Monday, June 29, 2009

kisah planet...tak habis2 lagi??

Ni lak diskusi antara haziq & hazim bila time tunggu breakfast served kt chinese-muslim rest tempat biasa tu le.. .... sempat cilok video ni.... suka tengok!

video

Weekend yg indah

Hujung minggu kami dihabiskan bersama dengan lunch sesama, lepak bersama, jogging bersama.. dll... bila aktiviti bersama hujung minggu mesti terasa pendek je kan? *sigh*

We had our lunch @ Subang















menunya nasi beriani, sup tulang merah & murtabak singapore..

alhamdulillah..















ni lak muka2 happy on d way back from jogging.... time bukak tingkap mmg sumer kejakunan le.. sonok anak2 tengok org ramai yg main layang2 kat sebelah tasik tu..



nnnnnnnn
tak sabar nak tunggu friday.... since kita akan gi coti2 lagi.... tempat dekat jerrr..

Friday, June 26, 2009

Cat natttt..

Pagi2 pas park kete kt umah atuk, kucing ni le yg akan dicari oleh Aariz, nak tau nape? sbb kucing ni pagi2 mmg port dia suka lepak atas kete ni, tak tau le owner dia punya kete ataupun kete ni ada fishy smell yg buat kucing ni hari2 dok melepak & baring2 atas kete ni, siap menggeliat2 lagi, comel tul!... lg le aariz geram tengok kucing tu!




bila aariz nampak kucing ni spontaneous dia cakap "cat .. nat".. maksudnya "kucing penat".... dah hari2 dok baring je, mungkin pada dia, kucing tu penat & letih le.... hehehe..... whatever le aariz... cute je bahasa dia... tgh sibuk blaja cakap kannn.... mana yg paham tu paham le, mana yg tak paham tu yg susah nak figure out apa maksudnya..

nn

Pagi2 ibu dh kena exercise..

Tengok le Hazim pagi ni, dia ni mmg jenis payah nak bangun pepagi, so lepas mandi dia akan sambung tido balik... bom meletup pun sure tak sedar punya... masa pakaikan baju skolah pun mata dia pejam lagi... terbalik ngan haziq, w/pun skolah petang tapi subuh2 haziq dah bangun tanpa perlu dikejut... ye lah setiap anak lain2 kan...

yg kelakar tu, w/pun mata pejam tapi sempat kerling arini pakai baju apa.... arini Friday so cam biasa pakai baju sukan le.. sbb every friday dia ada gymnastic kt skolah.... masa pakaikan baju dia boleh sound "ibu ajim penat arini, cakap ngan teacher ajim tak mau gimnastik arini.... " amboiii, suka2 hati je yea, ni sape dengar cakap sape ni? teacher kena dengar cakap ajim ke?.... selalunya ibu iyekan je apa2 yg dia cakap, kalau tak tu, lagi le byk alasan dia bagi..

pagi ni abah pegi awal sbb ada meeting awal kul 8 katanya, so apalagi ibu le yg kena dukung budak ni ke kete..... berat toksah cakap le w/pun kurus, berat tulang kot... adeiii.. kalau hari2 camni mau patah pinggang ibu ni tau hazim oiii! tengok le kt bawah ni.



dan yg kelakar dlm blur2 mata tak bukak tu, tangan laju je bukak buku yg mmg ada dlm kete.. lawak ajim ni..



kalau ngantuk tido je le ajim, sampai depan skolah baru ibu kejutkan ye!..
bbb

Thursday, June 25, 2009

Bila heroes bergasakk...

Dah nama pun 3 heroes jadik bila berjumpa ini le kojenya..... bergasak je tak abis2..... yg jadik mangsa skrg sape lagi, apaknya ler.... makin kurus le abah korang tu... aariz tak nampak dlm gambo, sibuk ngan beskal dia kot... selalunya mmg dia pun join d group bergasak jugak... yelah dah besar kan..



haziq sopan le sket, sampai tertonggeng2...



kan baik macam ni je.....



ibu tak campur ok....

