Thursday, February 28, 2013

citer akhir bulan..


rasa macam baru saja masuk tahun 2013, sedar2 arini dah ari terakhir bulan 2... hmmm laju betul masa meninggalkan kita... 


nnti sedar2 dah tengah tahun, pastu nk puasa dah... pastu raya, pastu anak exam, pastu dah ujung tahun... wah wah wah! 


mmg betullah masa itu emas... tak dapat diundurkan lagi, xdapat dibeli..

ibu dah menceceh.... bukan nk citer apa pun... 


ohhh...arini atuk xdapat ambik anak2 di sekolah so ibu pun start enjin terus kuar dari opis ke bangsar ambik anak2, untungnya dok co yg flexi ni, anytime nk kuar pun buleh ;) ... 



ajim kuar awal arini 12.30... haziq lak 1.30.. huhu... 1 jam jugak kena tunggu... pastu cepat2 nak hantar balik sbb nk ke kafa pulak..


budak yg boring menunggu abangnya... sian ajim..


sila abaikan mak datin nih... 


cayor dah mekap teman weh.. haha....





walaupun panas & penat tp suka la buat keje hantar / ambik anak2 ni... suka dan rindu ngan suasana sekolah ... suka tengok budak2 berkejaran mendapatkan parents atau berlari naik tangga bas sekolah.... suka tengok budak2 happy bila bunyi loceng tamat sessi belajar berdering.... 



teringat zaman sekolah dulu... lagi le sekolah anak2 ni bukan jauh dari sekolah ibu derang dulu... masih dlm area bangsar..



memories..... sonoknya jadik budak2 ... andai dapat kembali ke zaman itu kan???



Wednesday, February 27, 2013

entry malas malas..


dari lunchtime tadi malas je nk kuar makan.... ok la tu makan yogurt je, kang petang boleh dating + makan tak gitu?..



... so bila tak lunch tempat yg di tuju xlain xbukan ke bookstore la... Borders depan opis je :) so mari khatamkan seberapa banyak buku & magazine yg boleh..


haha.... hobi..

layan ni pun best... interesting facts..



balik keje petang xde sempat nk dating pun.. ader budak mintak gi KE KEA .... saper lagi yg sebut ke kea tu kalau tak aariz.... ok no hal, lets have our dinner there..







meatball xserved time ni sbb ada masalah ngan isu daging lembu... frust jugak budak yg nk makan meatballs tu... quite some time jugak depa xserve meatballs tu..




ayam, spagetti & pastries pun boleh..



pisang goreng kata aariz... sebenarnya ikan ...





anak abah... apa2 pun nk abah...


hamboi geng fomfuan nih ...


alololo sweet!


tunggu abah bayar parking



haaa....apa yg pelik gambar ni? cer teka.. cer teka? .. 


iye.. budak kadet remaja tu pakai selipar pun terbalik... camne tu.. kata remaja.. hehe ... 



kakak & adik...opssss ibu & anak...

Saturday, February 23, 2013

~ welcome baby ~

Wiken datang lagi.. arini misi kami nak melawat anak buah baru, cucu opah yang ke-16, kira cucu pertama utk tahun baru 2013 nih... baby gurl :)


so apa2 jom breakfast dulu..





lepas breakfast kami ke tesco mutiara d'sara, replenish stock la... grocery shopping.. makan lagi kt cafe dlm tu :) ... park trolley dulu ye..






pastu baru nyopping... tgk khayra meragam soh lepaskan dia... mcm dah pandai berjalan lagaknya..





lepas dah habis kat tesco kami terus ke kajang... ni baby ke-3 my brother la... sebelum ni dah ada sepasang dah... mmg chubby baby nih tp sayang xsnap gambo la... 

dah xtvt biasa anak2 bila dh jumpa sepupu2nya biasa la... lupa diri bermain .. macam2 perangai, macam2 aksi... kelakar pun ada bila menengoknya.. bila snap gambar lg le mcm2 aksi derang buat... sabo.. sabor ye..




buat mommy aida, pantang elok2 ye ..


Anak2 lelaki..

