Saturday, June 30, 2012

.... hadiah terINDAH ...


...... yup... mari sambung citer hazim di hempap almari kasut itew yea...



begini citernya ....



malam bila hazim dah ok tu tepat2 kul 12 malam tetiba ibu rasa sakit perut la pulak... mild je..


so masih boleh tahan & buat2 releks.. hahaha... adoi la.. 
sengal tu ibu korang nih..



pastu setiap 5 minit sakit datang berulang... 



apakah??



apakah..???



yup... 



itu ialah contraction ye....



sebenarnya ibu derang ni dah 41 miggu 1 hari due dah... tapi releks je lagi... mcm xde benda berlaku..



padahal my gynae dah bosan tengok muka tiap2 minggu datang check-up xbersalin2 lagi hahaha..... siap bila jumpa je dia cakap "aiii xbersalin lagi ke" heheheh....



refresh kembali cerita... haaaa tu le lama sangat x update siap lupa2 kejadian sebenar... sabo je la..



ok.... berbalik kepada kejadian... kami cuma ber 4 di hospital bermalam menunggu hazim yg sakit ~ ibu, abah, rania, hazim (pesakit kena timpa almari kasut tu ye)..



so since dah sakit pun datang setiap 5 minit maka dengan muka selamba je suruh abah hantar rania ke bangsar... sbb mcm boleh rasa akan bersalin dlm masa terdekat tu saja...

since dah tengah malam kul 12 lebih mmg Allah permudahkan keje sekejab je abah antar Rania ke Bangsar, entah pecut berapa km/j xdpt disahkan... sambil melayan sakit yg mild tu dok baring sekatil ngan hazim sambil layan citer 'do re mi' kt tv... 



pastu tetiba abah dh sampai spital balik, so cakap le kt nurse depan tu suruh tengok2kan hazim sbb abah nk teman ibu ke labor room pulak... 



huh memang terkejar2 le abah time tu.. sian... nk wat cmne... baby nk enterframe time sumer tengah kalut tu kan..


so nurse datang soh duduk kt wheel chair terus masuk labor room...
kt labor room midwives sumer sibuk sediakan peralatan.. wehhh sungguh menggerunkan la bila nampak sumer alat2 tu.. w/pun dah kali ke - 5 ken...



so.. detiknya begini la senang nk citer... 



kul 12 tengah malam ~ contraction

kul 1 pagi ~ kuar tanda

kul 2 pagi ~ selamat melahirkan baby gurl ke-2 dlm keluarga (anak ke-5)



ALHAMDULILLAH ya teramat.. dipermudahkan segala oleh yg Maha Esa..



sangat senang, sakit yg minimal siap boleh borak2 ngan abah & doktor yg menyambut... normal delivery... baby girl 3.2 kg....


siap doktor yg menyambut cakap "wah senangnya.. tahun depan boleh bersalin lagi" 


ewahhhh ewahhhh doktor...


hazim yg paling happy sebab dia yg paling awal dpt tengok baby, lepas baby dibersihkan dan di qamat oleh abah ibu nampak hazim dah ada kt sebelah baby je.. tersengih2 dia... 


bukan jauh pun dari wad dia.. turun lif satu tingkat je.. happy betul dia rasanya sampai dia pun lupa dia pesakit kt situ.. hehe...



day 1 ~ welcome sayang!!


so macam tu le serba ringkas kelahiran baby kami ini... 


alhamdulillah .... alhamdulillah .... alhamdulillah .... 


syukur tak terhingga padaMU....

mcm tak caya je dah beranak 5... murah rezeki anak :)









tudyaaaa ... warggggg besarnya nganga...




hello world.... assalamualaikum :)




~ so pasni citer pasal baby je le.. ~





Monday, June 25, 2012

Cherita DUKA... Cherita SUKA

Jeng3...


apa citer dukanya??



alkisahnya begini...



ibu cuti aritu, sebenarnya mmg dah cuti dari minggu lepasnya ... so, dok umah ngan rania....



xtviti kami... haha jimba2 dlm umah je... just me & rania ok, tgh tv, layan cd barney, masak, kemas umah, ajar rania bagai .. syok betul melayan gurl sorang tu.. cakapnya punyer petah.. pok pek pok pek mulut xhenti2...



then tetiba abah called dr opis... katanya ajim kena timpa lemari kasut kt umah opah.. lemari kasut kt umah opah bukan rendah hokey, tingginya nak sampai ke ceiling jgn x cayer..



what???



dah yg merisaukan dia dah 3x muntah .. hmm ibu ni dengar benda2 mcm ni mula le berderau darah.. opah mmg saja xtepon ibu dia ni takut ibunya hover terperanjat kan..



so abah terus ambik ajim kt bangsar terus bawak ke Tropicana, kebetulan ibu pun ada appointment petang tu kul 6.30pm di tempat sama.



