Wednesday, October 31, 2012

Gadget zmn skrg :(


zaman dah berubah.. 


ya betul.. 



teknologi di hujung jari.. 


ya betul..




bukan tak suka teknologi... 



suka... 



memudahkan keje.. menjadikan ilmu lebih mudah di peroleh.. 




ya betul..




tapi setiap sesuatu ada keburukannya... 



ya betul..




contoh gadget skrg.. hmmm.... rasa sumer parents ada dilemma begini..




tengok contoh bawah...




leka... leka... leka....




dalam dunia sendiri :(



sebab to xkasik anak2 bwk ipad ke, atau main smartphone ibu or abah ke masa time makan..




 cuba tengok sekeliling kita skrg, 1 family makan semeja tapi xde communication antara mereka, sumer sibuk dgn gadjet masing2... so sad...



xmau le family kita pun mcm tu kan... 



sedih la...


Tuesday, October 30, 2012

ayor mata kucin


my chinese friend kasik buah ni & dried dates aritu... 


so mood buat air longan is ON..


just add in dried longan, kembang semangkuk, red dates, barley, buah kundur, sea coconut... etc etc ikut suka tekak..



rebus api perlahan 3 jam dulu yer..



xpayah letak gula sbb dah natural manisnya..



sorry lupa nk snap gambo bila dh jadik ayor...



nx round la sbb ada belen 1 biji lagi...



1 biji boleh buat utk 1 piyuk besor ok..



supermarket pun ada maaa...



hmmm.... sooooo refreshing....


Monday, October 29, 2012

d kampung yg permai



back to d story raya haji di rengit, johor...



dah selalu citer pasal kampung ni kan... xtvt sama je.. 




top of d list melepak atas parit depan umah... kejar ayam, kejar kucing... kejar burung.... haih budak bandar ni nk kata sumer binatang derang tengok di kampung, sumer depa nk kejor.... stress binatang2 tu bila budak2 ni balik kampung rasanya tau...




selain dari tu derang memancing, mengait buah kelapa, mengait dahan kering utk dibakar, cabut ubi kayu, menolong atuk bakar daun & ranting kering di halaman etc etc... 




suka betul buat keje2 kampung... sesekali balik kampung tu kan... mmg derang suka la...




since ada pondok kt depan umah suka jugak derang melepak di depan tu, bila angin kuat bertiup mmg menyamankan... aircond semulajadi gitew..



my 1st & my 5th




haziq suka babysit khayra.... tapi xlama le kejab2 je..





tolong!!.... saya ditinggalkan....



yang ni pulek xtvt kaum perempuan, main masak2 la... kemain lagi iye2 jer budak2 ni kan.. kalau bermain dlm umah ni senang sket xpayah asik nk menjenguk kepala ke luar je ... bukan apa risau ada yg terjun dlm parit depan umah je... tak pun kalau derang main atas jalan raya ke..




masak2 with cousins



aikkkk.... yg lain dah hilang??.. tinggal rania sorang je?



i luv main masak2



si kecik dh masuk dlm umah... bentangkan toto biar dia golek2 atas tu.. haziq cakap "kuar landasan dah baby tu" maksudnya dia dah golek2 sampai kuar dari toto.... huhhhhh mmg tengah ligat budak sorangn ni, lasak ya amat....



i luv melepak sambil golek2 jer...



ibu dah agak dah ... ni mmg haziq punyer feveret kalau di kampung, mengusung je kete sorong atuk dia... baik ada barang dlm tu atau x, dia mmg suka menyorongnya.... iyelah kt umah kita xde buat mende2 nih... suka ati le haziq ..  siap volunteer tanya atuk dia kalau ada apa2 yg nk dibuat guna kete tu..



i luv kerja buruh.. hahaha


haaaa ni rania dah puas main masak2 di dlm umah dia gi depan pondok balik, baca buku katanya.... dok kepit je celah ketiak.. dah hafal dah sumer gambar2 yg ada dlm tu, english & malay version.... good job gurl, pasni kita khatam buku lain pulak...


i luv to read ... good gurl 


orait, jom masuk, it's lunch time baby!!!..