... saper ada anak lelaki tau la... lebih2 lagi yg tengah nk naik nih...


susahnya kalau suruh bukak buku, especially wiken.. macam pahat ngan penukul tau.. kalau tak disuruh mmg derang buat xtau je...asik main main main... ipad, ps3 ada je kt tangan... adeh.. mmg ini cabaran ibu bapa zmn skrang kot..


nampak gaya kena kasik derang "puasa" dr game2 tu sumer esp bila nk exam.. hmm mmg kena buat nih..


mcm kt bawah ni kes bukak buku dlm 15 minit je, pastu dah start le nk dok depan tv.. haaa mmg nk kena nih..


exam nnti keputusan xmemberangsangkan tau le ibu nk wat apa yer..



Friday, February 22, 2013

alangkah indah..


ya indahnya kalau dpt ambik anak balik skolah ari2 kan.. impian sumer ibu bapa yg ada anak rasanya...



anak2 ni masa meraka kecik kena spend masa to the max ngan mereka... bila bersama anak2 sila lupakan la gadget2 anda tu ye.. kengkadang sian tengok anak2 melopong je kt meja makan depan mak bapaknya, mak bapak sibuk ngan gadget masing2... time ni la nk berbual mesra ngan anak2, tanya apa xtvt di sekolah, apa yg cikgu ajar, even soklan bodoh atau keanak-anakan pun boleh... anak2 mesti suka bila parents tanya xtvt derang tau... . 



ni time ambik haziq & hazim dari kafa.. tp ari jumaat je boleh wat cmtu, hari2 lain xdapat la sobs sob..



xpe la, seminggu skali pun ok kan? dari xde langsung..



pas dah ambik bawak derang gi makan terus ... hari ni ke mahbub je.. anak2 nk pekena roti pisang & meggi goreng & milo suam.. layankan saja.. pas makan baru kita ambik adik2 yg lain..



ibu & abah? cam biasa teh / nescafe tarik & nasik briyani ayam madu la..



tengok tu sempat haziq ambik bukti ibu dia kaki teh tarik.. haha..



jom minummm...

Khayra @ 8m

camtu la masa.. kejab je berlalu... khayra pun dah nk masuk 8 bulan dah... kejenya bermain jer... suka mengusik abg2 esp bila abg2 buat homework... maka menjerit2 la abgnya suruh jauhkan khayra dr mereka esp hazim la... mat garang tu.. terus tak nyanyi dah "baby yg chomel.. baby yg chomel" haha... releks la ajim..


dan suka mengusik kakaknya bila rania tengah sibuk main masak2.. kakak releks je... dah sama geng pompuan main masak2 la kan? dpt jugak rania kawan sejenis akhirnya ;)

sukanya dia..

Monday, February 18, 2013

.. bila musim sakit menjelma :(



cuba tanya mana2 parents saat apa yg mereka tak suker?


yup...


jawapannya ialah masa anak sakit...


stress & risau je woo..


tak senang duduk dibuatnya.. jiwa kacau..


ni kisah aariz la demam on off on off dari hari khamis 17/2 tak baik2 dh brapa kali turun naik tropicana ambik darah bagai xde apa2 yg membimbangkan tp bila suhu naik punyer la panas lap ngan kain basah badan dia cepat je kering kain tu... magic betul..



pastu dia asik meragam je la, itu xkena.. ini xkena jugak... fuhhh mmg mencabar betul.. mood swing betul asik nk marah je..



hampir seminggu jugak le dia mc so xgi korah (skolah) la... 



stok ubat yg merata2.... 





Sunday, February 17, 2013

Happy & Healthy kids



wiken datang lagi... 5 orang budak menjerit hepi.. malas nk citer panjang... pagi2 tadi kuar sarapan pastu kemas umah sambil melayan anak2 super active ni... 



tengok la tu... asik bergumpal sesama sendiri.. riuh rumah macam 20 org budak yg ada kt dlm umah... menjerit, gelak, berkejaran.. pastu ada yg nangis bila kena usik atau jatuh... lumrah la tu... khayra nk tido pun tak senang.. lagi le dia tu "telinga lintah".. huhu..



apa2 pun ... ibu & abah happy jugak tgk kanak2 riang nih.. hurm.. petang kang kemana kita? suggestion please, kids??


sket lagi khayra pun join d club, semestinya dia di atas skali ;)

sakit :(


haziq jarang sakit... tapi dah 2 hari demam on & off... hmmm risau betul... moga cepat sembuh ye sayang...


ibu cam biasa le berjaga malam ala2 mak guard sbb nk monitor suhu badan... risau woo anak demam jgn main2 ok..


ni hari ke-4 ... dah baik la sket... selera makan pun dah pulih jugak..


teringat masa kecik2 dulu bila sakit mintak le nak makan apa2 mesti dapat kan?


mcm tu la naluri ibu/abah... anak tak sihat mintak apa je sumer dapat tanpa byk soal.. hehe...


kita dulu pun gitu kan...


camtu le perasaan mak bapak pd anak2 kan? skrg tau kan...

muka pun dh kecut...  get well soon darling!

