Friday, August 31, 2012

bye bye Rengit


berakhir sudah raya.... eh belum lagi... berakhir dah raya kami di johor... ni hari ke-6 raya, syawal ke 6 le... releks sket dah... xtvt beraya pun dah kurang... sumer dah penat....



so xtvt santai je la.. masih beraya cuma xrancak je la... beraya umah kengkawan skolah abah pun ada...



petangnya bawak budak2 ronda kampung..... yg paling derang suka tengok lembu... bak kata rania "cow tu hembu" haha.....


suker le lembu ittew...



hehe... glemer lak aku ngan budak2 bandar ni ye.. derang asik jenguk je



macam biasa budak2 ni suka xtvt luar hari petang2... haa tengok kacau atuknya mengait tu... 



dapat main ranting kayu pun jadik...


rania & atok abah




main daun bamboo









tukang jaga anak2 ... abah le... ibu jaga baby khayra kan...





menung jauh nampak....



hehehe.... abah mithali :)







hazim ni sampai tahap lagi suka dok luar dari dok dlm umah tau..



makan pun atas parit? feel lg best kot..






khayra pun suka jalan2 ambik angin luar jugak.. boolat kan? 




khayra lebih kurang 60+ hari dah umurnya






selebihnya xtvt membelek adik derang la... untung khayra ramai adik beradik ramai...meriah & sonok woo..






5 of us ~ luv of my life




haaaa... penuh bangku panjang tu dgn depa jer.... conquer abes..





cheese again..





edisi abg & adik kecik pulak... say cheeseeeee :)






2 orang udah nanges le fulok ...






kakak rania yg vogue... dh besar dia kan?



sweet gurl of mine .... sibuk soh ambik gambo dia :)






aksi sendiri.. cekak rambut di pinggang ye.. saper ajar ntah..

kat kampung biasa la.... bintat2 kena gigit nyamuk..



baby dh siap2 nk balik KD ... yeahhh




ni dah otw balik... dlm kete... tengok muka happy nk balik umah .. 
bye2 rengit nnti bulan 12 kami datang lagi...... 
miss home desperately oredi la ..





masa baik... tak bercakaran ;)





time singgah isi minyak pun sompat laie





tomei anak ibu :)


perjalanan yg smooth je... persinggahan mmg kerap la cm biasa.. anak ramai la katakan ... nk rushing buat apa pun xlari umah tu kan... haha... 



slow & steady je la... janji tiba destinasi dgn selamat..



alhamdulillah tiba rumah lebih kurang waktu maghrib...



as usual, dobi time bebeh!




geng MASAK2


RANIA... rania....



punyer le excited dapat adik perempuan....




sebelum ni geng ngan abang2 asik main kete/pistol je le... bergasak macam boboy je..




tapi bila dah ada khayra ni macam tune lak ... nampak ciri2 keperempuanan ada pada dia.. lg satu pun sbb asik layan Masterchef je je kan so berjebak juga le tu.. 




yang kelakar baby yg xtau apa2 pun jadik mangsa...

  


tabah je le khayra.. 




hehe... cute je aksinya..


"khayra tengok ni cmne cara kakak masak cayur nih .. tengok.. tengok.." 



haaaa... itu dulu... masa bby kecik sgt lagi, rania pun xberani nk usik lebih2 adik dia tu kan...




bila adiknya dah meningkat besar sket & cerdik.. cuba tengok apa yg dia buat..... 




.... sian adik dia.. kena buli dlm diam.. telakar pun ader...




"tolong ibu .. kakak buli cayerrrr.... huhuhu "




ni satu lagi contoh.... suka benor rania letak sudip kat tangan adik dia.... kan baby mmg pantang ada je benda kt tangan mmg akan di genggam je sampai tak sudah....




bukan apa takut masuk mulut... baby kan... sumer benda nk masuk mulut.... 
adei... rania... rania..... 