Ajim tido je sepanjang perjalanan.. aduyai anak... diam je dia xmacam selalu... selalunya mulut dia ni kan xhenti2 bercakap je... mcm radio buruk kan..



dun make me worry la dear...



sampai2 Tropicana terus masuk ER, doktor scan kepala bagai.. alhamdulilah xde yg membimbangkan.. tapi kena stay overnite doktor nk monitor keadaan dalam satu hari tengok macamana.. 


ni kat ER .. rania setia menunggu... sedih time nih..


yg merisaukan dia tidoooooo je.. ish3


maka malam tu berkampung le kami kat Tropicana ~ abah, ibu & rania.. menemani ajim....



aariz & haziq terpaksa le bermalam di bangsar .. siap malam tu aish ngamuk nak ibu... 
nak ibu...nak ibu.. tu je yg dia jeritkan... harap2 opah & atuk xstress tengok gelagat aariz mengamok... hehe... sori le mak abah...


adoyai... mcm tu le kalau jenis xreti nk pisah ngan mak pak.. 
padahal tido umah opah je, bukan orang lain pun..


cepat2 baik ajim... we luv u so much..

Rania w/pun garang tapi sangat penyayang tau... lagi le bila keadaan cmni, sket2 nk cium ajim je keje dia.. tido pun nk sekatil gituu 

hamboi bukan main style baringnya.... tengah layan citer Do Re Mi tengah2 malam tu.. ni lebih kurang kul 11 mlm dah..

abahnya mmg xboleh nk tido le.. nengok2kan keadaan ajim je...

so malam tu melepak le kami 4 beranak dlm bilik tu, luckily dpt bilik sebijik no sharing2 kan so wat cam umah sendiri le .... 

menjelang malam dlm kul 11 lebih gitu, ajim dah start bangun mintak air, mintak makan, mintak ipad nk main game, etc.. ohh lega sket ibu & abah tengok dia.. 

hmmm.... begitu le citer ajim masuk hospital gara2 kena timpa almari kasut ye.. 
sabo je le.. mcm tu le dugaan dlm membesarkan anak2.. mcm2 hal... ada saja ujian & dugaannya..

..... so......

... itu le citer dukanya....

eh mana citer gembiranya???? 

jeng3... 

tiba2 tepat pukul 12 tengah malam.... 

.....jeng3...

apa berlaku?????

.... haaa ini le citer gembiranya.....

............ ok, next entry citer okey! ..............





Sunday, June 24, 2012

Sempat lagi ..

Orait mood rajin tetiba datang... meh siapkan citer lama yg hampir mereput dlm draft folder nih.... hmmm... sesekali bukak blog tgk2 mood malas teramat ni dah makan masa berbulan ye...huhuhu.... cara cakap mcm sibuk bebenor bunyinya...

ok jom zasss tanpa membuang masa!

ni jalan2 One U je.. asal kuar dari ghumah kan.. adoyai sabo je le budak2 ni mmg nk kuar lepas je.. mak dia lagi le xsedar2 diri lagi berjalan je kojenya.. xpe la exercise namanya... poket pun cuci le jugakkan.. dh alang2 kuar...


mcm biasa lepak tgk kete baru.. hehe.. bila nk sambar kete baru bah?? 

Rania pun sibuk nk test drive gak ke?

happy faces.. luv u rania... very independent girl ...

tempat yg xboleh di elak... layankan saje....

look at me... i can slide :)

geng budak lelaki ini je le kojenya.. nasib xberebut.. pandai take turn ye..

rehat sebentar dengan roti boy..

besar dh anak2 ibu nih..

little gurl request cekelat dr cocoa tree



tak lama sangat pun kuarnya, balik dh tengahari beli barang2 basah sket & masak for lunch... janji budak2 hepi dpt jenjalan & beli apa yg derang berkenan udah le...

sekarang tu tiga2 boboy asik mintak kete scan2go je... itu yg tengah in skarang kot... dgn rania skali main kete skrg... kt toy r us tu belikan jugak dia set masak2 kasik feel sket sbb asik nk main pistol, senapang & kete jer... lasak sgt nampaknya...

