Sunday, July 22, 2012

Puasa & Pantang


5 kali bersalin dah, ini lah pengalaman pertama berpantang dlm bulan puasa... sangat sedih sbb xdapat nk berpuasa bersama2 tapi pasrah je lah... puasa boleh diganti kan..




tahun ni genap 25 hari dlm pantang maka bermulalah bulan puasa yakni 1 Ramadhan... 




alhamdulillah bertemu kembali dengan bulan mulia ini w/pun xdapat puasa ;)




Jadual macam biasa, sbb tak puasa maka macam takde perubahan pun bulan puasa atau tidak..




since berpantang sendiri di rumah maka masak (lauk org dlm pantang le) sendiri, simple2 je... mandikan baby sendiri, pastu tuam, pakaikan barut, bedak, etc..




pastu ngadap tv je la.. tido skejab belah petangnya erm...




petang dh tunggu budak2 balik, riuh rumah masing2 sibuk nk cium baby... tapi sblum tu ramai2 berpusu2 masuk bilik air basuh muka dulu sblum kerumun baby... pandai anak2 ibu!




selalunya abah dah siap beli juadah berbuka dari bazaar ramadan di bangsar cuma nasi je la yg masak di rumah...



... alhamdulillah .. 


kuih kategori "mesti carik" di bulan puasa :)

Friday, July 20, 2012

Caca Marba :)


adoi... tak tau nk citer apa...



dlm pantang apa mau citer.. ??



kisah dlm umah je le...



erm... kengkadang boring keseorangan ngan baby tu kan jadik ibu xkasik abah hantar rania ke umah opah... buat kawan borak2 ngan dia...



my cutie nih dh jadik kakak dlm usia 2 tahun 5 bulan.. 



moga jd kakak contoh utk adik ye..


luv u ketat2...


bila dia kt umah selain 616 haaa ini le kojer dia.... mmg kaki Merlin tau... 
jgn try nk alih channel kalau dia dh hadap ni harus sakit telinga dengar dia menjerit...



hero pujaan... adei..



baby biasa le bangun tido, nenen, mandi, tido.... nenen, bla bla bla.. hehe..
skrg dah alert ngan sekeliling... senyum sendiri.. pandai toleh kalau orang panggil... pandai tengok objek bergerak...



ni khayra dlm umur 2 minggu lebih kurang..



luv your natural bau... so shedappppp


pastu tido... mmg most of d time tido je kan.... hmmmm bestnya kalau dpt sleep like a baby kan....


so peaceful..


tido tido.... dan tido.... tambah isi kata org tua2...



kalau wiken... haziq rajin menolong.... xsuruh pun tapi dia ni mmg suka buat keje rumah jugak... mengemop lantai, basuh pinggan, basuh kasut skolah, kopek ikan bilis (makanan ibu dia dlm pantang ;) , potong sayur, etc... ringan sket keje ibu...


tq sayang... luv u


expert dah kopek ikan bilis ;)






Tuesday, July 17, 2012

Thistle

wow since cuti lama ni kan.. jom la update citer yg tergendala... salah satunya citer jenjalan PD ritu... 


layannnnnnnn :)



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Lama tak hotel mania... so dlm diam2 kami booked hotel di bawah ni, saja nk berjimba2 ngan anak2 menghabiskan masa terluang :)


PD bukan jauh mana pun.... udah sampeii...


so, Friday abah lepas keje ambik kami & terus gi PD, tiba sana lebih kurang kul 3pm... hujan renyai2... lepas checked in lepak2 sekejab... regangkan badan.. kasik budak2 main game, tgk tv & explore bilik dulu..



peace yo!.. happy faces...

sempat lagi..... game.. game... 

xsudah2... ish3..





ni aksi aper ye? sila abaikan saja ..


pehal ibu aku nih??

haaa... pastu budak2 ni xpikir apa dah sibuk tukar swimsuit masing2 & terus off ke pool...
pool mmg best! besar, bersih & menepati citarasa kami.. ewahhh!



tapi disebabkan hujan & ada kilat sket, jadi lifeguard xkasik turun pool dulu .... jadik kami terus ke pantai..



terujanya nk mandi... cepat laaa....



private beach di sini mmg bersih...



infiniti pool yg wallahhh!!! tapi kids xleh torjun sini, mak & pak jer dibenarkan ye.. sori ;)
masa ni masih gerimis so kami lepak le bawah pondok2 ni, bak kata aariz, umah kecik ;)



anak2 pun siap le kuarkan perkakas main pasir & mula le buat keje2 kesukaan derang tu... kt sini pun ada swing.... weeeeee... best!!!



laju... lajuuu....


pas berendam jab dlm laut & dah puas, baru le kami masuk pool...



syoknya slide..........



model kolam

ada 3 slides kt sini yg mmg menjadi kesukaan budak2 ni.... 
empat2 kemaruk slides air ni jadi abah jaga atas, ibu jaga bawah le.....



weeee....





mmg best! budak2 smpai tahap xmau naik2 dah w/pun dah biru2 bibir & badan pun dh gigil...




amboi.... 






