Tuesday, October 29, 2013

Solat time!


abah takde, offshore... hmm jadik kami bermastautin di bangsar le..

ibu balik keje .. cam biasa menyusukan khayra dulu...& rania (opsss) ... solat asar...

pastu aariz masuk bilik..

"ibu, arini aariz nk solat, ibu tengok betul ke tak ye?"

ok sayang..

dan dia memulakan bacaan niat, angkat takbiratul ihram, baca doa iftitah, al-fatihah dan sebagainya...

sumer betul..

pastu rukuk, bacaan rukuk .. dan sujud, bacaannya...

duduk antara 2 sujud & bacaannya..

tahiyat awal.. bacaannya

dan akhirnya tahiyat akhir.. bacaannya...

fuhhhhh.... perfect!

alhamdulillah... bacaan lancar & betul..

cuma sesekali toleh kt ibu, mintak kepastian bacaannya..

mintak pencerahan le kiranya .. hihi.. kiut saje..



alhamdulillah... dah boleh solat betul2 pasni ..


selama ni hanya ikut2 je kan.. cuma ada pergerakan2 yg tak berapa betul lagi... kedudukan tangan semasa sujud, kekok sket utk duduk antara 2 sujud & tahiyat akhir.. terpeleot lain macam je ;)


syabas aariz, tak sia2 belajar kt islamic kindy, cepat betul pickup nya..


fuhh... ni baru SEJUK PERUT IBU...  :D


boleh senyum lebar2 dah.. 



Sunday, October 27, 2013

dua budak comey


yeay .. meraikan abah yg dah balik dari training di penang... rania & khayra la yg banyak wat drama sedih... peluk sesaja... rindu la konon ... haaaa tu baru seminggu kena tinggal kan?



ni gambar2 masa kami ke shah alam kt umah pak uteh... cute je budak2 ni bermain bersama.... sama baya pun khayra & zara nih..



kebetulan tiba sini hujan rintik2 & lepas tu lebat pulak mmg best la layan tv & layan adik zara yg baru lepas pantang tu.. sgt tembam! geram..



sepupu : zara & khayra

khayra cium

zara cium

penjaga budak ialah haziq aka abg long hehe


pastu balik umah kemas2 utk tinggal bangsar lagi sekali ... abah kena ke offshore pulak... alahai, baru semalam balik dr penang dah nk ke t'ganu pulak... 



redho je la, dh keje kan ..



Saturday, October 26, 2013

16 bulan ..

baby kesayangan dah pun 16 bulan, happy birthday khayra... happy birthday to you khayra.. hehe... we luv u


owhhh... masih mcm tak percaya... percaya lah.. cepatnya masa..


apa nk coret.. td ingat.. skrg lupa... 


oh ya... sungguh mengingkatkan masa aariz baby dulu... dia kan pelat bahasa german yg teruk smpai xleh paham... lari sungguh sebutannya..


khayra pun ada a few.. contoh :


nyemeh nyemeh maksudnya air masak @ nk minum air


.. haha... adoila..


satu lagi...


atebai maksudnya pandai!


bila dia accomplished buat something dia sendiri akan cakap "atebai" sambil tepuk2 tangan.. 


huhu... mcm2 bahasa daaa... lagi?


ee-tapai maksudnya elephant


tek ye woo maksudnya bukak stokin.. 


adeiiii... fenin.. fenin...


opah, atuk .. pandai lak cakap...


ibu?? xpandai... dia panggil ibu nya ni abah jugak... whatever la.. yg lain2 tu biasa la 


mamam ~ makan
cak cak ~ cicak
nyiau ~ kucing
enna ~ hyena (fev animal)
syy ~ fish


duck, buah ~ boleh sebut ngan baik


atak ~ kakak
abam ~ abang


hmmm.. nnti ingat apa2 lagi boleh ditambah vocab di atas ye hihi


atebai .. Khayra si rambut serabai :)


geramnya ngan budak nyemeh nyemeh nih.... cubit kang!


comelnyer nyemeh nyemeh ibu berbaju kurung :)

Thursday, October 24, 2013

~sayang apa khabar dgn mu?~

kalau dh nama anak pompuan kan...


suka menyanyi... antara lagu feveret dia "Sayang"... dah ada pengikut tetap.. sapa lagi adik dia la.. tp khayra lg suka lagu "AdaMu" & "Sahabat" .. dan "Releks Brother" haha..


haa.. jgn main2 :)


sambil nyanyi sarung la apa2 yg dia rasa perlu..


contoh wedges ibu dia nih..