Sunday, October 28, 2012

Sepetang di Tasik Y

Kalau balik rengit selalunya akan jumpa my bestie fisha... kali ni tempat pertemuan bukan di rumahnya tapi kami plan nk bawak anak2 riadah di tasik Y... first time dengar tasik ni sebenarnya .. lokasi di batu pahat la, nama mungkin di ambil sebab tasiknya berbentuk Y kot... andaian je la...



so petang tu kami dah start enjin pegi sana... sebelum tu carik bunga segar utk buat gubahan utk majlis pertunangan uda esok.. haziq & hazim sibuk ngan xtvt kampung so derang xmau ikut, bawak le aariz, rania & khayra je...




hmmmm ... tengok tu...mmg rambang mata tengok bunga segar... rasa nk ambik sumer jer, lg le kt sini regenya murah le berbanding kt kl sana kan :D



mission accomplished!



selesai ngan bunga, kami ke tasik Y... pusing2 jugak le mencari.... dah tiba sana rupanya fisha dah sampai pun.... apa lagi borak2 tak hengat le kami.. cam xhabis2 cerita yg nk di kongsikan bersama..




rania malu2 meow nk dok atas riba le fulak..


babies kami... lahir di tahun yg sama (tahun ni le) tapi qaireen bulan 4, khayra bulan 6 ... nnti sekolah sama2 ye sayang :)




ada cerita di balik nama mereka, sebenarnya kami mmg dah plan nk bagi nama qaireen & qairaa (khayra) bila sama2 dpt anak pompuan..... bunyi pun seakan2 .... haaaa smpai camtu sekali bespren ni kan?? hihi




qaireen & khayra main tarik2 rambut.. suka le qaireen sbb khayra xleh balas balik ;)



kami ni kalau dh berbual mmg xhengat masa berlalu.... sambil tengok anak2 bermain mulut pun ligat berbual... nasib le 2 org lagi xikut kalau x tau penin gak nk monitor, nk berbual..... abah mmg xmenang tangan le... hehe... xpe bah bukan selalu pun kan...??



kat sini byk jugak xtvtnya... ada org memancing, ada main speedboat (yg kontrol la, bukan betul).. jogging, beriadah, playground luas... replika2 dinosour byk di sini.. boleh budak2 panjat... suka dan leka derang... siap rania xmau turun2 dr kepala dinosour tu tau..



nak bertukar jadik power rangers lettew...



borak ... borak... borak..... since hari semakin gelap maka kami gerak utk dinner sama2.... xjauh pun kedai mamak kt dlm bandar batu pahat je.... borak2 hari pun makin larut... time to say goodbye....nnti balik kg kita jumpa lagi ye..




sampai umah dh kul brapa... siap kna sound ngan MIL gi batu pahat carik bunga ke buat bunga??? 




hewhewhew... 




releks la mak... dh jmpa kawan cmtu le... jangan mare.......








Saturday, October 27, 2012

Raya Qurban 2012


di mana raya Qurban tahun ni... kata anak2... balik Perak la sebab dah pakat2 nk tumbangkan 2 ekor lembu buat aqiqah anak2 & anak buah lain.... 



lagipun sbb sekejab je kita raya di Perak aritu kata anak2...



tapi abah dh buat keputusan ~ Johor..



hmmm... orait... kiterang ok je.. mna2 pun boleh la... 



kami wat aqiqah utk rania di Perak (sob... sob.. sbb xdpt join di sana) ... dan Khayra punya di Johor... 



so, packing baju a day before & terus start enjin and off to rengit the next day..


cutie pie ngam2 4 bulan hari ini muah muah!


breakfast kt KD so lebih kurang lewat pagi jugak baru bertolak, perjalanan smooth je, dekat seremban & area linggi tu biasa le slow sket... the rest all ok je..