... please kids... read this carefully ok..


bila dh lama dlm air perut pun dah keroncong, jadik naik bilik siap2 kuar utk early dinner.. itu pun kena bergaduh2 ngan budak2 sbb derang xmau kuar dr pool hokey....


adoi la......



pastu lebih kurang kul 6 kiterang naik, siap2 gi dinner..... dinner @ ummi restaurant makan seafood...


time menunggu... hurm, tengok saper lady boss? hehe... well..



... cepat la rania... abg nk maen jugak!



pas dinner jalan2 pusing PD, kt waterfront & kawasan sekitar, pegi supermarket utk beli apa2 yg patut, roti, pisang, air kotak, etc..



malam tu sumer tido awal dek kepenatan main air di siang harinya...


esok pagi nya.... weeeeeeeeee....



& keesokannya  apa lagi.....pepagi lagi dah bangun... sarap kt KDK (Kedai depan kubur)... byk pilihan & murah, sedap pun sedap!



pastu balik hotel, lepak & main kt bilik mainan sat....




main bola.. tido bola.. minum bola..



drizzling... lepak dulu..


grrrrrr....

 wai laju2... aku nak kawin...ngan anak raja ;)



buai laju2 sampai cucur atap..



infiniti pool .. kanak2 xleh terjun



i wanna all of them ibuuu...




dan lepas tu acara mandi tak hengat dunia di mulakan lagi.. best!!






rania & aariz suka main pasir... mandi laut kemudian..



main masak2 katenyer...


sweet je 2 beradik main pasir..


2 beradik lagi berendam.. time ni terjumpa octopus yg besar tau..
apa lagi..... mencicit la hazim lari ;)



dah kecut2 balik bilik, siap2 utk check out... bye2 Thistle.. nx time boleh datang lagi.. 
short trip yg best!





begitulah citernya short trip PD kami .. 


thistle mmg best, nx time boleh datang lagi :)



Friday, July 13, 2012

little KHAYRA



... khayra di usia 3 minggu :)


alhamdulillah sihat2 selalu, kuat, lasak, suka senyum :)





seronok tengok baby besar depan mata... tiap2 hari ada je benda baru yg dapat kita lihat padanya.. 


mcm biasa le baby dlm pantang keje tido je le..


ok chow dulu.. nk bertungku dulu smbil layan tv nih :)

... 10 tahun SUKA DUKA bersama..

Salam... 



ermmm tak tau nk mula citer dari mana...



tengah berpantang ni sunyi le pulak...



bosan tengok tv.. sumer benda macam dh hafal je.. masterchef ulang2 pun layan.. celebriti masterchef pun layan.. awan dania layan... sumer la layan... boring betul waktu berpantang ni kan...??



baby pun asik tido je, pas mandi tido... kengkadang yg kelakar time tuamkan dia pun boleh tido... sedap kot panas je kan..



ada banyak majalah2 yg abah belikan.... sumer tebal2 maklum le nak raya ni sumer edisi AIDILFITRI le mmg tebal... nk buat kuih raya mmg xdapek la kan... usha baju2 raya yg cantik2 kt dlm magazine.. geram!! 
nak... nak!


ops kuar tajuk dah... bahana org berpantang la ni..


entry ni sebenarnya sbb nak wish ..


-
-
-
-

wish apa?


oooo baru ingat....



nk wish my lovely hubby (abah haziq~hazim~aariz~rania~khayra) 



HAPPY 10TH ANNIVERSARY DEAR.... 
WE LUV U SO MUCH!!


macam rania nyanyi "i luv you... u luv me .... "
hehehe... 



jatuhnya cantik je hari ini pada hari Jumaat, penghulu segala hari, alhamdulillah...



hmmm... hadiah 10th anniversary???? 
ada....



paling indah hadiahnya :)




hi..... cantik x rambut baru saya??? ;)


masa 10th anniversary ibu & abah ni khayra baru je berusia 17 hari....



moga kita sama2 memperbaiki diri utk menjadi muslim yg sebaiknya, bapa & ibu contoh buat anak2 kita... aminnn.. moga kita sentiasa bersama senang susah & sentiasa gembira dgn kehadiran anak2 yg tersayang nih...




... macam tak percaya jer 10 tahun dah... jubli perak tu... rasa mcm baru je kawin.... how time flies kan?? 



nanti tiba2 sedar jer haziq nk masuk sekolah menengah dah... ohhhh..