"kenapa cayer kena pegang sudip lak nih?? ... why? why? tell me why??   ;)




mcm tu le kisah rania & khayra skrg... rania dah kureng sket main kete & pistol... ni kira hobi baru tu yg dia nampak excited sket sampai ajak adik dia yg belum ngerti apa2 tu pun turut sama.... 




tapi siyes mmg cute esp bila dia terangkan macam mana cara nk masak... dia ikut cara pengacara program masakan la... cara sherson lian ada, cara chef wan ada.... cara sendri pun ader.. 




hahaa... layan.... 



cute jer! telakar.. telakar....



lainnya ada anak pompuan ni kan... best lain macam sket..



~ MERDEKA! ~



bukan senang nk berjalan2 w/pun tempat dekat2 je dgn status anak 5 org nih... tpi sbb dah biasa xtvt tu tetap diteruskan... asal wiken je mesti nk kuar... asal wiken je mesti ada je benda nk cari... xpun sekadar cuti mata jer..




 khayra so far so good bawak mana2 pun xmeragam... tapi dia pun dah mengikut perangai sumer kakak & abg2 since baby... xmau dok dlm stroller, nk memerap je... sedap kena peluk weh... cuma kena take turn ibu & abah le... w/pun baby still hantap..... lenguh tangan dibuatnya tau..



arini cuti merdeka.... since arini xde planning mana2 kita ronda dekat umah je le... mana lagi kalau x kat one u, dekat curve la :)



kita start dgn having b/fast together, tmpat biasa le chinese muslim rest :) 



jom layan gamba..


pas b/fast lepak umah sbb arini kan friday, so yg lelaki nk solat jumaat dulu... yg pompuan dok umah.... pas solat kita sambung acara jenjalan ok..




abah melayan rania yg banyak karenah ....



kuey tiaw goreng satuuu!


pas dah solat jumaat kita ke tempat tujuan... curve



... haaaa pantang ader kete baru bawah tu... sumer sibuk nk test masuk, duduk dlm.. amboi... esp hazim la.. peminat kete no. 1




abah, nak kete ni sebijik!




puas jugak berjalan... ada la jugak barang2 yg kami beli.. aritu beli bedsheet utk haziq & hazim, saja nk kasik new look utk bilik & katil derang.. happy masing2 memilih..


dan pastu time ibu lak.... biasa le pantang nmpak kasut... laju je masuk.. ni kt charles n keith la.. 



sbb tu le malas nk membeli kalau ngan anak2 ... stress derang menunggu mak depa nih...hehe.. ok la xbeli arini... coci mata jerk..




lambat la ibu pilih kasut... baring2 dulu la ;)



xtvt diluar.... derang mmg berkenan sungguh lembu ni.... asal nampak sure nk jugak singgah.... ikut kan saja le...





ibu... iklan kit kat dgn model baru... hehe





nasib lembu tipu2 je






masing2 sibuk nak test skill memerah... 




pas dah jenuh membelek & memerah susu lembu jadian tu, kami gi makan kt foodcourt atas... dah ramai mcm tu la, sorang nk makan itu, sorang nk makan ni.... khayra baik je tido.. time ni boleh le dok dlm stroller yer :)



aman sket ibu nk mamam..



tido lg best!



pastu singgah bangsar sbb mak cakap ramai adik beradik datang berkumpul... so kiterang pun followwwww... 



nephews saya hensem2 blaka ~ kata khayra & rania



bila dah ramai2 mmg lama le melepaknya.... mak masak macam2 jadik acara makan pun meriah... best jer....




w/pun sumer dok kl tp nk kumpul bukan senang kan... budak2 pun suka dpt main sesama ngan sepupu derang..... gaduh tu biasa le... gaduh lg mesra gitew.. haha... kna monitor la...


cmtu le serba sedikit kisah cuti merdeka kami..