ni masa singgah kat R&R Air Keroh, ibu n abah n makan satay hj samuri tp anak2 nk kfc, ikutkan je la... orang punyer le ramai kt r&r ni, maklum le sumer cuti beraya sampai nk carik tempat duduk kosong pun payah, kena tunggu tau... huhu..



queue punyer le panjang nk beli makanan, jenuh tunggu.. lapor dh nih..



dapat gak seats kosong.. akhirnya..



budak yg paling kuat vote kfc.. sbb dia nk makan zinger burger.. yup mmg sedapppp!



zinger burger.. come to papa.. haha


melayan khayra yg mmg lasak mmg satu cabaran tau.... tak boleh diam, berpusing2 ligat lincah...



waiting time is killing me... 


pas dah kenyang sumenya sempat terjah kedai2 sekitar, beli jajan, al-ikhsan pun sempat lagi & beli sket makanan ala kadar utk anak2 kami teruskan perjalanan... 



perjalanan dari air keroh pun lancar je...  skali skala benti le utk nature calls & nk luruskan urat hehe.. 



ni pulak stop di hentian Yong Peng pulak sbb kete adik ipar rosak berdekatan hentian situ.. jadik kami temankan sampai bantuan tiba.. nasib le xjauh sangat lagi kan...



sambil menunggu, sambil berbual, sambil melayan keletah anak2.. tukar2 pegang khayra... lenguh woo ini budak manyak hantap (berat)...



mr mama di perhentian ~ abah..


budak2 mmg suka le sbb derang boleh main kete .. siap bawak stok toys



demam scan2go lagi.. dan lagi..


khayra pun suka sbb boleh dia meyedut udara luar & bergolek2 sekejab... mata laju je tengok motor lalu lalang... orang sekeliling, kete...


menung jauh khayra tu..


petang lebih kurang kul 4 baru tiba rengit, alhamdulillah..


nanti sambung cite di kampung pulak..


Thursday, October 25, 2012

penunggu OFFICE ibu


acara yg paling haziq n hazim suka masa cuti skolah ialah : mengikut ibunya ni ke opis... my boss xkisah pun jadik mmg ok je bawak anak2 ke opis nih.. kalau boleh hari2 masa cuti skolah tu derang nk ikut ke opis tau... 
adehhh ... seminggu skali ok le anak2 ye..




ibu pun suka jugak.. sbb ada kawan berbual, syok melayan mereka mcm2 benda boleh buat bersama time keje kt opis dah selesai.... selalunya haziq & hazim akan bawak buku or komik utk derang baca di opis, other than that derang melukis, buat soklan ala2 kertas peksa pastu soh ibu derang buat (haishh).... buat maths kat whiteboard dlm meeting room, etc etc... kira meeting room tu kena conquer ngan budak 2 orang ni lah..




opah pun boleh le releks sket sbb ada 2 org budak perempuan manja je yg kena jaga.. hehe..




ok, lets start our day ... today is with pancakes..  kengkadang roti canai, roti bakar atau half boiled eggs.



bu, cheese bu..  pinta budak suka bergambar, haziq..


pancake + maple syrup is one of my fev b//fast
  


macam2 le citer haziq & hazim ni time breakfast, kelakar la.. citer hal skolah, hal kawan2, hal hobi xabis2 skrg scan 2go derang, etc etc... time ni le kita lah spend byk masa mendengar citer, luahan, pendapat anak2 kan.. kat umah lain cite... time ni lain citer la...



sblm naik opis jom refill coffee lagi... ibu derang ni mmg tegar bab ni..



tegar kopi ... camera shaking la haziq

anak sulung manja ibu n abah... sumer benda yg dipegang sume nk buat main... dh macam budak2 kecik perangai .. haziq, nx year dah tahun 4 dah....



makan jgn main..



ni pulak lunchtime... kami ke 1MK depan opis je, seberang jalan... nk carik barang2 basah utk masak petang nnti di village grocer, sblum tu kita terjah harvey norman, gi poney ajim nk t-shirt & ke fos carik legging rania ....



