Monday, January 30, 2012

Spa ikan besor2 @ Ranau

Hari ke 2 di bumi Sabah.. walaupun sebenarnya malas nk citer sbb kes camera ke reset ngan aariz tapi lepas tgk gambo2 yg ada sket2 dlm tepon ni, maka teruskan jugak le... buat rekod di kemudian hari kan?? *statement nak pujuk hati lara le tuh*

ok, lets start d story.... stori basi trip 3 bulan lepas :P

lena + penat + sejuk di Kundasang menjadikan tidur kami punyer la lena pada malam hari di hari pertama menjejakkan kaki di Kundasang ....

lepas subuh kami hayati lagi pemandangan mount Kinabalu depan mata, betul2 kt depan verandah resort ... hmmmmm.... cantik betul..seyes rasa xmau balik kl le fulak... hehe.. kalau le bulehkan?..

puncak gunung yg masih dilitupi kabus..



lepas tu jalan2 ngan opah keliling resort.. udaranya sgt le best! segar je.. walaupun masih subuh tapi ramai yg dah kuar resort, rata2 nk menyaksikan keindahan kinabalu yg terpampang depan mata..


rania suka dgn bunga2 yg colorful kt sini... tengok le tu... memerhati je dia..


cheese!


aik... takkan dh penat sayang?


ibuuu.... ambik gambar haziq ngan kinabalu ye :)


orait...


Lepas breakfast di resort kami pegi ladang teh Sabah, pas pusing2 ladang kami gi ke hotspring lak...


best pusing2dlm hutan sambil layan air terjun, pastu rendam kaki dlm kolam air panas yg disediakan... mmg panas giler.... lagi panas dr yg kt langkawi dulu tu... tapi tempat ni dah dimodenkan, setiap mata air dibuat kolam2 kecik siap ada paip yg boleh kawal kepanasan air yg kita takung dalam kolam tu, pas dah penuh kolam, apa lagi mandi la.... budak2 punyer le suka tak hengat sampai xmau berganjak dari situ dah..

pastu ke Ranau, nk cuba spa ikan... bukan macam biasa ikan2 yg saiz kecik2 cam ikan bilis tu, tapi di sini byk ikan kelah yg saiznya sampai 2kaki ok.. besar giler...


memang menggelikan.. lagi tengok saiz ikan2 tu... mak aiii, ada yg surrender tak mau masukkan kaki dlm sungai tau...


makanan ikan pun ada dijual.. tengok tu aariz leka bagi ikan makan... dia sendiri geli nak masuk.. iyelah saiz ikan tu je dah lagi besar dari saiz kaki dia kan..


memandangkan bukan time cuti skolah maka org pun xramai mmg kami le yg conquered tempat tu... sonok betul layan spa ikan besar2 tu entah bila le agaknya nk tiba sini lagi kan... ni video pendek view dari jambatan gantung ke tempat spa ikan tu..

video

pas puas kasi ikangeletek2 kaki, kami gi naik jambatan gantung lak.. haha terasa macam kaum peribumi dulu2 laks..


bila lagi nk merasa kan? time ni je la..


pas puas habiskan masa di Ranau, terus balik resort.... time to check out le pulak... bye2 Mount Kinabalu, gonna miss the surrounding & fantastic scenery here.. insyaAllah pasti akan datang lagi utk trip naik gunung lak, tapi taktau bila, angan2 dh lama pasang dah..

cheese... one for the camera..


budak2 girang yg xgheti2 nak diam...


lepas checked out Pine Resort kami terus ke Kota Kinabalu... haaa.. budak2 sumer dah fengsan dlm kete.. penat sangat le tuh..

aariz pembaca peta yg sangat setia utk trip ni.... peta tak lepas dari tangan dia.. hehe..


on the way turun dari gunung ni sempat le pekena durian Ranau, gile mahal tapi sedap! yum yumm...


byk tempat gak kami singgah, snap gambar mana2 yg patut dan singgah menghayati pemandangan alam sekitar yg indah.... mmg kundasang best la :)

ooo.. pasangan ideal pun mesti nk cheese gak... hehe..


bunga apa namanya ntah.. tapi hidup kt tempat sejuk je.. sbb kt cameron pun byk bunga ni.. mcm2 kaler.. cantik!


tengah menghayati pemandangan... si kecik pun lena... hadoi lenguh bahu ibu...


pisang ni warna merah la... terjakun sekejab..


nenas super sweet..


sampai KK dah kul 2.30pm terus checked in @ Grand Borneo pulak... bestnya hotel ni sbb shopping mall letaknya dibawah hotel je... apa lagi ... sempat le jamu mata & shopping sket2 kan...

tengok budak2 ni pantang jumpa bookstore, sure singgah & buat cam ghumah sendiri, mcm biasa kt kl la... yg ni kt Times, One Borneo.. sian opah sampai menguap2 tggu cucu2nya lepak Times.. sori opah..


pas lepak2 bilik & regang2kan urat badan.. kami serbu swimming pool la... hadoi bila dh masuk swimming pool budak2 ni dah tak mau naik w/pun dah kecut2 & biru2 bibir masing2... kolamyg luas tu kami je yg conquered sbb xde orang pun time kami mandi tu... puas le kuak lentang bagai.. hehe... best swimming poolnya mmg luas... sgt puas hati...

malam kami dinner kt tepi laut bersebelahan pasar filipina tu, makan seafood, ok le mcm2 ikan fresh boleh dipilih di situ, rege pun ok la jugak, xmahal sangat.... dinner mlm tu kami order tomyam seafood, udang goreng tepung, sup campur utk budak2.. kailan ikan masin & fruit juice je....


pas dinner lepak kat waterfront sebelah tu je.. layan ikan bawah jeti...

hmmm.... baru 6.30 pm di KK tapi dah sunyi & gelap... bab yg ni mmg boring ok...


so, nx mission : balik hotel sambung mandi pool la... yabedabeduuuu....


