangat dia tu, cakap pun peyat2 lagi...


hurmmmm... how time flies kan??


so nx year tinggal le Rania je lone ranger yer.. makin teghelor ler dia duk bwh ketiak opah tu ye.. hmmmm cucu pompuan... tatang habis habisan lah ye.. hamboiii.. jeles ibu la..


saper yg patut ke koyah sebenarnya nih?? hurmmm....
rania yg pantang jumpa pencil ... melukis je kejenya skrg, pegang pencil gaya pro tu......


Friday, October 21, 2011

Mari berDANSA - Part I

demam hukilau baru nk kebah, sekarang budak tecik sibuk joget modern ballroom dance pulak....


tak lalu dah kami tengok.... ligat sesangat! mmg betul2 taraf penghibur ... tapi penghibur dlm umah kami le.. hehe... tersangat le cheeky rania oii..



meh layan time dia layan lagu Jai Ho, ni dari concert Hazim tahun 2009 ye.. cd pun dah bercalar balar dah.. tapi apa di peduli, dia pasang jugak... bila cd tu ala2 jammed sekejab bising mulut dia cakap "usyakk... usyakk" sambil pusing2kan jari dia... alahai mmg cute! mmg rosak le nak...


nnti leh upload yg dari concert 2010 pulak..


sori le saper yg tengok kepala jadik terteleng gitu... layannnzzz!

video

Thursday, October 20, 2011

Qisya Rania vs Rania Iris

Sambung edisi wiken yg indah... hehehe.. memanjang je indah kan ;)


Since Saturday dah ke museum, Sunday lak kami ke Kajang, umah my best friend Ila, dah lama dia ajak datang lunch kt umah dia, last jumpa dia sebelum bulan poser yg kami sama2 ambik cuti & gi shopping sehari suntuk kt Sogo tu...


since raya aritu pun tak dapat pegi umah Ila, jadi Sunday kami ke sana, kul 12 t/hari dah sampai ke Kajang...



biasa le kawan baik, so kami masak le sama2 sambil borak2.. byk citer never ending.. iyelah byk kenangan suka duka kami share sesama since jadik kawan baik, lama tu dari Form 1 tau jadik besprennya .. haa bayangkan la berapa punyer lama... jadik golongan bapa aritu tu kena le incharged jaga anak2 ye... nasib le anak2 sumer behaved, takde yg wat perangai, geng boboy sumer dok ngadap angry bird & adventure island kt pc, golongan gegurl lak sibuk main masak2...

fuhhh.... lega ibu tengok..


golongan mak2 ni pulak biasa le bila memasak + ngan xtvt berborak tak hengat, maka berejam jugak le nak menyediakan lunch tu kan .. pot pet pot pet kat dapur, pastu mengilai tak hengat dunia... haduyaiiii... best sungguh!

since golongan ibuk2 ni sibuk sgt, jadik xde gambo pun yg sempat diambik, boleh tak? jumpa dah le jarang2 sangat tapi benda penting mcm snap gambo2 lak tak buat... nampak sgt berborak tak hengat donia kan..


hmm... tak pe le, at least yg ada gambo anak dara kami berdua ni je
la...


haaa.. ni anak Ila, Qisya Rania Amani, cuteee & keletah ya amat, .... macam ibu dia ... sekejab je besarnya, umur 2.5 thn dahh :)



haaaa... bila dah pair ngan Rania Iris Zahraa mmg terbalik le umah kan.... derang ni mula2 tak ngam, tapi dah lama2 sket baru le ngam...


kt sini le rania nampak feminin sket sbb terpaksa main masak2 ngan Qisya, kalau kat umah jangan harap le dia nk pegang periuk, sudip sumer tu kan... ada kawan tu boleh la layan..



kul 4 pm baru le kami beransur ...