Thursday, August 30, 2012

4th RaYa


Raya ke-4 macam biasa pun mmg dah tau jadualnya...



beraya ke rumah adik beradik MIL..



since byk umah nk cover arini maka pas breakfast je kitaorg dah start engine dah... 



umah pertama @ Kg Puteri Menangis.... huhu... 


hiba betul nama kampung nih..





janji rania tak menangis sudehh... 



lepas tu kami meneruskan perjalanan ke rumah Pontian, cover 2 buah rumah adik kepada MIL .... 




makan puas mcm2 juadah ada baru rumah ke-2 perut dah sendat.. budak2 puas tang lain..... apa dia? duit raya le..




ajim dapat angpow terus segar bugar ye...sibuk ngira duit raya dlm kete..



kemudian ke umah adik mak lagi menghala ke Tanjung Piai pulak ...




xtvt sepupu sepapat ... main game le aper lagi.. janji depa senyap..


rania yg setia dgn adiknya... mana baby di situlah dia juga...



gegurl baik2 belaka.. xbanyak karenah pun....


macam biasa dah lepak, dah makan, dah minum, dah borak2, dah salam2 maka berangkat le kami... byk lg rumah nk beraya ni...



cuaca sangat panas masa ni ye... kering je rasa.... air sgt2 diperlukan... 




kepanasan & kehausan.... bising mintak dibelikan air masing2 haa..


yg ni kt umah tok usu, adik mak paling bongsu la.. kat Pontian



udah tukar uniform :) biasa le comot gurl of mine ..


lepak, makan... chit chat.. gosip, etc etc



sibuk benor apak kamu ni yea..



lega sket khayra tido time nih... time utk regangkan urat2 hehe




~ cheese ~


budak2 lelaki apa lagi... game sesajer..


haaa yg ni beraya kt umah sepupu abah kt Pekan Nanas..





ajim & akim 


tido pun dpt angpow... tq tuan umah..

for baby lagi la... wang besar! wang besar! ... 




ni dah otw balik.... penat... penat.. hari pun dah hampir gelap..





parit what??? 


sampai2 derang merasmikan tebu yg diambil kt Pekan Nanas tadi..




baru tau tebu pure itu sedap!



ish ish... jakun betul rupanya haziq .. tu le selalu tau minum ayor tebu je.. haha





ni sorang lagi... 


gitu la seharian kisah kami beraya di raya ke4.. bukan sumer rumah ada snap gambo mana yg ader dlm hp je le hapdet ye... buat syarat & kenang2an je...




 serius penat... tapi sonok.. acara setahun sekali je ni tau..



Wednesday, August 29, 2012

Raya & Marhaban



raya ke-3 di Johor mmg dah tau dah... sbb tiap2 tahun mesti sama je jadualnya....



acara Marhaban dari ghumah ke rumah ... so pada hari ni kami xkuar ke mana2 pun sbb anak2 yg lelaki sumer mengikut abahnya marhaban dari rumah ke rumah bermula seawal pagi lagi... kami yg pompuan pun kena dok di rumah menyediakan serba sedikit juadah utk ahli marhaban yg akan tiba masa giliran di rumah MIL tu pula...




bagi anak2 lelaki mmg mewah la, sambil marhaban sambil kutip duit raya, tuan rumah setiap rumah yg pegi tu mesti bagi duit raya pada golongan kanak2 yg datang marhaban sama... untung2...




lebar je senyum 3 abdul ni... poket sendat tuuu....



my 3 Abdul



rania tu xikut tapi dia ni kan peminat setia baju kurung .... lepak kt umah je tunggu tetamu datang... & tolong jaga adik dia... gud la kakak nih..




penat ke marhaban?? hehe



tapi petang2 kami still beraya rumah dekat2 je la.... sbb marhaban pun bukan sehari suntuk ... t/hari habis le cover sumer rumah2 ahli yg terlibat...




raya tu raya jugak.... game ttp main jugak :P




raya kan... so beraya la...



esok lagi jauh langkahnya.... Pontian, Benut, Pekan Nanas etc etc :D