Sunday, June 30, 2013

jogging la lagi..

erm... sikit lagi nk masuk bulan puasa.. maka wiken susah sket la nk berjogging...



so, dikesempatan ini bila anak2 ajak berjogging, kami ON saja..



lagi le si khayra mmg kemaruk sgt berjalan kan.. maka pergi tempat sebegitu mmg dia super duper happy la, disamping dpt berjalan sepuas hati, dpt jugak dia menghirup udara segar & melihat gelagat orang.. yg lg penting dpt bermain dgn rakan sebaya jugak..




Thursday, June 27, 2013

comey tak?


just nk share gambo my gurl yg suka sgt pakai tudung... unlike rania yg sket2 soh bukak tudung sbb panas, khayra mmg sgt disiplin .. suka pulak tgk dia.. rasa lg cute bertudung... hehe


pantang tgk tudung bergantung, laju je ambik & sarung kt kepala... tp selalunya senget2 la dia pakai sendiri..


yg penting ada niat.. kan..





Wednesday, June 26, 2013

kerna KHAYRA


besarnya ubat... tp sbb khayra & rania (opsssss)... masih b/f so kna la ambik supplement..


yg ni mmg besor hokey... rasa tersengkang kt tekak bila telan...


tp so far so good, hasilnya mmg menggumbirakan pihak ibu & anak... eh anak2 hihi..




Happy Birthday Darling!


"Allah selamatkan kamu ... Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan Khayra Iman Zahraa... Allah selamatkan kamu... "


sebak & rasa nk nangis dengar lagu yg aariz nyanyikan utk adiknya..


yup... khayra dah pun berusia setahun hari ini..


setahun yg penuh warna warni dlm membesarkan amanah Allah..


alhamdulillah, tak banyak dugaan dlm membesarkan khayra .. baby yg tak byk ragam, aktif, sentiasa senyum ..


moga Allah merahmati hidup Khayra, menjadi seorang anak yg solehah.. amin..


we love u SAYANG! ... sangat2..



Tuesday, June 25, 2013

kisah shopping memalam :)


mmg ohsem shopping memalam ni uols ... 


boleh je kalau nk online membeli belah tp malas, login order barang.. tp last2 cancelled ... hurm dh terbiasa membeli secara reality utk groceries nih ..


kalau baju, h/bag ke.. online masih boleh diterima sbb boleh buat di opis sajer & tanpa gangguan anak2 kan ..


utk groceries rasanya lg suka pegang barang, belek2 dulu ...  suka jugak tgk gelagat orang membeli .. hehe.. 


tp yg xbestnya akan belanja lebih dr dlm list.. biasa le.. byk tangan2 kecil yg akan masukkan barang suka2 hati derang dlm trolley kan...


yg best org xramai... boleh membeli secara selesa xpayah berasak2 mcm sardin esp over d wiken la.. & dpt meluangkan masa dgn anak2 jugak kan :) 



tukang bayor... sila




mem tukang check sajer..

& semestinya jaga anak le



ok done... jom balik.... & supper sekali haha..

Saturday, June 22, 2013

kampung PEGHAK katanya :)

Hati girang...


sbb arini kami balik ke Perak ... family gathering kami buat kenduri doa selamat sempena nk menyambut ramadhan...


kami mmg ambik kesempatan utk berkumpul bersama sekerap mungkin..


sawah padi @ Seberang Perak... hmmm nyamannnn


kids mmg happy sokmo bila balik kg perak nih... bercerita pot pet pot pet xabis2 dlm kete.. mak & pak nk berborak pun xdapat kengkadang tu dek tenggelam ngan suara anak2..


bila dah susah nk kawal... kena la kasik ipad... khayra suka tgk gambar2 animals..


balik perak xlama mana journey.... 3 jam dh sampai.. itu pun sbb byk singgah..

bila dah sampai ini le xtvtnya..

gotong royong sket umah arwah opah... maklum la rumah tinggal..



gotong royong cergaskan badan.. ewah




umah kutai sebelah umah arwah opah yg dah naik hutan.... seremm..... 