so nx plan?? berkelah bersama... since umah ila pun kat kajang dekat sangat ngan ulu yam, sg tengkala, sg pangsoon tu kan... so nx round kita plan bbq & gi mandi manda lak, dulu zmn bujang kami ni mmg kaki rajin pegi mandi sungai jugak.. hehehe..
ni gambo time kt sungai Pangsoon masa golongan mak2 derang ni muda remaja gitu, kalau tengok date gambo tu kiranya lebih kurang sebulan sblm masuk itm, sebelum tu masih kt Lower 6, July 95 dah gi itm shah alam dah...

hmm.. tapi rasa mcm baru je lagi gambo nih.. dah berbelas tahun dahhh rupanya... urghhhhhh.... our sweet memories together...




skrg xtvt mandi sungai ni kiranya dah menurun ke anak2 fulak... mana tak tumpah kuah, tak gitu...
ni lak nak enterprame gak taun 2011 punyer gambo...
dunt wori ila, kita masih sweet gitu.. kes angkat bakul sendri... hekhekhekkk..

Wednesday, October 19, 2011

Kapal2 karam..


Saturday yg ceria & cerah..


pagi ni since budak2 sumer pakat bangun lambat maka kami tak breakfast di luar, homemade western breakfast abah dh buat.. toast bread, baked beans, scrambled egg, nugget, hash brown & french fries... alhamdulillah, boleh le nak cover perut utk pagi2 tu kan ;)


dah tengahari pulak tak tau nk pegi mana... tapi dah start enjin & harus keluar jugak, so pusing punyer pusing lastnya sampai le ke tasik perdana, jadik lunch sup daging yg sedap + ulam2an kat situ, dekat ngan masjid tuhh... pergghhhh.. skali skala makan berlaukkan ulam mmg terbaik la, tetiba rasa mcm terbanyak makan le fulak.....


since dah lalu perkarangan muzium otw ke tasik perdana, maka budak2 ni request nak pegi tengok pameran Khazanah Kapal Karam di muzium..


ok, jom! kiterang okey je...


ini lah model2 sauh..




ni lak model kapal karam.. hehe..



seingat kami, last pegi muzium ialah masa haziq & hazim kecik2 dulu, berdukung sorang satu.. itu pun atas permintaan haziq le, kecik2 dah pandai ajak gi muzium... so sweet, dia dulu kan dari kecik dah minat benda2 mcm nih.. dah mcm pakar sejarah pun ada..


sememangnya pada mereka yg suka bab2 ini mmg le sangat interesting ... total 13 aritifak2 dr kapal2 karam yg dipamerkan... rupanya di sekitar laut M'sia ni byk kapal karam yg karam ye, khazanah tak ternilai...


ada satu kapal tu membawa persalinan perkahwinan raja mana ntah... karam.. pastu dah jumpa sumernya masih dalam keadaan terpelihara gitu w/pun dah beratus2 tahun bersemadi dlm laut... mmg interesting.... ingat kalau ada masa nk pegi semula & baca/kaji... tak puas baca sumer le aritu..




for me, bab2 tembikar & pinggan mangkuk lama yg karam tu sangat le menarik, byk info yg kita boleh pelajari, tapi masalahnya, budak tecik pink sorang tu mmg tak kasik cooperation langsung le, keje dia asik nk berlari je dlm tu, tak concentrate mak dia ni nk membaca setiap info pasal kapal2 tu, siap pak guard tu pun boleh buat kawan bermesra tau, dah pak guard tu mengekor je rania pulak sambil main2 ngan dia.. haishhh...





yang haziq, hazim & aariz teruja sebab gambar2 & peralatan2 yg dipamerkan tu mengingatkan mereka pada cerita kegemaran mereka satu masa dahulu... Queen of Langkasuka .. dengan meriamnya, peti harta karunnya, design kapal yg klasik, etc.





lepas dah puas meneroka, kami pun angkat kaki, si rania sibuk mulutnya cakap "tenn.. tennn" maksudnya train le.. yg kat luar museum tu.. rania tu kan peminat tegar train & bus.. jadik harus followww..