Lepak Library SA

Semalam Ahad, kami xde plan khusus so start enjin pegi mana tau? terus ke Shah Alam...

lokasinya di sini ...


1st masuk sumer kagum, maklum bangunan baru & facilities mmg mantap & canggih..

budak2 punyer section... mmg ceria..




budak2 ramai yg berlari2 kt sini instead of baca buku... sabo je le..


parents yg datang & esp bawak anak2 kecik patutnya monitor le anak2 derang kan.. bising betul dah macam pasar borong .... sian pulak pada kanak2 lain yg nak membaca tu.. terganggu betul :(

ni aksi aish.. cewah...



ni rania bila dah bosan, dia ajak keluar .. mulut bising "nak lek...nak lek" dah ajak balik fulak..... bila bawak duduk tepi tasik le, baru le happy balik.. tasik ni betul2 kt belakang bangunan library ni ...


dapat gak register haziq & hazim buat card library, so dapatlah meminjam 3 buah buku utk dibawa balik aritu...

dah puas tawaf & baca buku, lebih kurang 2 jam pastu, lunch time kami kuar le.. pusing2 SA buntu xtau apa lunch yg sesuai nk cekau..

last2 masuk Subang Parade .... lunch @ JM Bariani je... baru bukak outlet kt sini...

pastu do some shopping.... layan lion dance jugak, suke rania, bukannya dia takut bunyi bingit tu... siap boleh mintak "nak .. nak" lagi.. ingat suka2 dia je ke boleh suruh lions tu terkinja2 gitu? hehe..


pas sumer dah kenyang & dpt apa yg nak apa lagi.. time to go home....

sebelum kuar sempat layan eskrem & rotiboy..




sampai umah, kids tido kejab.... petang kami masuk Giant utk groceries shopping... maklum le esok skolah dah bukak lepas 1 week tutup...

warggg.... bosan budak2 wish boleh extend lagi cuti... buleh?


Friday, January 27, 2012

Cabut gigi & lepak Tasik Perdana

Friday datang lagi... weee wuuuuu!!

last day lepak2 ngan anak2 sbb nx week derang dah masuk skolah semula..

Since arini dah terlebih rajin maka gi clinic gigi nih... Ajim dah tak sabar2 nk cabut gigi depan dia tu.... boleh? dah sampai xleh tggu utk nx appt minggu depan..

so, since xde apa2 nk buat maka pegi le clinic kerajaan sini, 1st time pegi.... saja nk rasa experience kt sini.... mmg time register org ramai, kna sabar menunggu le... cam clinic private kita terus masuk ikut time appt kan... senang je..

so, lepas lebih kurang 1/2 jam tunggu, turn ajim pun tiba, nurse2 suka dok melayan dia berbual & citer perihal skolah.. dlm borak2 tu sedar2 gigi pun dah cabut...

wah.. fantas & efficient sungguh... ajim pun tak sedar... happy betul dia.... langsung xde drama pun mcm @ dentist sebelum nih..


so, dia ckp psni nk urusan dental sumer dia nk gi sini... boleh??? mmg boleh cuma takut ibu dia ni xde masa je le...

dan fee yg kena? = RM0

terperanjat mak! rupanya for kids FOC je.... wahhh!

siap ajim cakap selalu kat private brapa kena charge? ibu ckp dlm60 - 120 sbb selalu wat scaling skali... dia siap cakap masukkan amount tu dlm tabung dia sbb kt sini FOC je... buleh?? kecik2 lagi cakap dah mcm lawyer...

setel bab cabut gigi.... tima kasih daun keladi hospital kerajaan :) gud experience & gud exposure..

petang lak? bwk anak2 gi Tasik Perdana lagi sblm balik umah....

tengok le tu... sukanya derang....

"buuu... xdpt bawak heli betul, heli ni pun buleh je...."


steady haziq .... genggam kuat2... kata abah..


look at me... i can slideeee.....


buai laju2... sampai cucur atap..


lihat gigiku..... dah rongak :P


gandingan mantap abah & anak...


orait anak2.. dah puas riadah? jom pulang...



Thursday, January 26, 2012

Pyramid & Papa John's

Mood bersemangat sbb abah nak bawak kami skali ke Lumut hari Rabu nanti ... sumer happy... tapi nk menghabiskan cuti cny xtau nk ke mana kami serbu Sunway Pyramid... gi Jusco ada few things nk rembat :)

dah dapat apa yg dicari, maka cari makan le fulak, perut pun dah keroncong dah ... selalunya kt sini anak2 mintak makan pizza kat sini la..

group pompuan in d family :)

cer teka.. cer teka..

kaki makan :)

yummeh!

alhamdulillah..

Pastu teman abah shopping lak.... adoi.. kalau org lelaki yg shopping lagi parah weh.. berjam2... heheh... sabo je le...

melayan 4 org budak yg berlari2 ni ni pun bukan keje senang.... siap aariz meraung sbb terjatuh... biasa le budak lelaki 3 org ni, pegi mana2 pun nk main kejar2, combat.... hishhh...standard le kengkadang terkasar sket permainannya.. selagi xde sorang yg menangis mmg xkan stop le kan...


abang penyayang... konon le... padahal gaduh memanjang..

Mission accomplished, jom balik! siap sibuk ajak gi Sunway Lagoon... ermmm... nnti le, buat masa skrg ibu xbrapa prefer nk gi sana ok...

ugut ibu xmau balik sbb nk masuk sunway lagoon dulu... buleh??