Hujung Minggu :)

Lama rasanya tak hapdet pasal wiken kami....



Wiken biasa2 je, pas breakfast @ Red Carpet kami hantar haziq & hazim ngaji @ umah mama derang @ Pantai Dalam... haaa.. time ngaji kena panggil mama, kat kafa kena panggil ustazah le.. heheh.... 



spesel betul bonding derang ni, lagi le mama derang tu belum lagi ada anak, jadik haziq & hazim tu merangkap anak2 mama dia le... dulu ibu jeles jugak sbb derang balik2 ngaji asik citer pasal mama je, tp lama2 dh ok.. 



mama derang orang kelate, jadik sket2 derang cakap "memey la...memey la" sampai terbawak2 dlm umah, rania pun dah mengikut cakap lagu tu.. kiut je.. 



selain dari tu kuar jalan2, ataupun lepak kt umah kemas rumah.. petang gi horse riding & archery le.. ni mmg xtvt mingguan kami skrg... abis tu dah bayar fee setahun kena le pegi.. rugi le kalau xpegi kan....



sambil2 tu budak2 suka main trampoline nih jugak.. ada satu hari tu sampai tercabut gigi haziq gara2 terlampau sonok melompat kt trampoline tu.. 



ok, since mood suam2 kuku je so layan gambo2 yg ada dlm hp ye... gambo2 yg dlm camera akan dihapdet di kemudian hari (itu pun kalau mood rajin menjelma la ye)



zassssss.............. :)

tempat kami berkampung sekarang...



pak jamie yg gigih melatih skill memanah yer.. dah terer.. jgn main2 hehe



ajim pun dah terer le.. haziq xminat archery... dia minat tang lain.... nnti citer balik  ok..


leh jugak terjun tiruk kt sini ye... mmg tempting air tu dikala panas2 hari tau.. air yg hijau jgn disangka xde boye..














 
pas dah penat boleh makan di sini je.. macam2 lauk ada...eskrem pun ada.. yummehh!!
harga?? seikhlas hati saja.. tapi agak2 le kalau bawak satu family bayar le harga semasa makan utk satu famili kan..
jangan le letak sekupang.. melampau  tu!







macam biasa.. ibu kan suka enterframe.... ken??? say CHEESE  aariz....






Saturday, June 23, 2012

Mandi air sejuk!

erm.. mcm biasa le bila dah tepu xtau mana nk meronda maka kami akan ke sini ler..

mandi2 bawak anak2 mandi..

ni kat sg. pangsoon, dekat je pun..

yang penting dapat beriadah.. kuar dr kl, dpt menikmati keindahan alam semulajadi..

anak2 pun hepi..

macam biasa kuar ghumah awal pagi, suasana masih sejuk je.. sampai sini orang pun xramai lagi, senang nk carik port untuk bentang tikar kan..


mandi2 jugak... main pasir jgn dilupa... mcm2 kreativiti main pasir derang, buat bukit le, buat rumah le..


dah berendam perut pun lapar.. bekal pun simple je buat nasi goreng dari rumah.. 
yg lain2 tambahan tu beli je le..

lebih kurang 1.5 jam berendam dlm air sejuk dingin maka time utk pulang.. orang pun dah beransur ramai yg datang... suasana pun dah sikit sesak... jadi time to go home... angkat kaki.. sbb nak lunch & jalan2 kl fulok.. yeayy..

Saturday, June 16, 2012

Jalan2 carik pasal..

Edisi wiken lagi..

Macam biasa jenjalan le kite... saja luaskan pemandangan, budak2 pun suke sbb dpt 'senaman kaki' kan....

kali ni xjauh pun dekat2 opis ibu je.. 

ke Publika le kite..

suka konsep kt sini..

unik dr pelbagai segi..

banyak jugak arca2 yg pelik2.. 

sapa yg suka art mmg sangat mengaguminya la kan.. sungguh artistik gituh

new host of Monster Fish ~ Rania Iris.. hihi
Depa sumer mau lepas je... mmg pening pala nak melayan berlari ke sini sana.. so ibu eyeing 2 orang, abah lak eyeing 2 orang.. fair kan? xboleh terlepas pandang budak2 ni bahaya.. ilang kang kuar air mata darah pun xguna..