ni lak model2 berbayar keretapi tanah melayu lama yer...





sempat le layan sekejab ambik gambo derang kt kete Proton pertama.. hehe, nostalgia ... kete bomba, train, etc.. pastu kita masuk jab umah lama nih.. macam umah oyang kt kampung sket2 la.. teringat lak kt kg tetiba..

cheese!! bergambo itu wajib... walaupun abah dah terpekik & jeling2 ajak pegi kete dah... sabor ye bah...



cheese lagi :)
ini budak 3 owg pun sama... mana tak tumpah kuah... hehehe..



haaa.... rania sibuk tengok canon bwh umah & batu nisan raja2 aceh kt luar tuh..

"lari..lari!, pendekar pompuan nak tembak kita..."jerit my 3 Abdul, iye2 je rania tu beraksi kan ..hehe...

yeah.. you better run dear..
bukan sebarang pendekar nih..





3 Abdul pun nk jugak bergambor kt canon kan... benda penting & peberet derang tu..




ni lak cara bergambo mcm nk masuk majalah urtv.. kakaka..

sakit perut menggelakkan haziq nih.. jgn marah dear..
ibu gurau jerk..
tapi mmg aritu ramai rombongan budak2 sek rendah kt situ, dok senyum2 kt haziq... amboiiiiii!




sambil tu budak2 layan ada ular sawa albino, iguanas & various kind of parrots kt perkarangan umah lama tu utk tujuan bergambar.... tapi idok le kami nk dekat, lebih2 lg bila nampak ular sawa tu kan.. seriauuuuuu.... naik bulu roma..


orait.. puas tak anak2??
kalau dah puas meneroka, jom balik umah lahh...


sungguh le ibu rasa cam rombongan time skolah dulu tau..


memories... syoknya time rombongan skolah dulu2 gi museum ngan cikgu2 & kawan2 ..



Monday, October 17, 2011

Malam Jumaat = ?

woww weeee!!! life is interesting huh!!

friday is coming... sumer happy dari anak2 sampai le mak & abah budak skali.. bukan apa 2 hari off utk rehat & jalan2 with kiddos la..

selalunya tak tuggu sabtu, malam jumaat dh start xtvt dah....
xtvt mlm jumaat??...

hahah... apa lagi, marathon di dataran merdeka la... standard kami le tu...




anak2 tengah membesar ni kena selalu lepaskan, biar derang lepas berlari bebas, kat kawasan rumah mana le boleh wat cmtu kan .....
kasik budak2 ni kuar peluh le sket kan ..

ibu & abah kena fit jugak sbbnya bila dah lepaskan itu 4 orang ke padang luas tu, selalunya depa lupa diri le...
seyes.. berlari tak hengat... kalah atlet lari pecut tau..



yang haziq lari ke utara, hazim lari ke selatan, aariz lari ke timur, rania lari ke barat... mmg kengkadang tu mcm tak cukup tanah nk kejar tau...

phewww! nasib ibu & abah masih muda gitu *awwwww* ;)

selalunya begitu le...padahal masa dlm kete dah berikrar nk behave & dengar kata.. bila dah terlepas ke padang luas, sumer janji tinggal janji je...

aduyaii... kelakar le budak2 nih..... yang tecik pun bukan main pecutnya... boleh tahan!

haaa.. time tu le terdengar suara komander abah memanggil empat2 orang anaknya... heheheh.... jerit jgn tak jerit bahhh...

rania punya pesen skrg ni, pantang tengok rakan sebaya, mesti nk ikut & main sama2.. entah anak sesaper pun takpe, janji rakan sebaya dia le....

jadik, either abah or ibu kena follow rania closely, sbb nnti entah anak saper lak yg diikutnya... dia bukan kira....

sabar... sabar.... ye ibu & abah..

haaa... ni time nk ajak masuk kete, time nak balik le ... byk ding dong mereka nih, time ni le nk buat aksi ketua ketam dlm adventure island la...



saja nk lengahkan masa.. udah2 le tu ye... moh balik...