Tuesday, February 12, 2013

outing petang2..


hurm ... masih bercuti sempena cny... tapi dah balik KD, dah siap mendobi bagai sumer sebaik balik dari kampung... so esok sekolah dh bukak, kami xpegi mana2 arini, kasih anak2 rehat la lepas long journey balik dr kampung semalam...



tapi petang2 dah anak2 ajak keluar.. nk gi jogging malas pulak... so round2 giant KD saja la.. makan donut kt Jco.. jadi lah..



yang penting keluar... & hepi.... kannnn .. esp yg si kecik tu la... pantang keluar laju je merangkak ke pintu..





gurls sahaja.... kata rania :)




Monday, February 11, 2013

~ anak kampung ~


memang sesuai dgn lagu kegemaran rania sekarang iaitu Anak Kampung... terngiang2 rania nyanyi...


 "tiada keretaku bawa kau jalan jalan.. rumah pun ku tiada, ada pun bapak punya... lalalaa..." 


..... hamboi kemain hafal yea..



yupp... day 2 kat rengit masa cuti cny ritu :) .. moh sambung citer.. 



budak2 ni mmg le sonok sbb ramai sepupu2 derang yg balik jugak..


macam biasa bila ada masa terluang kami pusing kampung la... kalau dekat2 naik motor (kecut perut den) , kalau jejauh sket, naik kete la...



ni time carik kuih2 buat ubat tekak ;) murah woo kuih kt kg & mcm2 jenis especially kuih tradisional, yummeh!... 


jgn banding kt bandar rege cekik darah..




kuih apa ni bu??


time paling anak2 suka ialah masa senggang dan beramah mesra ngan sepupu2... main sama2 mengeratkan ukhwah ewahh....



kumbang hazim dan bunga2 ialah sepupunya..


group yg dah besar sket leka ngan koleksi buku2 mereka, tukar tukar buku & tukar2 stories jugak..



geng lawak kampus


aariz si orang eskimo xabes2 berjaket jer.. dia tgh sibuk main game tu, kalau dh petang sket mmg dok luar ghumah je le  ..



geng main game

haaa tengok tu dah keluar pun .. mmg haritu xtvt bersama famili je, makan, borak2, jalan2 bawak anak...


.... swing rania swing..

ni pulak cerita keesokan harinya.... tengok tu lepas sarapan, asal ade je masa ngadap laptop.. time ni ibu dia dah lintang pukang mengemas utk balik dah..


bergaya sungguh!


1st yg kena siapkan dah tentu baby khayra la... tengok tu... amboi manjanya dia..





bismillah... kami memulakan perjalanan lepas makan t/hari di rumah ... petang2 sket la xde t/hari buta tu bertolak kan ...



cerah

cam biasa singgah utk minum petang, nature calls & bila ada permintaan dr anak2 utk berhenti la ...





ala tomey2 khayra elok je, suka tengok pemandangan kiri kanan mmg langsung xmeragam.. tidonya ada jugak, tapi kejab je ..


sempat... bergambar mmg sempat... hobi



penghibur dalam kete.... di sayangi semua... haruslah..



ish ish... gewammm!


berhenti lagi.. singgah minum2 .. budak2 pun nk carik jajan jugak.. sesekali boleh kasik spoil, jgn selalu ..


askar2 tersayang..



sedar2 dah nak gelap dah suasana.....


terpegum melihat keindahan senjakala... di kala maghrib melabuhkan tirai.. 


kami tiba KD nak dekat waktu isyak .. 




indah ciptaanMu...


tiba rumah pun keje masih berjalan..... 


cam biasa, dobi time! :)




Saturday, February 9, 2013

~ ho ho ho .... lagi


... ho ho ho... balik kampungggg... nyanyi rania ... 



yup balik rengit lagi utk cuti CNY .... cuti pun panjang sbb extend sampai ari selasa minggu depan..