Wednesday, June 24, 2009

Report card day

Di pagi hari.....

Hmmm.. rasa cam nak ambik report card haziq kt Hillpark waktu pagi, balik dari hantar Hazim ke CEC, SR bukak dari kul 8.30am - 2.30pm utk report card day, tapi mesti ramai parents yg datang pagi kannn? .. bila dah antar Hazim kt Bukit Gasing & lalu Pantai Dalam, time baru menunjukkan pukul 7.55am... nak singgah ke tak?? mood terus beku dengan Aariz yg meragam sbb nak dok atas riba je... ishhhhh... angin betul le..

mana nak concentrate driving, dah le jalan keluar dari Pantai Dalam pagi2 mmg jam je memanjang, forever ok.. main brek memanjang.... kalau kete manual mmg surrender dah..... ngan aariz yg dok melompat atas riba lagi bila kena sakat ngan haziq... mmg nak kena budak ni..

ni sumer gara2 Haziq yg tak kasik dia pasang cd nasyid dlm kete le... tetiba lak dia angin pagi ni... tak nak dengar apa2 pun even cd feveret dia .... moody betul haziq pagi ni... mungkin disebabkan result exam dia jugak...

actually semalam class teacher dia dah kasik sumer papers exam, out of 4 papers, he only scored 100% for BM, the rest tak.. tapi marks not bad le.. sume 90% onwards.... i think he quite frustrated with the result as well.

Disebabkan dia asyik menyakat Aariz je, so ibu pun ugut le dia, cakap tak nak ambik report card dia harini... apa lagi, dah tarik muka 14 le.... dengan muka syahdu dia siap cakap "ibu ni tak sayang haziq ke? haziq ni bukan anak ibu ke?... anak org lain ye?"...

adeiiiii budak ni... kalau berkata2 mcm dlm drama le pulak... anak pertamakan... very sensitive lah... kalah aariz tau..


T/hari...

Kuar opis kul 12.45pm & tiba hillpark kul 1.30pm , jalan jammed le.. kuar hartamas jam, kt bangsar pun jam... argghhhh... bila sampai terus jumpa class teacher dia... nasib parkir senang lak arini.... nak tau apa dia komen pasal haziq? katanya....

"He's a smart boy, now he talks a lot & makes lot of friends, homework all done very fast...... but his exam paper all careless mistakes... so sayang, he should double check his paper b4 submit (told him few times)... but i believe he can score better in final exam, definately."

Nothing much to say, byk yg good things je kan... so sekejab je le diskusi ngan teacher kelas dia... memandangkan nak dekat kul 2pm, so bawak kete pun cam pelesit le....berjaya tiba opis kul 2.15pm... packed food for lunch & here i am...

Lagi satu yg haziq frust sbb apa tau?? haaa.. sbb best friend dia, Nadhirah dh berjaya kalahkan dia dlm exam kali ini... mmg betul2 tercabar haziq ni...

releks le haziq..... your result still considered good whattt....
mm
tengok komen Principal ni..



Haziq has made good progress and done very well in his exams.
Keep up the good work!
m
but trust me, he won't be satisfied with his result.. tengok le nanti.
vv

Tuesday, June 23, 2009

dinner si haziq

For dinner, anak bujang ni mintak J.Co donut le pulak... tukar selera dia kata... pandainya berkata2 ye Haziq....



ok le since ibu ni sporting jadi no hal le haziq, makan le... lgpun anak2 mmg jarang nak makan benda2 camni... sbb pada dia, donut ni kategori 'junk food'... haaaa, nasib baik bijak & ambik berat pasal pemakanan sebegini .... skali skala tak apa ok...



mintak je lelebey tapi bila makan, separuh je yg luak.. cam selalu haziq kata tu apa???
vv
"not good for your health".... bagus anak ibu ni...
cc


Monday, June 22, 2009

Acara wajib weekend

Weekend kami mmg tak lengkap kalau tak pegi ????????..............


JOGGINGGGG.....





mari kita layan gambo2 ini..................