Debaran PKSR 2


Memo sekolah yg di sampaikan dengan nada riang oleh haziq...

ibuuuu... jeng2.. minggu depan exam la katanya....

bukannya dia risau, tapi gumbira...

taraaa!!! inilah memonya..




hazim???

macam biasa le, takde perasaan....

biasa le mat AAK kami tuh...

bila tanya pasal exam dia boleh cakap cmni
"ibu, nnti time ambik report card ibu bawak le rania yg comel tu,
sumer kawan ajim nak jumpa main2 ngan rania.."

boleh tak?

exam pun belum start, dia dah tukar topik pasal ambik report card...
kalau result bagus, ibu bawak le rania, kalau result kureng, ibu tak bawak... jawab ibu...

terus cebik tarik muka masam....

since bermula PKSR 2 hari ini, di pagi yg indah & ceria ini, ibu & abah doakan moga anak2 dapat menjawab dengan tenang, kusyuk & penuh berhemah ye...

all d best to my luv ~ Haziq & Hazim!

jgn lupa doa2 yg ibu pesan ye...


Sunday, October 16, 2011

Moon

"Moon so bright..
Night so fine...

Keep your heart...

Here with mine..

Life's a dream...

We are dreaming..."


ewahhh... jiwang zmn mudo2 dulu weh...
saper suka lagu ni jugak??
mesti ingat kan.. citer zorro dulu2.


Ok, let's talk about moon ....

Minggu lepas bulan sangatlah cantik...
besar & sangat "sharp" kelihatan...

subhanallah.... sangat indahhh!



ni tak nampak kecantikannya sbb ambik pun pakai hp je.. rania mulut bising " mooo.... mooo" sambil tunjuk bulan..


for those yg dapat ambik gambo bulan di lingkari ring sekelilingnya mesti lagi bertuah.. bukan senang nk jumpa fenomena sebegini selalu...


sopannya berbaju kurung :P

Just to share gambo our lil gurl yg tengah naik notti sesangat nih..


Rania suka sgt baju kurung, pantang nampak tengah lipat ke, tengah bersidai ke, sure dia suruh ambik & nak pakai...

patut le opah rajin buatkan baju kurung kan... cucu kesayangan punyer pasal...
byk jugak koleksi kurung rania nih.. untungnya ada opah yg mmg rajin menjahit, mmg memanjang ada je habuan rania ye..
kalau tak kurung ada le singlet la, skirt la, cuar pendek la.. aish cakap cuar pak yat (seluar opah buat).. cute!

haaa... dah pakai baju kurung tu kan, apa kata ubah sket cara duduk ye anakanda terchenta ...

haa.. yg ni not so bad.... but still need to be more sopan la, my dear..



yang ni....

erm..... cexci sket, cover skit kain tu yer wahai anakanda....




yang nih???

penin pala ibu tengok...

lagi tak boleh blah..

hmmmm...

jatuh le saham kalau mcm ni, nasib baru 1.5 tahun, jadik close 1 eye je le...



pasni jangan dok gaya cmtuh lagi...

hep!! heppp!! heppp!!! *sambil jegil mata*


Saturday, October 15, 2011

Wiken sunyi sepi

Memandangkan kami akan fly lagi next week, maka wiken dlm seminggu dua ni tak berapa nk meriah le.. takde le beriya2 kuar berjalan kan... save budget sket utk travelling... kali ni kita bawak atuk & opah skali.. wow! mesti lagi meriah lah jawabnya..

