Wednesday, July 31, 2013

mati itu pasti..


sebelum memulakan citer... sedekah dulu Al-fatihah buat beliau..

skrg kes tembak menembak makin kerap & berleluasa.. 

sungguh menakutkan..

tapi yg buat terperanjat & terkesan ialah spt di bawah..

lg nk dekat2 raya ni...sedihnya..



kenapa? ..

sbb bulan April baru2 ni dpt offer letter utk report duty ..

... report directly kepada arwah..

tp masa tu lepas pikir2 panjang terus rasa sgt berat hati.. 

xtau kenapa..

so turned down d offer... mmg time tu rasa bersalah sgt2.. tp tetap berat hati nk pegi...

hmmm... kalau tak mesti dah "boss-less" skrg..

itulah semua adalah perancanganNya..

kita tak tahu..

itu namanya Qada' & Qadar..

Al-fatihah..






Tuesday, July 30, 2013

Shopping Raya katanya :)


nak kata shopping pun idak jugak... cuci mata... window shopping... saja nk tengok2 decoration dlm mall, selalunya bila tiba musim2 perayaan shopping mall mcm berlumba2 menghias dgn pelbagai tema yg menarik..


bukan plan nk pegi sini pun, tapi pikir2 balik dh lebih kurang seminggu je lagi nk raya, so boleh le jalan2 cuci mata... setahun sekali punyer acara gitew.. otw dr bangsar ke umah kami menyinggah le sekejab ;)


kt curve ni... kali ni mereka buat mcm ala2 jln tar punyer konsep.. menarik.. iyelah jln tar ngan raya mmg xleh dipisahkan... 


model yg taat.. hehe





budak kecik ni mmg suka sesangat... kejakukan ... 1st time dpt experience benda2 mcm ni.. iyelah tahun lepas punyer raya kan dia baru lepas pantang...



dia pulun berjalan je xhenti2... xlarat nk kejar dia... berlari pecut pulak tu.. slow down le khayra.. 








buktinya.... tengok tu abg2 dh elok2 berkumpul kt unta nk bergamba sesama, tp adiknya dah cabut ke mana... ish ish khayra.. meh le sini bergambo nak...







haaa... dapat jugak ibu tangkap dia utk snap sekeping.. jadi la, itupun punyer le siksa ...  mmg menarik mcm2 ada di sini utk persiapan raya, dari baju, aksesori mcm brooch & sebagainya sampai le ke kuih raya.. barang2 hiasan rumah pun ada.. mmg sumer ada lah.. cuma sediakan fulus saja.. mmg harga xkan sama ngan kt luar la kan.. tinggi sket la..


yeah ... jom shopping at Jalan TAR bebeh... 




haaa... dia nak melepaskan diri dah... bersungguh2 hokey.... kalau xdilepaskan sure melalak ..







.. bila dah lepas.... 

im a happy baby... yahoo!...





siap tepuk amai2 lagi ...




dah puas tawaf maka its time to go home, bila ketua keluarga dah kasik arahan, baik ikut saja ok ... rania pun dah mintak kendong tu, kes malas nk jalan le tu..







Sudahkah anda?

ish ish kecoh betul ibu ni.... bizi bebeno katanya..


mcm biasa disebabkan xmau kechewa xdpt new notes maka bulatkan besar2 dlm kalendar di opis 2 weeks puasa its time for tukar new notes la...


luckily banks senang kt opis ni, ada beberapa buah bank kt bawah ni so xde masalah bab tukar duit, cuma kena timing yg betul le... kalau last week of fasting baru terhegeh2 nk tukar jawapannya SORRY la.. tunggu tahun lain okey..


dah siap2 budget le utk parents, anak2 buah, etc..


so, skrg boleh bekerja ngan aman... erm.. nx mission apply cuti raya.. suker!! 1 week pls boss! :)





dan utk menyemarakkan raya... awal2 dah dpt angpow utk anak2... tq boss :)


murah rezeki anak2..