tu umah saudara jugak tapi dah lama tiada... jd mmg tak diduduki lama dahh .. sayang tak dijaga kan ...



gaya mandur.. hehe


dan budak2 mcm biasa le.... exploring the surrounding .. tu haziq try nk tangkap spider ke dragonfly ke..



budak kampung 1




aariz kejakunan tengok petai kecik tu... xingat apa nama petai tu tp mmg boleh makan pun.. sedap!



budak kampung 2 


petang singgah jab umah opah awi (adik arwah opah) ... 





sg perak depan umah...


lepak petang2... baik je sepupu ni bermain bersama ..





khayra yg sibuk nk turun ke tanah jugak..


my gurls.. adorable la uols nih


maghrib ... solat time.. wah telekung sedondon... kebetulan pakcik baru balik coti2 indonesia, so dpt le kami sumer hadiah telekung sedondon.. tq pakcik adam :)


barisan mak & para makcik2... berjemaah bersama mmg wajib!


malam pulak sibuk ngan xtvt bersama.... masak bersama, berbual2 isu keluarga & isu sesama... makan bersama, bergurau bersama... mmg seronok..


keesokan harinya sebelum subuh dah sibuk2 para ibu di dapur.. mcm2 menu utk kenduri doa selamat yg kena disediakan..


antaranya... pecal, masak tempoyak ikan + batang lambuk, sambal ikan bilis, ayam goreng, dan mcm2 lagi... 


tak ketinggalan aneka kuih muih & pencuci mulut yg kami sediakan & yg dibawa oleh sedara mara terdekat..


seronoknya kumpul ngan keluarga besar ni, dpt mengukuhkan silaturrahim & tali persaudaraan kan.. yg xkenal jadi kenal, yg xrapat jadik rapat.. yg jauh didekatkan.. ewah



budak2 kasik layan barney kat u tube kejab..


my batman & superman... 







gulai tempoyak + batang lambuk yg mmg lagend!! hehe ... hingga hirup kuah



atuk & rania = gandingan serasi


my makcik yg cun!


alhamdulillah selesai kenduri... ramai lg saudara mara yg masih lepak utk berbual2... mereka ni kebanyakannya yg mmg duduk di kg ni la... sambil berbual2 sambil mengemas rumah sebaiknya... sbb rumah akan ditinggalkan semula... mungkin di jengah semula menjelang aidilfitri nanti... insyaAllah..


rasanya kami paling awal yg meninggalkan rumah arwah opah.. maklum le anak2 bersekolah kena le balik awal sket...





Thursday, June 20, 2013

Latihan balapan

harini ibu gi skodeng anak2.... eh x sesuai word skodeng..


actually mengintai latihan utk acara balapan sekolah..


tengok dari gate je, malas nk berjalan sampai ke bawah khemah yg disediakan..


haziq & hazim dalam barisan nampak ibu derang datang tersengih2 la...


mcm tu le budak2... mesti bangga sbb ibu dtg jenguk w/pun pada hari bekerja... 


cuma latihan je pun bukan apa2..




Saturday, June 15, 2013

jogging time!


Wiken ~ masa beriadah... jom sarung kasut & berlari .. 


ibu derang ni sempat la jogging 2 round tasik tu... itu pun dah pancit..


haziq & haziq steady je pecut meninggalkan ibu derang ni terkial2 mengejar mereka..


mmg jelas, zmn ibu udah lama berlalu... zmn remaja yg aktif berolah raga... 


xpe la, kasik chance generasi baru ;)


khayra sibuk berjalan .. kengkadang tu lupa diri mcm dah terer sangat.. berjalan laju tapi terhoyong hayang..


rania sibuk mengintai kura2 kat dlm tasik...


aariz sibuk mengusik daun semalu .. hebat sgt dia rasa dpt buat daun semalu terkatup ;)



haziq & hazim sibuk beradu... siapa yg lagi lari laju..


since abah xmau jogging aritu, abah in-charge kejar khayra ye ;)


yg penting.. sumer kuar peluh..




