Monday, February 20, 2012

Tahun Baru = my brother's wedding :)

Entry dah buat lama tapi baru nk hapdet & post... biasa le penyakit M yg tebal dah melanda.... layannn ~~~~~~


Selamat tahun baru 2012 buat semua... moga tahun lepas meninggalkan byk kenangan manis yg indah2 belaka.. alhamdulillah masih dipanjangkan nyawa di bumi Allah ini..

tahun baru buat keluarga kami melakar sejarah tersendiri, pada hari inilah majlis perkahwinan adik ke 5 (anak2 & anak2 buah panggil ~ Andak) berlangsung @ UM...


kadnya.. kretip gak pasangan berdua nih.. kertasnya mmg sebijik guna kertas kulit buku latihan skolah tu la....depa ni kawan satu kelas time skolah dulu... i like d idea.. erm bah, elok kita punyer kad dulu wat "cinta itm" buleh? hek3... lupakan saja le kisah 10 tahun lepas dh berlalu tu ye ibuk!


since majlis skrg sumer buat kat dewan maka xde le sibuk rewang2 mcm zmn2 dimana org ramai bergotong royong bila nak diadakan kenduri kahwin.. yg eloknya buat di dewan ni ialah cuaca tak menjadi masalah.. even hujan ributpun majlis xterjejas.... xpayah susah2 nk pasang khemah, susun kusi dll..

gambo rania... saja nk enterframe ;)


tapi yg xbest kemeriahan tu xlama.... iyelah sumer katering, bila time tetamu sumer dah pulang, maka mcm xde apa2 yg tinggal... time tu le pelamin, meja santapan, perhiasan2 majlis sumer dah di tanggalkan.... rasa mcm express sgt le majlis tu kan...

apa2 pun tahniah pada my younger brother, mcm tak percaya dah jadik suami orang... dulu time kecik2 kakak dia ni le yg jaga dia, very close ngan dia... tukang buat susu & dodoikan dia tido... masuk skolah teknik lari... pi masuk balik skolah lama, nasib masuk UTM xlari... hehe.. hmmm how time flies..encem andak aritu kan.. eh mmg bukan andak encem jer.. hihi...


moga berbahagia selalu ye Lam & Julia... & cepat2 tambah bilangan cucu opah & atuk yg dah menjangkau 13 orang tu:D

so, tinggal my youngest brother je le yg belum kawin, so tinggal satu majlis kahwin je lagi utk keluarga kami.... erm.. bila agaknya tu ye? releks le my youngest tu baru je grad & baru je beberapa bulan start kojer... baru nk merasa hidup kata orang..


opss... back to d majlis kahwin...


majlis sgt meriah dgn kehadiran kawan2, jiran tetangga & sanak saudara jauh & dekat... haduii... rasa tak cukup tangannk layan sumer... tu belum campur nk melayan karenah anak2 lagi... fuhh sungguh penat & mengujakan..

adik beradik mak.... my aunties & uncles la... tak sumer ada dlm gambo pun.. 2 missing..


my auntie... kami mmg close giler since i kecik u... penang mari.. yg sibuk ngan hp tu anak dara dia.. my cousin la..


my cousin, my auntie & my mom



family photo...
1 lg available... the rest all taken :)


siblings..


sedara mara... sebahagian...
nk upload sumer bole pengsan la... ramai gile..


3 org anak dara.. kweng3... opss lupa lak i dah anak 4..
tapi 2 lagitu my cousins mmg anak dara lagi..


even my best friend pun dtg, tq ila & family ... sorang lagi, k.long xdpt datang sbb tuntutan keje di Kelate sana, so dia wakilkan mak & adik dia datang... tq..

ni dah dihujung2 majlis.... haaa.... hamboi.. sempat tujukan lagu utk pengantin tu...

boleh tahan my uncle & my brother in law nyanyi.. hehe..


borak2 jugak.. makan jgn di lupa.. hehe


lebih kurang kul 5pm kami bersurai... tetamu pun dah balik.... sempat lepak2 kendurkan urat2 & rehatkan badan kejab di bilik tetamu ...

ni with para makcik & pakcik2 & cousins ...


tengok tu our Iris pun dah lena dlm dakapan abahnya..

masa nk bersurai dah nih.. letih..


alhamdulillah selesai majlis dgn jayanya.. terima kasih daun keladi pada yg sudi hadir..



Thursday, February 16, 2012

My new haircut ;)

Dari seminggu ke seminggu hari persekolahan tapi misi rumit tak selesai2 lagi...

Apa misi rumit tu?

hmmm.. apa lagi, gunting rambut aariz yg dah 'sesak' kami tengok sampai mencucuk mata...

aariz ni mmg dari kecik mmg susah nk kerat rambut dia, gerenti meraung tau.. ish3... ingat makin besar ni makin berani tapi nampaknya berterusan begitu..