Sunday, July 28, 2013

buka puasa gathering #3

hmmm cepatnya masa berlalu.. sedar x sedar nx week dah raya uols... mcm begitu pantas puasa tahun nih... eh bukan tiap2 tahun bulan puasa rasa mcm ni kan..


cmne puasa? alhamdulillah so far xtinggal lagi.. best!


wiken utk bulan puasa kami xkeluar.. lepak umah je.. cuma petang dah keluar berbuka kt umah adik beradik yg telah ditetapkan jadualnya...


arini kami terpesong ke hartamas & bangsar, abah nk jmpa kawan dia sekejab..


model of d day... 

selesai urusan, pastu kami terus ke Kajang, umah my brother, semalam berbuka umah kami ... so arini berbuka di rumah dia la..


sampai2 kami kasik budak2 happy2 dulu..


beginilah caranya... bukak kolam la.. sambil tu my brother hidupkan arang utk bbq


jom layan pic my kids & sepupu2 mereka .. wah sapa xsuka air kan... nasib le kolam budak2 bukan kolam orang dewasa ;)


... kalau tidak.... 


tentu ibu pun turut serta ;)



khayra & hamka ... kolam khas utk baby

ni kategori kolam utk yg besor2 sket..

sukanya kome ye..


hasyaa semangatnya .. compare to her cousins..


finally baby pun masuk kolam kanak2... amboi khayra tu..











menu simple2 je sbb sumer sibuk nk serbu kambing bbq kan.. mmg main nk kami nk berbbq hari tu hehe..


nasik & lauk pauk tetap ada utk berbuka .. maklum le old school mesti nk nasik jugak kan.. 


pastu makan break utk solat etc... pastu baru le diteruskan ngan bbq pulak... mcm2 ada; kambing, ayam, ikan, sosej, jagung, kentang.... etc..


kenyang + gumbira sbb dapat berkumpul ramai2..


.. mcm tu le lebih kurang get-together kami utk sessi berbuka poser.. moga tahun2 berikutnya akan berkekalan tradisi ni..


so nx house... final punyer ialah dekat rumah my younger kat Amanpuri apartment..

Saturday, July 27, 2013

Buka Puasa Gathering #2

Buka puasa adik beradik, no 2 ialah my turn ...


so menu hari tu ibu masak, pari asam pedas, rojak, sup sayur, ayam goreng rempah, sambal belacan + ulam, masak lemak nenas + ikan masin ... dessert puding cocktail, buah tembikai + air sunquick je .. yg lelain adik beradik datang depa topup menu dari pasar ramadhan la.. hehe...


dek tuan ghumah yg xrenti2 pung pang pung pang di dapur maka satu gambo makanan pun lupa nk diambil.. huhhh mmg kelam kabut.. ini baru adik beradik punyer makan2 nnti kalau wat kenduri sendiri hapa ke mau tak tidor malam memikior..


mcm biasa menu terlebih2 sampai sumer org tapau bawak balik utk sahur nnti...




thanks mak & adik2 ipar yg comey blaka ni ye :)


Tuesday, July 23, 2013

xtvt malam :)


kt kl ni kan mana2 pun jem... balik keje jem... dr bangsar ke KD pun boleh ambik masa 45 minit - 1 jam nk sampai... mcm dok kt seremban je jaraknya... esp kt mutiara d'sara tu.. huhu... kengkadang kami lari masuk mall dulu utk kasik traffic lancar & utk cuci mata skali..



contohnya mcm ni, masuk tesco, do some groceries shopping... confirm time balik trafffic dh lancar kan.. penat woo dok dlm kete ngan anak2.. sian derang...



jom tengok model beras x berbayar nih hehe..





pantang kasik berjalan sendiri... sumer benda dia nak "kemas"... 




tau pulak nk snap gambo dia... baik punyer posing ye khayra..




kecohnya dia ;)

video


dentist lagi


oh hari ni bukan hazim punyer citer.. hari ni bawak haziq utk filling.. dah komplen gigi sakit, mmg ada lubang dah... so appt pukul 5.45 .. cepat2 ambik anak kt bangsar, xsempat tukar baju sek. agama pun terus ke clinic..



jaga gigi baik2 nak.. lama nk pakai tu tau..



tengok abah tu.. org lain pun puasa jugak.. sempat nap lagi tu, .. ish2.. nasib le time ni xde org kt clinic .. hehe.. tengok ibu tu, relex je layan tlc kt tv 



penat bebenor ke bah? .. since dah ke clinic, jadi xsempat le ke bazaar sebelah masjid di bangsar tu, terus balik je jumpa yg terchenta :)


releks la haziq.. xkan takut jugak lg..