jadik wiken quite boring le jugak.. huhuuuu... tapi aariz lak mcm dah tau2 je mcm ada 6th sense pulak... skrg ni asik cakap "aish nk gi otei, aish nk gi otei" tu je dok ulang2.. iyelah nk oii, kita gi otei ye :) haziq & hazim lak sgt disiplin bab2 skolah & kafa, sbb ibunya ni dah gertak kalau malas/curi tulang, derang tinggal.. so kecut le itu budak 2 org kan..

jadi wiken skrg ni, biasa2 je, bekfast bersama pagi2, pastu lunch jalan2 kl, pastu petang2 either gi jogging kt taman atau lepak umah layan dvd je... tapi still kena kuar dr ghumah le jugak, kalau dok memerap je mau le bising my little princesa tu kan..

skrg sumer keputusan kuar/masuk umah dia yg pegang, diktator sket budak pompuan sorang tuh...kalau dia dah sarung kasut tu mmg alamatnya kena kuar le... xleh dipujuk2 lagi tau...



ni tengah mood baik melayan dvd... tengok muka bossy je.. dan macam biasa rania akan di apit oleh bodyguards le.. hehehehe... eh, mana bodyguard lagi satu, curi tulang kah?

bila citer pasal tgk dvd ni, off course le si rania iris tu yg conquer tv kan? sapa yg berani nk menidakkan kuasa veto dia tuh.. dan standard dia punyer citer yg dok ulang2 tak lain tak bukan ~ Bolt, Beverly Hills Chihuahua, concert skool ajim 2009 & 2010 serta yg paling wajib, koleksi cd barney dia tu le, suka ibu tengok selena gomez masa kecik dulu dlm barney, skrg dah anak dara dahh ..

dan macam biasa xtvt rania...dia dok berjoget je le... aduyai, mmg kelakar le budak kecik sorang tuh.... dari mana le jatuh bakat menari tu kan?? ;)

dan yg paling tak tahan, bila dia pasang cd concert, habis le sorang2 abg2nya kena jadik partner dia berjoget esp utk modern ballroom dance...

aduyai! aduyai!

siap ada yg lari menyorok bila turn lagu tu sbb xmau berjoget punyer pasal, rania main tangkap muat je, tak dapat abg2nya, abahnya pun boleh saja... hahaha.. kiut betul! joget jangan tak joget bah, bukan senang nk tengok ballroom dance abah tu ye.. hehehe..

hmmm... cepatlah minggu depan menjelma.. sumer dah kes tak sabar nih..

moh kita kuarkan beg besar & start packing ye..

*senyum lebar2*





Thursday, October 13, 2011

my little investment bankers

memandangkan musim raya dah abes, maka habislah jugak musim mengutip duit raya bagi anak2...


baru2 ni baru le anak2 sibuk bukak tabung masing2 & kuarkan duit2 yg masih dalam sampul tu, banyak jugak collection derang.....


mmg bermandi duit le derang aritu..
yg kelakar aariz le "mengira bukan tau lagi, tapi asik cakap "aish kaya, aish kaya" aduh, bikin kiterang
gelak besar je lah..


tengah syok2 kira collection, abah
dah soh tido lak sbb keesokan harinya nk sekolah dah... bab2 tido ni mmg xde kompromi, mmg derang patuh je... jadik sekejab je le anak2 dpt bermandi/berguling dlm duit.. hamboi.. OKB betul!


haaa... lepas abg2nya dah tido, ada sorang lagi yg dok mengira tak abes2 lagi... habis renyuk sumer duit dikerjakan Rania... adoi, kiut sesangat le mengira ngan baju kurung dia tuh, duit sampai termasuk2 dlm kain..


skali tengok aksinya dah macam teller bank je kira duit, oppssss skrg sumer pakai machine le xde kira ngan jari, itu old fashion laa.. tapi since ibunya dulu dlm Investment Banking, maka anak2 adalah digalakkan utk menjadi investment banker di masa hadapan, boleh?? $$$$


amboi ... tak abis lagi kira ke nak oii? kusyuk sungguh... haaa... dlm dok sibuk2 mengira tu, jgn sesekali pegang duit dia, harus kena
jerit tau.. dah tau itu hak dia.. ish3... bukan main lagi ye...