macam2 benda yg pelik/unik menjadi tumpuan budak2..

ibuuuu.. apa benda nih... cantikkk!! ... nk bawak balik umah buyehh??

serius mmg lenguh wei berjalan dlm nih.. punyer le luas.. sempat kiterang tengok concert kt open stage dlm tuh..

haaa.. tengok le budak2 kt bawah tu.. hazim pantang tengok lembu sure dia nk buat mcm iklan kit kat yg perah susu lembu tu tau.. serius lawak budak sorang nih..

anak bapak :)

.....dah puas meneroka di dalam kami keluar pulak... tengok happy faces budak2 nih... except for hazim le kan... biasa le AAK tu ;)

say CHEESEEEEEEE!

.....haaaaa.. kat luar plak ada mini playground.. mmg siap le derang melekat je le kat situ ye... bbyk2 ler bersabor ye ibu...


budak tecik nih kalau dh dpt slide mmg susah nk ajak kuar dah..
.....walaupun kecik tapi sgt selesa nk lepak sini siap boleh guling2 kt rumput karpet tu ye.. tapi time kami aritu tengah matahari ataih pala, mmg panas sgt.. xsesuwei le.. kalau petang2 lepak situ mmg just nice le..


pelik tp cantik design jongkang jongkit ni...
.....dan bila dah berjaya memujuk anak2 tinggalkan playground ingat2 boleh le terus balik carik heavy lunch tapi sangkaan meleset ... byk sgt yg boleh menarik perhatian budak2 ni  esp rania... pantang tengok air..


rania... jgn terjun ye! 
.....itu je le citer ronda2 Publika tak shopping satu hapak pun just melayan anak2 je.. 

pas lunch balik umah anak2 tido zzzzz... itu saja...




Friday, June 15, 2012

~ Aish Swam ~

Aariz dah pun berumur 5 tahun pada hari sabtu lepas.. macam tak caya jer budak peyat ni dh berumur 5thn, rasa mcm baby sesangat sbb cakapnya ada unsur2 pelat lagi tau... dah skolah ni ada le improvement sket.. harap2 akan lebih baik nanti, kengkadang risau jugak bila memikir kan pelatnya yg lama sangat tuh ;)

Dulu zaman anak2 suka mengkaji & menghafal peta & bendera dunia, aariz pun tak ketinggalan.. bila tanya sapa nama? dia akan jawab "Aish Swam Aish Kokyen" meaning "Aarif Afham orang Scotland" ntah le dlm byk2 negara kenapa le dia berkenan sangat ngan Scotland... tapi sebutan dia Kokyen la... even sampai skrg pun masih Kokyen jugak... aiseyyyy.. entah bila le ibu dia ni beranakkan dia kt sana.. layan je le.. tp mmg serius le bahase peyat aariz ni, ramai yang suka melayan/melawan bercakap dgn dia sbb bunyi bahasanya yg cute tu kan..

oppss, jauh lak cerita peyat aariz nih, actually just wanna share gamba2 masa birthday dia ari sabtu lepas, nk kata sambut tu idok le, just jalan2 je, plan nk sambut kt skool dia bila dah bukak sekolah nih, kena finalize ngan teacher dia dulu.. aariz awal2 dah cakap nk kek gambo Oggy & The Cockroaches, sbb hari2 616 derang tengok tu je, kt umah opah pun layan tu, sampai umah sambung lagi, tensi ibu derang ni kengkadang tau..... adeiii, cuba le gambo lain yg cun sket aariz oii.. gambo bendera Kokyen taknak ke??

hehe.. actually ari sabtu lepas xplan apa2 pun, just pagi pegi library shah alam pulangkan buku yg anak2 pinjam 2 minggu lepas, petang baru le kami ke Tropicana Mall ni plan mmg nk gi makan pizza le @ Papa's John..

jom layan gambo2 ni ..


geng budak nakal ~ haziq hazim :)




geng baik ~ abah ibu rania :)



xtvt makan berlangsung dgn jayanya... maklum le sumer suker!



sambil bersenda gurau adik beradik.. amboi sukenya..



rania si kaki makan.. abes spaghetti bolognese tu satu pinggan dia bedal sorang je..hehe




lepas makan, aariz pilih cake pulak...
dan cake pilihan aariz aritu ~ american cheece cake.. yummy!



terkial2 aariz menghabiskan cake dia.. yg lelain dah xlalu nk makan sbb kenyang dgn pizza, chicken wing, potato wedges, etc.



buat aariz tersayang ~ moga menjadi anak yg soleh & rajin2 belajar ye..

all of us luv you soooo much!!!

muah! muah!! muahhhh!!!