~nyanyi~joget~ harap2 jgn smpai terpelecok.. 


kemain lagi ye..


sayang rania...

rania @ 3thn 8bln.. one smart gurl..

Sunday, October 20, 2013

Saat Murung :(


yup.. saat murung for me for this whole week.. 

nape? 

sbb abah gi training ke penang, the whole week ok.. terus ibu xde mood..




struggling .. berkejar2 menghantar anak2 ke sekolah... 2 trip pulak tu.. aariz lagi ke kindy.. belum campur drama air mata dia pagi2 lagi... huhhhh, tu belum rania & khayra yg meragam nk ikut ke opis lagi *kesat peluh*


layan 616



khusyuk layan lappy... peminat tegar AdaMu (Najwa Latif) & I Wanna Go (Yuna)..


berkejar2 stock up apa2 yg kurang, susu, diapers, etc .. phewww
nape la training di kala haziq tengah exam kan? kalau x tu sanggup ibu ambik cuti & pegi sama2 ke penang ngan anak2.. syok jugak kalau dpt lepak seminggu kt hotel sunway seberang jaya tu kan? hehe.. 


moga dipermudahkan segalanya... so, utk memudahkan keje packing la seminggu punyer baju & keperluan lain & jadual buku budak2 utk kita bermastautin di bangsar selama seminggu ye... xlalu ibu nk hangkut 5 org anak pepagi merempuh jem, pastu petang nk balik ke KD balik... 


idok le teman sanggup weh..


cepat2 le seminggu berlalu.. serius mmg xleh nk handle sorang2 abah oii.... hukhuk..



Friday, October 18, 2013

tea berdua :)


sajer je "ade-ade" maksudnya ngada2.. ikut bahasa rania...


ade2 apa?

ade2 dating le... anak2 jgn jeles haaa... ni mmg xtvt tetap ibu & abah <3 esp ari jumaat sbb ari jumaat abah 1/2 day & terus dtg opis ibu..



muka ibu stress

sbb abah asik adap lappy jer.. hepp!

Tuesday, October 15, 2013

Raya Qurban



Selamat Hari Raya Haji .. kali ni raya qurban kami tak ke mana2, beraya ngan opah & atuk di bangsar .. mak on standby sbb anytime akan dapat cucu baru kan, so opah & atuk pun xbalik kampung beraya kali ni..





since mmg plan nk ke rumah opah & celebrate di sana ngan adik beradik lain maka masak le sket2 kan.. xkan datang bawak perut je.. so menu ibu masak buat aritu ialah nasi minyak, ayam masak merah, jelatah & agar2 santan bawak makan sama2 di rumah mak...


mak masak laksa penang, masak lodeh, sambal sotong kering, nasi lemak utk hari ni... wah penuh meja ngan menu..


dan perkhabaran gumbira di hari raya haji ini : kami dapat anak buah gurl yg baru, opah & atuk dpt cucu, menjadikan cucu ke-17 wah wah.. anak buat adik yg no 4 dlm family..


so pas makan kami terus ke PPUM tngok baby baru... alhamdulillah senang bersalin & sihat ibu & baby..


sebelum tu sempat tgk kariah di sana melapah daging lembu... fuh... sungguh xkuat semangat..  ok, better go now.. kang loya pulak tekak kan..


hmm... dipermudahkan segalanya.. korban selesai, anak buah pun dapat.. mmg baby hari qurban .. bertuah sungguh lahirnya di hari ini..


agak2 apa nama baby baru ni ye?



Sunday, October 13, 2013

mari kita jogging! :)


harini kami tido bangsar, so pagi2 dh cargas bangun ... siap2 utk jogging...


destinasi arini : taman klcc :) 


sbb rasa dh lama sangat tak jogging ke sana.. 


ayuh! 


semua berkobar2 semangat waja gitu.. taman klcc .. here we come ..



kul 8 dah terpacak di sana.. 


syabas!



pas warm-up memula abah jogging dulu, yg boys sumer ikut.. ibu jaga rania & khayra kt taman permainan... pastu ibu punyer turn ngan boys jugak... abah jaga rania & khayra..



fuhhhh.... mmg segar kuar peluh..



jogging nya tak seberapa sangat, yg banyak melayan anak2 bermain je hehe.. 


ok la janji kuar peluh ..












bila matahari dh naik, hari pun mula panas kami pun pulang utk breakfast.. lokasi restoran mamak di bangsar ... ayuh!