tapi yg bestnya & buat maknya ini teruja & terharu....


bila tanya nk buat apa ngan duit2 tu, xde sorang pun yg nk bawak di Toys R Us, sume pakat nk simpan dlm bank je.... tapi haziq siap offer "ibu nk pegi Habib tak? kalau nk pegi haziq tolong bayarkan.. haaa... boleh3.. ibu suker!!
so cute la u dear..


siap ibunya ni lak offer spend sket beli toys le, tapi xnak jugak... ok then, so dah sumernya baik nk bwk ke bank maka ibu turutkan saja...


so, dah selamat pun... tapi kali ni xde le bawak anak2 sumer pegi bank macam taun lepas, taun ni ibu sendiri yg masukkan dlm bank masing2 ..


Haziq & Hazim tanya nape Rania punyer buku spesel, ada tulis GOLD??.....
since Rania tu ramai sgt yg panggil "Safi Rania Gold" kan.. jadi ibunya ni dr last yr dah bukak buku tu le utk Rania... abg2 jgn le jeles :)




so pasni misi bank-in duit syiling pulak.. aduhhh manyak berat wooo...

berchenta betul...

alhamdulillah mewah rezeki anak2..



Wednesday, October 12, 2011

Rabu

bila hari rabu je, automatik menu dinner ialah laksa penang ... standard :)

tapi macam biasa le, kalau bab2 membeli ni bukan senang nk jumpa yg betul2 kena dengan selera tekak nih... ada 2,3 tempat je yg laksanya mmg ummphhh dan boleh kena ngan selera kan... salah satunya kt pasar malam bangsar ni le yg ada pada setiap rabu..

haaa.. tengok bawah, dah habis baru sibuk nk ambik gambo... bila beli siap mintak kuah lebih tu... makcik tu dah paham dah... sedapnya menghirup kuah laksa yg pekat, likat tuh... perghhhh...



memandangkan mmg penggemar tegar laksa penang since kecik2 dulu, jadi mmg awal2 dah belajar masak menu ni kan, since zaman skolah dulu tau....

oppss, satu lagi menu yg disukai tak hengat ~ pecal... uihhhh my mom punya pecal mmg terbaekk lah... sedap tak hengat, biasa le air tangan mak.. mmg best!

berbalik pada citer laksa...

baru2 ni makan laksa yg sedap kt area opis nih, tengah syok2 layan tetiba lak ada mamat sebelah ni dok menghembus asap rokok nih.... aduyaiiii... mati selera..

hajat ati nk abeskan hingga titisan kuah yg terakhir, tapi apakan daya.... terpaksalah dibatalkan sbb tekak dah rasa nk muntah... lemas dan berpinar2 sekeliling jadiknya dek asap rokok tuh... werk... wekk... mmg tak boleh tolerate langsung ngan asap rokok le...

so, tanpa berlengah, bye2 pada mangkuk laksa yg masih 1/2 berbaki, terus angkat kaki gi shopping kt Pavilion le lepas tuh.... tapi bila dh sampai pavilion pun masih penin2 lalat lagi, bau asap rokok ada sipi2 terlekat kt baju.... haduhhh.. kalau le ada baju extra mmg dah tukar dah..

for smokers out there, bukan le nk kata kami ni benci smoker, itu hak masing2 la kan... tapi yg kami minta keprihatinan anda, nk isap rokok sila le kt luar, air circulation pun bagus kat luar tuh... ni smoke kt tempat yg tertutup kan penin org sekeliling anda tu, cuba le prihatin sikit.. lagi le bila ada budak2 kecik sekeliling anda tu ye, sila jgn le pentingkan diri sendiri... kalau nak org sekeliling hormat anda, anda pun kena le belajar hormat orang lain jugak!

eh, apa citer ni ye.. memula laksa, pastu rokok, pastu shopping....

hahaha.. nampak sgt entri hentam kromo... harap2 anak2 yg baca tak pening memikirkan conclusion entry nih nanti..