Sunday, July 21, 2013

ramadhan ke-12


just nak share lauk berbuka hari ni..

so far masih bertahan xberbuka di luar lagi, mood nk berbuka di hotel2 xde buat tahun ni, sumer dah ke laut hehe... weehooo!

satu pencapaian tu..



Buka Puasa Gathering #1

Seperti tahun2 sebelumnya kami adik beradik mmg cuba sedaya upaya utk berkumpul bersama, caranya dgn berbuka puasa ikut giliran di rumah adik beradik semuanya... tapi masa wiken je le... weekdays mmg xsempat..



destinasi pertama, umah adik di zamrud apartment, jln klang lama.. dia baru pindah sini ..




nampak sungai klang mengalir depan umah.. tingat zmn kecik2 dulu..





adik lelaki paling besar vs paling bongsu


tuan rumah & opah (my mom la) .. 


kids & games


ketibaan my younger brother lagi..


atuk..


my kesayangan.. yakya


sian yakya xde geng sebaya...


lauk utk berbuka hari tu.. sbb rancak sgt berbual & melayan anak + nephews, maka lupa nk snap hidangan utk berbuka... tp mmg meriah.. penuh meja makan + kt bawah pun buat satu hidangan khas utk anak2..



antara menu : ayam goreng rempah, ayam masak merah, udang masak lemak + buncis, sayur bunga kobis goreng, murtabak.. air soya & oren..



alhamdulillah kenyang sumer, siap tapau lagi utk bekal sahur .. mcm tu la rezeki bulan puasa, nampak mcm sikit tapi sebenarnya banyak tak habis di makan.. alhamdulillah..



Friday, July 19, 2013

dentist lagi..


ke dentist lagi.. bikin gigi depan hazim yg 'tersompek' lagi satu tu.. adeh...

tengok si hazim releks je mcm xde apa2.. tp siap warning... ibu, bila nk wat gigi ajim lg satu nih, xhensem le raya gigi cmni..

haaaa... tau pun...

ke dr. halina lagi le kita, xsempat bersalin baju pun, dr sekolah agama terus hangkut je ke dentist ...


hazim mcm biasa masih terjerit2 lagi... mesti stress doc. halina tu melayan hazim yg mengalahkan baby punyer perangai tu.. haishhh bikin malu ibu je la... 

so, dlm 1/2 jam sumer siap... wah gigi pun dah back to normal rupanya... wah2 teknologi skrg.... 

so, another 300 damage arini... pinjam duit ajim ye?

hehe... ajim dah buat muka berkerut dia.. haha... ibu gurau je..

nx time beringat ye nak..




my my my.. Rania


Look, who is in my office today?



.. always be my baby.. 



besar dah :)



nak sangat sekolah... tp muda lg.. releks la rania ye..



kalau ari2 rania ada teman ibu kan best!




Monday, July 15, 2013

masuk bakul.. pastu??

masuk bakul, angkat sendiri....


tapi bu...


saya tak reti angkat sendiri..


saya reti masuk bakul je ;)


pastu jerit2 soh orang kuarkan dia balik ..


comel je perangai.. sumer abg2 & kakak geram je tengok aksi adik manja derang ni..


ello! im here.. im here... come & get me bebehh

Sunday, July 14, 2013

ramadhan ke-5


alhamdulillah, dah 5 hari berpuasa.. harini plan masak jugak sket2 & simple2... mmg kena simple2 since khayra ni mmg pantang ibu dia ada kt umah nk melekat je.. kalau ibu dia kt dapur siap peluk kaki tau, so cmne ibu dia ni nk bekerja, masak bagai?