di entrance pun sempat...  say cheeseeee boysss...




goblin??.. 

pastu baru ke village grocer.... ibu derang ni suka lepak kt bakery cafe kt situ... 



paling suka buah potong kt village grocer .... wallah!!! mcm2 ada... lagi best kalau ada ciku... my fev.. yummyyy



... ha tengok apa yg haziq pilih.. dia ni pun kaki buah2an jugak.... sanggup xmakan nasik main pulun buah je...



pilihan tegar buah2an.. 





top of his list utk buah.... patut muka licin ek ;)


pantang jmpa strawberry budak nih..




bismillah :) ... haziq makan sumer boleh bu??



lunch hu ha hu ha jalan2 ... penat masuk opis balik... settle kan keje.... kul 5 sharp kemas beg angkat kaki... heheh... best tul!  ... macam biasa kita kena exercise jalan kaki ke tempat parkir ye... mcm tu le ibu derang ni hari2 parkir still waitlist... adei... penat arr jalan kaki ari2 ... 


yeayy balik time!


still maghrib masih di bangsar jadi quick dinner kt ikano lagi la kiter ye... 


tempat dh pajak gitu.. hehe


can cin cau... 


esok nk ikut ke opis ibu lagi boleh??? tnya haziq & hazim.. 


sampai aariz pun gaduh2 nk ikut jugak...


tengok la...









Saturday, October 20, 2012

~ gambar tanpa citer ~


asal wiken je bersorak happy je... main ps3 pun boleh le extend sket ke tahap tengah malam, kalau xtu kul 9 abah dh suruh tutup kan.... 


since ibuk ni mood menaip OFF mood upload gambo ON...


so layan je gambo ye ;) .. bukan apa gambo2 bekfas jer..



cepat bu, lapar dh ni..




why? muncung itik



like father, like dotter gitew



ehem..


cepat bah, yakya nk tenet (internet)... wifi la maksudnya gitew.. advance budak nih..



pastu terus landing atas lap bapak dia.. 







haha... abg2 boleh tengok je la ya...



so pasni ke mana kiter??


nx update please..


Thursday, October 18, 2012

Cucu ke-15


Wah bertambah ahli keluarga besar kami pada tahun 2012 ini, tanggal 15/10 kami baru saja menerima anak buah baru, lelaki iaitu anak sulung adik... kalau ingat yg kahwin ujung tahun lepas di UM tu.. 




umi & bapa nya, ujung tahun 2011.. (credit to fb Julia)



haaa ingat tak? .. murah rezeki mereka.. tahniah dr kami sekeluarga.. nnti masuk skolah ngan khayra la ye :)




dgn kelahiran ini bertambah lagi cucu opah utk tahun ni... khayra yg ke-14, baby boy baru yg ke-15 :)



meriah... sungguh meriah!!





welcome to d family cutie :) ~ from fb Julia


dan kami pun tak sabar2 nk tengok baby baru kan... pe lagi wiken tu serbu la... lokasi umah mak julia di selayang... 



haaaa tu dia geng serbu tengok baby... hehehe....



tengok my niece ni, ni baby edisi tahun lepas 2011, haaaa membesar bagai johan sekarang ye... umur belum 2 thn lagi..





bambam Hasya... geremmmmmm tp x larat nk dukung ;)



budak2 lelaki punyer acara .. no comment ..


abangnya hasyaa, aaron.... amboi sibuknya ngan haziq....



tambah adam + hazim pulak... meriah...



lepas melawat baby kami ke Selayang Mall, layan my brother punyer waffle & ice blended.. wallah!!  haaa, ni younger brother ngan anak2 buahnya... rania + hasyaa, confirm lenguh lengan kan?..








since mak ngah dia yg cemerlang ni (mode SLOW update blog sebenarnya) alang2 lambat publish, so attach gambo Jan 2013 skali... bambam nya.. gerammmm mak ngah tau!




@ 2.5month - Harith Hamka :) ~ from fb Julia