packing pun baru buat malam tadi separuh... separuh lagi pagi ni la... adoii letih packing utk seisi rumah... so dari plan nk balik lepas subuh mmg terbantut la, matahari dah tegak atas pala baru geraknya..




anak2 sibuk ngan xtvt masing2 so atas jalan tak rasa sgt.. hazim ngan buku2 ceritanya... aariz ngan ipad, haziq pun ngan buku... rania ngan barang2 princess dia.. cuma khayra je kna kasik perhatian :)




eskimo sesat..



waktu singgah utk breakfast kt r&r... khayra pun mamam jugak... bubur dia la..



my comot baby lepas makan bubur.. tp still cute!


like rania says "geng fomfuan" .. yeahhh!



haaaa.. tiba kampung dah .. yg abg2 genti tukar mode : org kampung kan... ni dua budak pompuan sibuk golek2 atas katil... mungkin letih perjalanan tadi.. tapi xde tido pun... cargas je.. ibu derang yg letih melayan..



gomol2 time @ kampung

ni pulak hari esoknya, pagi2 kami dah kuar gi pasar ..

my fev gurl :)


my fev baby :)

dan lagi... :)


best pegi pasar kt kampung, sbb sumernya segar, mmg betul2 baru naik dari bot nelayan, kampung ni pun mmg dekat ngan laut ..



belangkas .. xpenah makan..



yummm




ikan parang masak asam pedas... melelehhhh


lauk asam pedas ikan parang mmg tak penah lepas di kampung, hari2 ada je asam pedas.. pergghhh mmg terbaek la ..


ok, gtg... nnti sambung citer kampung lagi k..



... ta ta...

Friday, February 8, 2013

~ outing with BESTIES ~


Friday, 8 Feb ~ kami memang dah pakat2 utk ambik cuti hari ni, semata2 nk kuar shopping sesama.. konon2 nk beli baju anak2 le.. kami ni mmg bestfriend dah lama dari sekolah rendah lagi... tapi bila masing2 dh berumahtangga ni mmg payah nk jumpa bertentang mata, ewahhh... hanya telepon je mendekatkan diri... padahal sorang di KD, sorang di Kajang... sorang lagi mmg jauh, Kelate nun... 



so, our meeting point ialah KL Sentral, besfas kt sana dulu sesama... sambil borak2 tak hengat la... pastu baru heading ke kl.. mana lagi kalau x jalan TAR kan..



asal ader je kedai tudung, kami menyinggah.... aihh pompuan kan... i bought for my gurls je la... berhelai2... berbaloi2 :D




kedai tudung pun jadik... cheeseee



dah puas borong tudung kami ke sogo... kak long & ila nk nyopping di situ.. so i follow je... xkisah le mana2 janji boleh ronda sama2, berbual sama2... kan...





best friend since 88 ~ and counting...



masa di habiskan kat kid's department je, berjam2.. ada je baju yg nak dipilih... haduihhh xleh control rasanya.... sedar2 perut pun dah lapar, kaki pun dah lenguh... so ke food court atas je la kami makan aritu..




ni baru real bini majestret :D



sambil makan sambil borak... cerita berpuluh2 tahun nk share satu hari mana leh habis.... yg paling sonok citer balik hal sekolah dolu2... wahhhhh heaven.... rasa cam nak putar balik waktu yg indah ituu...



~ lenguh tunggu Q ~



isi tangki time! :D



ada roper cam budak2 skolah lagi tak... hew hew... jgn perasan la.. skrg zmn mak2 orang dah... ni time off pegi solat kt surau basement kejab ..


~ smile utk awet muda katanyer ~ kehkehkehhh..

pastu sempat sambung shopping lagi.... pastu break.... tea time kt The Loaf, pastu ta ta ta... sume kejar masa nk ambik anak la, fetch hubby la... etc..



so, berpisah la kami... xtau la bila nk jmpa lagi... kami plan sblm bulan poser nk gathering lagi tp xleh nk janji, biar masa menentukan...


insyaAllah..


take care dear good friends, sampai berjumpa lagi...  syoknya skali skala ambik masa keluar ngan kengkawan ... mmg kena wat selalu nih..



..... dan ni pulak gambo dinner ngan my gurl yg lasak tu... sajer je tepek sbb rindu hihi.... 




bestie versi di umah... & kedai mamak juga haha..