Tuesday, July 10, 2012

gaya TIDO :)


Khayra ni kan masih dlm pantang... 


tapi tido sket punyer lasak..


tengok tu.. kengkadang ibu dia ni bukakkan le bedung dia sekejab2.. 


pastu pasang balik..


haaa... tengok tu...


haziq selalu cakap 



"ibuuuuu.....baby khayra kuar dari landasan" 


hehe... 


cute je bunyinya kan..





and...... well... rasanya tau le dia ikut saper punyer style tido kan....


sapa lagi....?????






ishhh ishhh rania... rania :)





Monday, July 9, 2012

love RANIA

sekarang since dah ada baby baru maka citer pasal kakak Rania pun mcm kurang... hehe.. kalau xtu asik rania je kan.. 


sayangggg Rania.. iyelah anak pompuan pertama kan... 


dia mmg kakak penyayang... memula dapat baby mmg jeles mcm biasa pada dia ibu dia ni hak milik mutlak dia sorang... even ngan baby dia leh cakap "ini ibu Yakya" sambil peluk ibu kuat2.. macam le baby tu paham kan? 


tapi mmg sweet la..


sekarang rania dah berumur 2 tahun 8 bulan dah.. sangat independant, kakak yg sgt ambik berat pasal adiknya.. kalau adiknya nangis dan xde sape2 yg ambik masa tu, haaa mmg confirm rania pun turut nangis sama2... 


pastu jgn ada sapa2 yg nak ambik/dukung adiknya, confirm kena jerit ngan dia ~ JANGAN AMBIK BABY YAKYA!! ... lagi2 kalau org tu cakap "pinjam adik buleh??" 


haaaa... jgn harap la!

anak, kakak & adik penyayang &  of course la disayangi  jugak :)


pada masa yg sama rania merupakan adik yg sangat garang pada abg2nya... sangat bossy ok sbb dia tau abg2 akan mengalah dengannya... esp bila abg2 sibuk concentrate main ipad ha time tu le dia pun sibuk nak main kaler2 barbie dlm ipad jugak, xpun angry granny.. temple run, subway surfers, agent dash pun dia layan jugak.. 


so gaduh le... 


tapi yg penting lastnya dia yg dapat! sangat diktator kengkadang tu tau..


tapi garang2 dia sangat sayang ngan abg2nya.. bila sorang hilang dari mata dia sure bising mulut tanyer "mana aish?" ... "mana ajik?".... "mana ajim?"..


.. comey je...


pertuturannya sangat jeles, penggunaan bahasa sangat fantastic... kalau nk banding ngan aariz mmg rania jauh lebih bagus.. hehe... xpe le tiap anak mmg lain2 kan... ? sumer ada kelebihan masing2..


dulu mmg asik main pistol/senapang & bola, kete.. maklum le sumer atas dia lelaki belaka.. skrg dah nampak feminin dah.. suka barbie.. suka lipstick.. aduyai tiap kali keluar soh tenyeh lipstik kt mulut... ingatkan dia lupa tapi ingat selalu.. lotih mak ;)



huhu... tak abis lagi kisah manja ibu nih... nanti ada kesempatan kita sambung lagi k..


Saturday, July 7, 2012

.... botak dah :)

pada hari ke-14 ngam2 dua minggu khayra dah pun dibotakkan...


jom intai cmne rupanya sekarang....


wahh... tetap shomel le baby ibu ni..




alololo shomel w/pun xde rambut.... 

baby botak yg sangat lasak... tangan nak ke atas je..
ramai org cakap mcm baby boy aje..


ibu x risau sbb cepat je naiknya rambut khayra balik.. based on previous experience la kan.. sumer anak2 cmtu je... rambut lebat..



haaaa... ni baru nampak gegurl kan :)

sekian je kali nih :)

ibu sibuk nk bertungku bagai ..

Tuesday, July 3, 2012

persiapan?? erm..

ok skrg mari citer pasal persiapan sebelum menyambut khayra...



ermm... since khyra ialah yg ke-5 jadik mak dia ni mcm dlm comfort zone ajer.. xde gabra dan sebagainya... just go with the flow.... persiapan biasa2 je la, pakaian baby beli sikit2 yg lain tu recycle kakak/abg dia punyer, tungku, barut, jamu, etc..



check up mcm biasa start 9 bulan kena check up weekly la... rania mmg setia mengikut ibu dia ni check-up ... 



dan paling dia suka gambar ni kt luar bilik doktor... siap cakap nak sumer babies ni tau... hover yakya... dlm perut ibu ni ada satu je rania, xde la sampai 5 kan...  





dihujung2 bulan esp nak masuk bulan ke-9 tu haa confirm macam2 la yg spital bagi.. contohnya di bawah ..



so dh dpt foc tu manafaatkan lah ye :)















persiapan ke hospital xde le nak usung kehulu ke hilir kan... releks je... selagi xmasuk 40 minggu selagi tu le ligat berjalan mcm xde apa2.. alhamdulillah kuat je rasa xpregnant pun :)



ok rehat sekejab... nk melihat ni 4 beradik bergasak2 nih.. tak lama lagi jadik 5 tingkat dah.. haha... lalu ke haziq yg paling bawah tu menahan adik2nya di atas????? 



.... lovely...



love u all kids!

4-tingkat adik-beradik :)