lastnya baru 2 round tasik haziq dah surrender... siap terbaring2 lagi... bak kata hazim "haziq ni xkuat semangat la" .. 


hehe... tercabar dia.. terus lari semula ;)



Friday, June 14, 2013

AA's birthday @ school

Seperti yg dirancangkan, hari ni celebrate birthday aariz kt skolah dia... 2,3 hari sebelum tu ibu sibuk packing dia punyer goodie bag utk sumer kawan2 dia berjumlah 60+



hari tu ada sorang lagi kawan aariz yg sambut birthday namanya Nabihah..



utk majlis tu, selain cake ibu tambah meehoon goreng & nugget tempura je.. 



rainbow cake yg awesome!


since ada birthday celebration, sumer dari umur 3-6thn kumpul sumer skali kat hall, selalunya derang makan kt meja makan yg kiut2 tu yg disediakan kat dapur, ikut kelas masing2 ..



makan time wt friends..



sayang je rasa nk potong..



2 cakes for the birthday boy & gurl




video





1 with ibu .. cikgu aariz yg suruh tau





gigih potong cake hihi





shy2 cat... meowww hihi



orait... selesai majlis kami off ke office masing2... 



akhir kata, w/pun singkat mmg moment yg sungguh bermakna lebih2 lg pd kami yg bergelar ibu bapa... terima kasih pd cikgu2 sekelian yg byk membantu..



Happy birthday to Aariz & Nabihah.. jadi anak soleh & solehah ye.. luv u aariz..






Sunday, June 9, 2013

AA turns 6 :)


My sweet little boy is turning 6 today.. alhamdulillah..


tak pelat lagi.. so hilang trademark ;)


hurm, rasa mcm baru sgt baby nya tetiba tahun depan dah nk masuk 
Tahun 1.. what? yupp... believe me..


all the best to my sweetest Aariz.. we luv u so much!


semoga Aariz menjadi anak yg soleh, berguna pd bangsa & agama .. taat pada Allah, kedua ibubapa & sebagainya... amin...


hugs ketat2.. lotsa love ~ ibu & abah 



Friday, June 7, 2013

ohhh Rania :(

rania dah demam on & off selama 3 hari... hmmm susah hati betul.... ibu bapa mana sanggup tgk anak mcm tu... so nx day pegi clinic lagi, doc soh refer hospital.... so Tropicana le kami..


rania kena ambik darah.... suspect denggi la.. 


mcm biasa le drama airmata jerit2 dia tu... dia kan sama perangai ngan hazim, cuma versi perempuan ;)


sampai Tropicana terus masuk emergency... tggu doktor...


rania mcm biasa le, xboleh kena tinggal sket pun... nangis je...


dlm nangis2 sempat tanya pasal medical card dia.. hehe lawak rania..


sampai doktor terus check & cucuk ambik darah... ibu keluar bwk khayra & aariz... x sanggup dengar rania nangis :(


ibu yg pink apa? yg merah apa?

ohhh patut la.... kata rania..hihi .. pastu sambung nangis


kejab je ambik darah... pastu tunggu kt luar dah... 


anak pompuan manja abah nih....nk abah kepit dia je..





lama gak tunggu result blood test.. rania nangis x abes lagi.. sian





ibu nk sedapkan hari... dlm toilet sambil buat muka happy... dlm hati sapa yg tau kan.. ok say cheese khayra.. please...


sambil melayan main kejar2 ngan khayra yg sikit pun xgheti nk diam... asik nak lepas ke bawah je.. dah berapa kali pegi kt mini playground tu.. letih mmg letih tp tabahkan hati jugak la... nk wat cmne kan..






sambil tunggu blood test jom layan aksi dua beradik nih... 2 beradik yg besar terpaksa ditinggalkan di rumah opah buat sementara...











alhamdulillah, xde apa2 yg membimbangkan ... viral je... syukur.. ibu xsanggup nk dok spital rania... malam ni boleh tido ngan lena...