Lepas pujuk punyer pujuk... maka kami pun bawak le jugak kedai gunting mana yg dia suka.... lastnya dia pilih dekat Ikano nih...

layankan saja... janji dapat kerat rambut tu kan?

haaa.. tapi tengok le yg lebih excited @ kedai gunting ni sapa lagi.. rania le... mmg yg bahagian ni utk gunting rambut kanak2... dia ni kan mmg suka kiddy ride tu... siap xmau turun2 dr situ..

bila tanya rania nk gunting rambut tak??? dgn pantas dia jawab ~ NANAK!!



while ibu melayan rania, abah in charge bahagian aariz le ... satu sebab dia takut gunting rambut nk tau apa? sbb dia ni penggeli orangnya.... jadik gunting tu kena tengkuk pun mula la dia dah tak tahan.... geli sambil bergoyang2 kepala... ish3.. bahaya tau.. kang tergunting telinga pulak... hish mintak dijauhkan...


sambil main duduk kt kiddie ride, sempat jugak dia jeling2 abangnya yg wat drama tu... harap2 rania nnti xde le susah nk gunting rambutnya...


oh ya rania xpenah gunting rambut lagi since cukur botak lepas pantang dulu.....










We luv duri!

Masa musim buah duri ni kan merata2 ada je...

mmg menggiurkan sungguh... lagi le bila nampak je gerai2 cmni laju je haziq soh singgah..

biasa le dia kaki durian...

kami pun apa lagi.. mana boleh tahan kan...

yg ni dekat KD, dekat2 ngan Giant tu je..



haaaa... pilih2... nk yg sekilo 5 hengget ada, sekilo 8 hengget ada dan yg seterusnya...

perghhhh.... baik bukak je apa lagi xtoleh kiri kanan dah...


rasanya aritu je 4 biji jugak kena balun ngan kami 3 beranak....

rania punyer portion sket je.. dlm 2 ulas je dia makan..


antara kaki2 doyan tegar... saper lagi...


ibu & haziq le...

rania pun sama ....in d making ;) ....


hazim & aariz - langsung xmau kuar kete... sanggup derang dok dlm kete layan ipad main game dr duduk semeja ngan kiterang...

alasan derang standard la ~ tak tahan.... busukkkkk....



Wednesday, February 8, 2012

Doa versi yg tersangatlah kiut...

bila ibu malas nk wat posting, maka layan video je le ye....

ni masa ibu ambik anak2 dr skolah... haziq & hazim kuar lambat kul 1pm, ambik aariz kul 12pm tiap2 hari jadi nk habiskan masa kiterang lepak kt playground sebelah skolah kebangsaan nih...

mari layan bacaan doa versi peyat dari aariz nih, cute je bila dia baca...

insyaAllah, lama2 betul le sebutannya tuhh... yg penting azam nk baca & hafaz tu ader :D

skrg mmg macam tu le dia, bila tengah suka hati, riuh mulut dia baca doa2 yg dia belajar di koyah (skolah).. even dlm bilik air time mandi pun dia baca... tapi dah tentu ibu dia ni larang le.. dlm bilik ari xleh baca doa cmtu...

tersengih je dia... u r very cute & sweet le aariz...

haa.. baru tau... dulu time orientasi apsal mengamuk bagai nak rak?? heheh...

bila aariz baca doa kuat2 cmtu ibu terkenang lak time ibu zmn kindy dulu @ tadika islam kg kerinci, kl...

mcm ni le, suka sgt baca doa kuat2 kat umah... tak kira waktu..... hmmmm... how time flies... i like this...

skrg yg selalu dia ucap ~ ibuuu.. conok koyah... aish cuke koyah la...

aiseyyy... ibu yg dengar ni lagi le suker aariz....

luv u ler dear..

video

Monday, February 6, 2012

Happy 2nd birthday ~ Rania Iris

Hari ni genaplah usia anak perempuan tunggal kami 2 tahun.... wahhhh.... mcm tak caya je ibu & abah rania dah 2 tahun.. besar dah our notti cheeky gurl sorang nih...



tapi yg tak bestnya arini Rania masih demam sepulangnya kami dari Thistle PD pada Sabtu lepas .. rasanya mungkin sbb cuaca & kebetulan rania pun dah lama tak demam.... takpe lah yg penting demamnya takdelah teruk mana.. cuma malam je panas... siang dia aktif mcm biasa... selera makan pun ok je...


jadi plan utk belikan cake pun terpaksa ditunda sbb mood rania yg xmenentu tu... lgpun xbest le nk plan apa2 time org tersayang yg diraikan demam.... hmmm....

apa2pun moga rania cpt sembuh... we luv u gurl!


moga rania membesar menjadi insan solehah & cerdik pandai ye sayang.. aminnn....


Sunday, February 5, 2012

Top of d list ~ d green grass

Rania suka sgt lagu2 Barney tp ada beberapa lagu yg mmg2 feveret dia... ni salah satunya.....

~the green grass grows all around~

kalau time lagu ni alamat sumer kena paksa dengan dia utk joget sama le... teruk kan budak tecik tu?

satu paksaan betul!.. hehe....

dia bukan video lengkap...

lagu memula mcm ni :

There was a hole, in the middle of the ground
The prettiest hole, that you ever did see
And the green grass grows all around, all around
And the green grass grows all around..

And in this hole, there was a tree
The prettiest tree, that you ever did see

Well, the tree in the hole
And the hole in the ground
And the green grass grows all around
And the green grass grows all around

haa.. pastu sambung le yg bawah nih..

kalau rajin, gi you tube je le.. abes citer..


video