3 Abdul..........3 Abdull... 3 Abdulllllllllll.....
hhhh



ni lak ibu yg dah mengah lepas 2 rounds jogging keliling tasik... lepak kt lereng bukit....
hhh



haaaaaa......tengok le aariz ni asyik nak ikut kaki dia jer.... diseretnya ibu ke hulu ke hilir..... notti le budak ni!... ibu penat ni tau....



n

Ibu, lepas Venus apa??? arrrrrrrrr... ibu lupa arrr..

Since haziq & hazim ni sgt menggemari planet2 & system suria jadi kami bawa le anak2 ke Planetarium Negara semalam... budak2 yg banyak tanya ni mmg elok dibekalkan dengan ilmu yg sepatutnya.
ccc
Sedikit sebanyak ibu pun boleh belajar skali... kalau tak tu ibu ni kena le tgk buku bila anak2 tanya pasal sistem suria & planet ni.... lama dah tinggal mana le nak ingat sumer tu kan....



Memandangkan masa kami tiba tu teater angkasa baru nak start jadi terus beli tiket & terus masuk.... mmg suka sgt haziq & hazim...



tapi yg buat haziq & hazim frustrated tu sbb teater angkasa tak byk citer pasal planet2 tapi byk menyentuh pasal kerosakan bumi yg dilakukan manusia macam tebang pokok, pencemaran laut ngan minyak & sisa toksik, pengeluaran asap berlebihan dari kilang2 dll... mmg lebih byk menyentuh & mendidik tentang pemeliharaan bumi utk generasi seterusnya..



Lepas habis teater angkasa baru le bawak anak2 tengok pameran... punya le suka budak2 ni sekurang2nya curiousity mereka terjawab... haaa.. baca le sendiri pasal planet2 ni ye.. sumer ada termasuk replika space shuttle skalik.




ni lak gambo depan astronout & dlm Soyuz




ajim yg terus berkobar2 nk jadik astronout jugak... hehe..
vvvvv

Walaupun tak sepenuhnya puas hati tapi sekurang2nya haziq & hazim terbuka minda juga berkenaan sains angkasa ni yg Ajim selalu sebut sbg 'citer bumi'.... ok le tu, utk permulaan ye.. nanti kita pegi ke tahap yg lebih advance.




ni gambo2 kt luar planetarium... ambik udara panas... sejuk banget kt dlm tu....






perghhh lama gile tak jejak sini, last masa zaman skolah menengah dulu le... bayangkan.... skrg dtg bawak anak2 pulak.. hmmmm




Weekend - Ikano

Since ibu nak survey something kt Harvey Norman jadi kami ke Ikano saja on Saturday... dan anak2 bila dah nampak benda ni apa lagi.. tak hengat nak balik dahhhh....





tengok le tu, terlentang.. tergolek.... suka2 hati depa jer.... bagus gak ada benda ni so boleh hangkut sumer budak2 ke sini je, jadi takde le risau anak2 hilang kat tengah lautan manusia tu... pepaham je le weekend kt mutiara camne... tu belum ke ikea lagi.... lupakan saja kalau nak masuk ikea tu ye..








Jagung manis..

Since on friday kami sekeluarga on diet....(hahahah... statement tipu)... jadi ini je le dinner kami.... huhuhu.... sihat kan??



caya tak? caya lahhhh... my 3 abdul sangat menggemarinya....

Thursday, June 18, 2009

Fire drill!

Bu, ajim ada firemen kt school, kata Ajim.... so tadi tak belajar le, fireman tu ajar bila ada fire nak lari ke mana ...




bagus tu.... mmg patut sekolah menitik beratkan hal2 kecemasan begini sejak kanak2 lagi, jadi jika berlaku apa2 yg tak diingini, kanak2 tak lah menjadi mangsa keadaan.

teringat lak my last firedrill kat opis a few months back... bayangkan kena turun tangga dari tingkat 27... tapi sbb nama pun fire drill jadik sumer org lenggang kangkung le.. siap ada yg bawak magazine (baca sambil turun tangga)... - termasuk le ibu.... sampai bawah lepas register nama terus ke restoran minum air... arggg.. pancit tu...

previous fire drill masa mengandungkan aariz, sbb mengandung jadik dpt le layanan istimewa... 'turun lift' dulu sblm lift dimatikan sblm fire drill bermula....... itupun ramai yg query betul ke ibu mengandung sbb perut langsung tak nampak!! nasib le sapa yg tak caya tu kan..



bb




Wednesday, June 17, 2009

Ayam madu lg daaa..