Friday, October 7, 2011

Hari yg Ceria

Hari yg ceria!!!

eh cam bunyi iklan ribena lak..

mungkin sbb arini Friday, esok dah off 2 hari.. yeay!!

but for me, sumer hari adalah ceria.. lebih2 lagi dikelilingi anak2...

such a very good feeling....

orait.. actually, i just wanna share photo of this morning, otw to school... tengok.. hari pun masih gelapkan?




As usual, mamat alert, jatuh pada Haziq.... mmg tak penah tengok dia tido pun sepanjang perjalanan ke skolah tau..


Mat blur... Hazim.... mata terkatup je sampai le gate skolah.... dari bulan January dulu sampai le dah masuk October dah ... hahah.. jgn tak caya...percayalah..

Rania.. kaki mengusik abg2nya (cuba tengok muka di kat atas tu.. notti & very cheeky kan)... ni standard, kengkadang terjerit2 abg2nya di usik Rania.... yang paling dia suka usik si ajim le, di korek idung ajim, di tarik rambut ajim..

tu le saper soh tido je kan? even Rania pun rimas tengok ajim yg kaki tido tuh..

tapi apa2 pun Hazim takde le membalas balik apa yg adik dia 'dera' kat dia tu.. paling2 pun dia jerit

"ibuuuu.. cer amik baby yg comellll nih!!"

haha.. dlm marah2 pun ada gak statement "yg comel"

soooo sweet!

Aariz lak?? tengah tido kt backseat kereta... aduyaiiii.... letih bebenor le tu gamaknya...

dah kena start train dia utk bangun pagi since nx year dia dah ke kindy :)

dah pilih dah kindynya, bukan kindy haziq & bukan kindy hazim... harap2 inilah pilihan yg terbaik selepas ambik kira semua pros & cons dari kindy2 yg penah antar anak2 sebelum nih..

wah wah... dapat bayangkan kesibukan kami for next year... 3 orang ke sekolah...
phewwww!! mesti terkejar2 kami dibuatnya.. hmmm.. anggaplah sebagai dugaan ye..

dugaan yg menyeronokkan semasa membesarkan anak2.. harap2 masih dikurniakan kesihatan yg baik di waktu itu, baru le boleh marathon ke hulu ke hilir kan?? insyaAllah

hmmm... tetiba ibu terasa tua pulak ;)


An Apple A Day

Last Saturday, since haziq & hazim cam biasa ada kelas mengaji pepagi, maka kami pun ambik kesempatan pegi terjah jalan TAR le..



tapi mmg kena pegi pagi utk mengelakkan kesesakan yg melampau..


opah ajak teman dia cari kain utk di buat langsir & cadar for my brother yg naik pelamin 1/1 ni kan... wahh.. time really flies! lagi brapa bulan je kan?....

wah3.. bab2 carik kain ni mmg peberet le kan... apa lagi... jomm!!!


bila tiba di sana.... jeng3...

idak le maknya ni ada chance nk pilih kain pun...

Rania pulak mmg kejakunan le tengo
k kain2 yg banyak tu.. so, keje kena perati dia je le, pantang tak tengok 2 saat pun dia dah lesap tau, lagi le dia jenis suka menyapa orang & tak takut org... bahaya betul... yang dapat grabbed pun kain cadar angry bird 2 jenis utk budak2 yg pegi mengaji tu, depa dah order awal2 lagi..

pastu kami ke Sogo pulak, sbb abah parking kt sogo, tak jalan2 kt sana pun, just teman aariz yg nk minum je, pastu kuar....