Wednesday, October 9, 2013

bidan .. eh supir terjun ha ha


masa tengah sibuk keje mak tepon katanya abah ada emergency to xdpt ambik kiddos from schools... ok never mind, ibu pun berdesap le balik bangsar..


memula ambik aariz.. dlm sejam jugak nk tggu haziq & hazim balik.. cuaca panas di luar so lepak dlm kete je la.. 



suker dpt susu cekelat, 2 kotak dia bedal sorang 




aariz sambil tu tunjuk apa yg dia belajar kt skolah aritu..


tengok homework.. muka ader masyam.. tp stylo x tinggal ye ;)



hai la anak2.. membesarkan kamu satu kebahagiaan.. cepatnya kamu membesar ye..



Sunday, October 6, 2013

hutan di tengah mall..


iye... jika kami xde tujuan di hari minggu kami suka ke sini.. 1 utama.. semua ada di sini.. yg penting dekat umah saje ;)


so, ni la citer wiken kami di awal bulan october..


ada mini cooper punyer roadshow.. jd budak2 ni berangan jadik Charlie atau Handsome Rob dlm citer Italian Job le kan.. sbb sumer naik mini cooper.. 


suka ati le nak..


jom layan gambo la ye..


ni bukan hansome rob.. tapi hensem haziq katanya .. kehkeh




budak xreti dok diam..



minum dlm menung



acara wajib khayra



pelik nape xgerak dah kete tuh.. coins dah abes ;)



lil princess... dia cakap



lil bibik... ibu cakap



boyzone .. sila abaikan yg pakai suit bagai tu ye.. kemain lagi.. hehe



kepit jgn xkepit bah... kang dia terjun pulak nahas ..




sedang bertafakur.. sila jgn kacau..



dah boleh harap jaga adik dah... good boy big bro

Friday, October 4, 2013

asal jemaat kami ke amerika ;)

iye.. itulah anak2 sayer....


asal ari jumaat je mesti ajak pusing2 bandar sebelum blik... yg paling biasa pusing taman amerika je, kuarkan peluh lari2 di padang..


so, ibu & abah pun maleh nk argue.. anak2 esp aariz ajak gi taman amerika, tgk line clear xde apa2 event nk berlangsung.. maka jom le..


masa tengah mengawal rania & d gang ada sorang abg tu tegur :


"dik, ni sumer anak ye?" 


"iye bang, sumer anak2 saya"


sejam jugak le layan anak2 berlarian di sana... bila dh penat dgn sukarela ajak balik & mintak air...


sonok jadik budak2 kan?


jom layan gambo..


haaa... ni budak kategori paling lasak, xleh pegang dah nk lepas je.. kalau di dukung meronta2 mintak lepas... amboi!



deyyy.... apa raaaa? ha ha


terkejut jam besar berbunyi hehe .. cute!


merajuk ngan haziq pasal game & masuk kolam... luckily xde air hihi

nice


cool


haishhh... mana2 game je yg dilayannya


hazim setia tunggu turn.. haha


damai..


gaya orang kuat katanya.. 


pemerhati :)


bersinar terang


gemerlapan



berkibar megah

Thursday, October 3, 2013

We luv u... always & forever


Alhamdulillah, arini ialah hari lahir mak kami yg tercinta.. so mcm biasa kami dinner ramai2.. sumer adik beradik ada & mmg meriah...


lokasi di sebuah restoran makanan thai di taman dato' haron..


mak mmg banyak berkorban membesarkan kami semua... hmm teringat zmn kanak2 dulu ..


mak mmg jenis bersuara kuat tp hati baik.. 


kami semua sayang mak... sangat2..


moga mak diberi kesihatan yg baik selalu & semoga Allah swt merahmati mak selalu amin..



bakal adik ipar... nx year :)



MAK kesayangan kami sumer..

Wednesday, October 2, 2013

Ehem!

  kami cuti berdua harini.. ada beberapa perkara yg kena diselesaikan ... so lepas hantar anak2 ke sekolah & tidokan khayra & rania maka kami off la..


breakfast dulu kt bangsar..


then lunch di satay hj. samuri @ pkns..



pastu ke kajang diikuti ke klang... melawat kawasan ;)


dan petangnya hujan lebat kami tea berdua dlm hujan yg mencurah2 di cafe baru jln telawi tu.. 



tiramisu sedap!




what a perfect time together... sambil hirup latte sambil melayan hujan lebat di luar...


tapi dlm hati dah meronta2 nk ambik anak2...


rinduuuuuuuuuu anak2 semua :)