Semalam sempat jugak kami makan petang bersama, since my boss was outstationed, so at 5.30 on the dot dgn cargas kuar opis, we met up at Mahbub Bangsar for our usual nasi beriani ayam madu la.... kalau ke sini, ini mmg satu kemestian.

yg ni ibu punya.. sup tulang.



& roti sbg pelengkap sup
b
b
nyummmmm... abah makan sepinggan tak offer kt ibu ke?
b
b
ni le ayam madu paling best!.... ibu meratah je, teramatt le sedappp! mamak, kasik resepi bulehhhh???
b
b
ater... sila le ... jgn malu2 ye..
b

Tuesday, June 16, 2009

Parking free... syoknya!

Kalau dekat Mont Kiara ni masalah parking mmg le yg paling memeningkan kepala, kalau nak tunggu parking dari Sunrise mmg alamat waitlist tunggu le dlm 3,4 bulan baru dpt jawapan.. itupun tak tau jawapan yg memberangsangkan ke atau tak.. so pandai2 le carik alternatif sendiri..
bb
tapi 2 hari ni managed dpt parking free... syok betul, mcm bulan jatuh ke riba lak rasanya.. padahal bukan apa2 pun.. locationnya? betul2 depan maybank & kedai mamak... haaa, dah tentu selamat org ramai lalu lalang depan tu... so far takde masalah le.... lgpun mmg ramai yg parking situ pun..
bb

bb
cuma semalam mamak dah start open table lah... takleh le kuarkan keta lewat2 alamat kena keliling ngan meja2 tu le..
bb
apa2 pun, selesai satu masalah......
bb

Monday, June 15, 2009

Aariz skrg

Nak share gamba2 aariz skrg....
n
kalau nak tau skrg dia ni suka sgt kendong backpack kecik tu ke hulu hilir, bukan ada apa pun dlmnya, setakat beg kosong je.. even dlm kete pun tak mau tanggal tau...
n
beg ni haziq punya dari zaman dia kecik2 dulu, skrg dah diturunkan pada aariz le pulak..
n
aariz dah nak gi school ke??
n
bila tanya dia geleng2 kepala pulak!
n
cam hazim cakap "ibu, antar le aariz tu kat CEC sbb kt school ajim tu kan budak yg baru merangkak pun dah gi school tau".... dia refer pada budak2 day care le tu..
n
mau meraung aariz tu kalau ibu antor dia kt sana tau...
n


Bosan Ajim!

Since PIL dah datang utk attend kenduri kawin ni jadi kami pun no excuse utk tak mengikut, kena gak pegi w/pun dah tau Ajim mesti buat perangai kalau ke kenduri kawin.. anti sosial le Ajim ni tau.. Majlis ni berlangsung kt Dewan Perdana Felda.

pe2 hal pun jom makan dulu.. lauknya sedap, dah tu caterernya D'Saji kan.
n

cenderahati utk tetamu, cup cakes & bunga telur.



Ajim yg dah ok sket...sibuk ngumpul cup cakes lak! oooo... tgk muka Ajim dah back to normal ye.



ni le berlaku kalau dah lama sgt lepak, budak2 mesti buat cam ghumah sendiri... boleh main merangkak2 cam askar kt hall tu, siap masuk bawah meja lagi.
n


ni pun menunggu sbb nak tuggu pengantin tiba... haaaa... tu pun dah sampai... cantik kaler bajunya.



haaa... sebelum budak2 ni berjaya terjun dlm air tu, baik kita berangkat balik ye.
n
n
kami mintak diri dulu.... time kasih daun keladi & Selamat Penganti Baru.