ha ni tengok si Rania, dh jumpa apple ni, terus xmau gi mana2 dah... nk melepak je kt buah tu, dipeluk2 saja.. mulut bising cakap "mamam.. mamam".... aiyok, kalau besor gitu apple nya, mau setahun pun tak abis makan nak oi...



pastu terus ke Pandai Dalam, umah ustazah utk picked up haziq & hazim, ngan opah skali kiterang hangkut.. hehe... and as usual bising le budak berdua tu bercerita tentang pelajaran apa yg derang belajar & apa yg derang dah baca, cerita nabi2 apa yg ustazah cerita.... haiyooo sgt le bising mcm 10 org budak ada dlm kete...

i love this!!

pas antor opah kt bangsar, kami pun balik umah le...

ohh yg ni lak my little princessa tengah blur2 baru bangun dr nap dia le....

bangun2 tido ngan rambut serabai dah bising2 ajak gi playground... siap sarung spek lalat mak dia tau... hahahah... kelakar & kiut sesangat....



aduyai anak pompuan sorang nih...

seronok betul melayan kalian di hujung minggu....





Tuesday, October 4, 2011

I luv cadar Ye Yesh

Transformers still "Ye Yesh" sebutannya pada Aariz...

YE YESH pun YE YESH la... cute je pun bunyinya, tak gitu?

Yeayyy... happy mode sbb semalam dah pun siap set cadar & 3 biji sarung bantal Ye Yesh Animated..

happy sungguh budak2 nih esp Rania..

oppss... wait a minute...

3 boys minat angry bird & rania lak minat transformers?


biar benar?


ya .. mmg benar..
kan my lil princessa Rania tu sgt lasak & ala2 boyish sket...

so she claimed set transformers tu dia punyer la.. boleh gitu??


boleh saja...


apa saja untukmu nak...

jadik inilah hasilnya..


taraaaa!!!



ni lak model2 ibuk sibuk beraksi golek2..



so pasni kita wat projek utk single bedded lak iaitu double decker budak2 & langsir bilik depan lak yer...

dan macam biasa, motif gambar apa mmg diserahkan bulat2 pada anak2, sbb mmg bawak derang pegi pilih kain skali..

mmg berbaloi rasanya dr beli yg yg dah siap rege beratus2 ringgit... kena sacrifice le carik kain & jahit, setakat 5 meter kain je dah dpt cadar for queen/king, 2 sarung bantal & 1 bantal peluk ..

worth it kan?

yg penting ~ satisfaction!

so aper lagi, moh carik kain la..




Monday, October 3, 2011

Mesin sudah bekerja

Bila mesin jahit bekerja maka inilah hasilnya.. tara! cadar & sarung bantal...



since ada 3 org anak lelaki & sumer insist nk ada set sendiri, maka maknya ni kena le beli 3 corak & kaler berbeza, tapi still motipnya ~ angry bird..




whatever le, yg penting sumer budak2 ni happy, dan paling menggembirakan bila anak2 mmg menghargainya, bila time tidur je mesti berselimut ngan cadar masing2...
senyum lebar ibunya nih..



ni lak projek langsir..




dan skrg pulak tengah projek cadar & sarung bantal gambar Transformers Animated pulak...


mmg tengah gigih betul nih... sbb suker kan...

tapi nak kata hobi tu tak pulak....



Sunday, October 2, 2011

saya dah 20

Hari ni genaplah umur buah hati kami ni 20 bulan...

tapi ramai yg ingat si rania ni dah lebih 2 tahun...




sebab?
  • ligat lain macam, tak mcm umur budak2 sama umur
  • tinggi (standard le yg ni ngikut mak & apak dia kan)
  • bijak dlm menerima arahan, memberi arahan, etc
  • dah pandai menulis tau.. hehehe, yelah mentor ada 3 orang...
erm... apa lagi... nnti ingat boleh tambah list ye.,,

happy 20-month gurl, luv u tak terhingga! :D