Friday, June 8, 2012

1U

citer wiken lagi.. wah time cuti skolah ni masuk mana2 shopping mall pun punyer le ramai orang.. kami ni cam biasa pas breakfast kul 10 terus masuk mall, jadik org tak ramai, kira boleh le bernafas kan..

1st kami terjah 1Utama... yg dekat2 umah je le, malas nk jenjalan jauh.. memula budak2 nk gi KEKEA (ikea..hahah) tp asik ke sana jer, tukar location le fulak, lg pun ada menda yg nk dicari di sini..

w/pun baru kul 10am, dlm tu dh meriah rupenya... parking penuh dah.. almaklum coti skolah kan..

ada lak peugeot wat sales kete2 kt concourse tu, pe lagi budak2 yg mmg kaki kereta ni laju je le..
rania iris pun sibuk nk test keter jugak... hamboiii! ni berjangkit dr abg2nya la..


haaa.. ni keter pilihan rania.. bak kata PCK ~ dont play2 haaa... hehe..

ni lak kete pilihan haziq ~ Peugeot 3008, same taste ngan ibu dia :)
siap request kt abah dia utk besday present... alahai anak ibu, lesen awak pun xde kete kontrol je dulu la ye :)

pas dah penat melayan anak2 yg sibuk sgt ngan keter2 ni, maka abah ajak gi shopping baju keje dia lak..


 
so berdedai2 le kami ke Marks & Spenser, ibu sempat rembat losyen je le, xleh nk belek baju anak2 kt situ pun sbb rania asik menghilang jer, ajak main kejar2 lak dlm tu, sabo.. sabo.....

pas dah bayor kami gi lunch... pastu balik umah....

sambung jenjalan petang lak yer..




Thursday, June 7, 2012

Jalan2 SA lagi

Wiken selalu masa bersantai ngan anak2 le kan.. since skarang coti sekolah dah maka kasik peluang derang xbukak buku le..

pikir punyer pikir mana nak diterjah maka byk la cadangan dr anak2 ni, plan ke Shah Alam jerk (aariz sebut Shah Aramm) .. haha.. siap sound abahnya ~ apa ni bah asik gi Shah Aram je, boring la.. tapi bila cakap nk pegi berkayak kt tasik shah alam tu baru le dia ok jer.. hmm, semua kena umpan le budak2 nih.. kalau xtu mesti ada yang bangkang.. iyelah sumer dah besar2 dah ada cadangan masing2 kan..

1st kami pegi makan kt Sate Hj. Samuri di PKNS tu le.. pas dah kenyang round2 kompleks pkns jer le nampaknya, terus hilang plan nk kayak kt tasik...

ni salah satu sebabnya lah...



bazaar menjual baju raya dah pun ada, banyak lak tu kt dlm kompleks tu... gile kentang! apa ke punyer cepat dah jual baju rayer.. tapi bagus jugak ada le modal nk cuci mata & cuci poket... like 10X :)

segala jenis baju kurung, baju kebaya, jubah utk setiap lapisan umur ada dijual... wahhh!! xpayah sibuk2 nk tempah baju buat yg dah xsempat tu ye..

mmg menyinggah je setiap kedai, ada je yg nk ditengok, di aim bagai... sampai rania pun naik hangin dah ajak balik minah tu tau.. xsporting la rania nih.. "buu, jom lik! buu, jom lik" kalau ibunya ni sibuk tengok baju.. ish3 mcm tu le kalau anak ramai kan... sabo je le..

tapi bila kasik upah ok jer budak2 nih.. biasa le.. sogok jgn xsogok.. utk kesenangan para ibu bapa jua.. mcm2 derang request ~ eskrem, jajan, etc..


 abah sempat gi tukar tali jam lagi....
uish nampak cam ramai lak customer tokey ni, padahal... hehe..

lama gak kami kt dalam tu, langsung lebuh terus hasrat nk berkayak sbb sumer dah masing2 penat & ajak balik, maybe next time la ya... xlari kayak & tasik tu pun...

lagipun ada request dr haziq nk makan cake... cake lagi?? hurmm... whatever le, janji sumer happy kan..