... hmmm... alasan kah itu? hehe....


tapi dah petang2 mcm nk ronda2 jugak pasar ramadhan.... iyelah sekali setahun punyer acara mesti nk meronda2 jugak kan... paling2 boleh sambar apa2 yg berkenan...



haa dlm nk beli sket2 rupanyer dah terliur ngan lauk pauk kampung... so apa lagi, sambar jantung pisang masak lemak (yummmmsss), ikan pari bakar & kerabu mangga yg sgt maveles la....


pastu terjah beli tepung pelita... pastu beli tembikai..


haa.. udah2 le tu...


jom cepat2 balik sebelum byk lagi yg nak disambar ;)


hai la nafsu... akhirnya berjaya buat pecal saja.... & air oren... yg lelain sumer import pasar ramadan.. 



model PARAM aka. pengiring tetap ..

Saturday, July 13, 2013

KAMI @ 11th


13/7/2002 ~ 13/7/2013 = 11th Anniversary :D





memandangkan bulan puasa so kami celebrate ngan roti canai, cappati, nasiq kandaq kt Original kayu lepas terawih... hehe... xde celebrate la pun saja je since jatuh hari anniversary kan....


gurl kesayangan abah.. awww!


yg lelain xpaham lg erti anniversary... haziq dh paham le kot... 11 thn anniversary, haziq anak sulung 10 tahun... 


time flies! alhamdulillah utk sumernya..


ngepit ipad je.. geram kengkadang tgk..


elok jatuh masa bulan puasa anniversary nya... last year pun mcm tu jugak... kira ambik berkat le juga nih..


semoga berkekalan selamanya in sha allah.. amin


Friday, July 12, 2013

let's play OUTSIDE

 definition of playing for me is ~ yes.. playing OUTSIDE!


so, jom abah... main di luar..


i like.. 


bukan mcm abg2 yg asik layan GTA and ipad tu... 


boring la..


i agree wt u la khayra.. yess!


gimme 5 khayra! :D


yeayyy!!

Wednesday, July 10, 2013

Selamat Datang RAMADAN :D

hari ni merupakan hari terakhir ... terakhir apa? bila tanya hazim dia jawab... hari terakhir boleh lunch.. 


huhu..



sedapnya tido.. gambar selingan ;)




yupp... sumer happy esok dah puasa, anak2 dh standby niat puasa, sumer excited ... mlm ni sumer sibuk nk gi terawih buat malam yg pertama... 



ibu? entah la, saper nk jaga khayra? aduhh rugi besar rasanya xdpt join... sedih.. sedih.. yg pegi abah & the boys jer... baik2 solat tu yer anak2..




apakan daya anak masih kecik... rindu lak terawih tika dulu2 tu.... syok syok..



moga kita semua mendapat lebih keberkatan dari tahun2 sebelumnya dan dapat menjalani ibadah dgn lebih baik & lebih sempurna insyaAllah .. 

amin.



semalam my boss baru balik dari UK.. antara yg dia bagi sebeban coklat ni ha... kalau xpuasa mmg munching je le kt opis kan..




boleh buat sahur pertama nih..

Monday, July 8, 2013

Melatih perut katanya..


... lusa nak berpuasa dah.... 

perut pun mcm dah paham2 je ... xrasa lapar langsung dlm 2,3 hari ni... mungkin faktor cuaca jugak...

cuaca mendung je.. kengkadang hujan..

selalunya bila hujang perut lagi berkeroncong mintak di isi, tapi lain pulak sekarang nih... 

so.. ini je la habuan perut utk 2,3 hari ni... tetap di isi, tp bukan dgn makanan berat la ye..


sedap & mengenyangkan... bunyi mcm iklan le pulak hehe..

Friday, July 5, 2013

safety first :)

 aksi khayra ..


asal naik kete mainan, sure carik something ala2 helmet utk sarung kt kepala.. cerdik betul!


tak dapat kupiah abah, songkok abang2 pun boleh..


tak dapat songkok, tupperware pun boleh.. janji cukup besar boleh sarung atas kepala..


tak pun mcm gambar bawah..


hehe.. cute je..


panjang akal budak nih..


"yeayyy... dai" kata khayra.... maksudnya YEAY PANDAI!..... sendiri buat, sendiri puji..