Monday, December 23, 2013

KL - Kemaman


Yeay, hari ni kita nk ke Kemaman, abah ada training kt sana so kami pun mengikut sekali.. dan yg paling best, my brother pun kena gi outstation kt sana pd hari yg sama .. so apa lagi kami convoi la.. bukan senang nk dpt peluang bekerja sambil jalan2 ni kan..


time ni abah kt opis lagi, siapkan apa2 yg patut sebelum bergerak ke Kemaman..


ibu kt umah packing & layan budak tecik main masak2... kan bahang Masterchef skrg.. tgk le khayra tu, dapur kecik dh siap, tp pemilihan proteinnya sgt le menakutkan .. hehe.. nk masak kanggaroo atau jaguar ke nak? ;)





pas dah siap sumer abah fetched dr ghumah, ibu ke opis sekejab ada hal yg perlu di siapkan.. so bawak le ini dua org budak tecik ke opis..


as usual, my diva, rania :)






dah selesai urusan opis, kita santai lepak2 kt bawah, anak2 mmg suka layan fountain ni.. lg le dlm kolam tu byk ikan2 koi yg besar2 ... lg le si khayra tu mcm nk masuk & berenang skali dlm tu kan..








lebih kurang 15 minit pastu abah pun tiba opis...

kami memulakan perjalanan lebih kurang pukul 3 petang... bismillah, moga perjalanan dilindungi dan selamat sampai destinasi, amin...






ni kt tunnel genting sempah nih.. 


lepak sekejab tunggu my brother... yg lg best since kete dia kosong kami suruh bawak opah sekali .. yahoo!




anak2 pls behave sepanjang perjalanan ye.. jgn gusti2 dlm kete k ;)





mana pulak opah & cu min ni xsampai2 lg nih..?


luv this pix!


abah & "anak2 kesayangkan" kata rania...



pas opah & cu min tiba baru le kami convoi sama2 sepanjang perjalanan, singgah makan & solat je..


tengok signboard.. huhu jauh lagi... budak2 nasib bawak buku2 & lego so xde le boring sgt dlm perjalanan..




kami tiba lebih kurang sebelum waktu maghrib tiba... checked in kt Awana pastu gi dinner kt restoran terdekat saja.. dh xlarat nk explore malam tu sumer dah sibuk nk masuk bilik & rehat saja...


pastu bila malam sket baru jalan2 sekitar hotel...


.. tengok khayra sibuk main giant chess, padahal nk angkat buah tu pun xlarat..



bestnya layan angin malam tepi pantai, peluang yg jarang2 dapat kan..

opah & cucu2 nakalnya... tabah yg opah hehe .. 

dah puas lepak naik, solat & tido... esok sambung story ok :)



Saturday, December 21, 2013

Kajang - Selayang Mall


Itinerary kami hari ni, pagi2 dah gi kajang hantar kete ke rumah my brother sbb nk kena ketuk & cat.. so lepas tinggalkan kete kami pun balik bangsar le.. perut pun dh keroncong dondang sayang kan..


hai there! im at kajang @ my Alang's house :)


sblm tu apa2 kita solat zohor dulu kt masjid saidina abu bakar, bangsar.. yg kecik2 dok kt pondok sebelah ye, kang dlm masjid takut bising ganggu jemaah lain kan..



rania suka posing skrg kalau bergambo.. dh besar kan...


ni yg paling hyper la hehe... to be safe and to be fair to others, dok luar je le ye sementara tunggu abah & abg2 solat... pastu turn ibu pulak..


sentiasa mencari peluang... hehe


ibu ni bunga iris ke? tanya rania... x le sayang, ini bunga ros..

nape xde bunga iris? tanya rania xpuas hati..

erm.. kt mesia xde iris, kt luar negara je ader... ibu jwb... eh betul ke? nnti google tgk iris boleh tumbuh ke di iklim kita nih..






pas solat kami lunch, pastu xde plan mana gi Selayang Mall, kasik budak2 ni lepas main2 kt sini sekejab.. Andak kan ada kt sini, boleh le sambil2 tu makan waffle & ice blended andak yg sedap tu :)






khayra in action... memula cm takut, pastu mintak berkali2... haha







ini pulak main ramai2 ngan Andak... suka la budak2 ni .. ibu take turn ngan abah jaga yg kecik2 tu...


kalau tinggal ngan abah boleh le pegi ke outlets jual baju le, kasut la, tudung la... tp xbeli pun, cuci mata sajer..



yg kecik pun nk join jugak..


dah puas kasik main mcm2 game di sini kami pun balik.. lg le nk masuk maghrib dah nih.. ok Andak, thanks for everything, nnti bila senang kami mai lagi ok ..

Tuesday, December 17, 2013

Frozen & Rania


biasa le bila ujung2 tahun ni opis pun tak brapa nk bz, jadik byk masa terluang... hari ni since xde apa2 yg urgent so ambik 1/2 day... 


xde plan pun ingat nk bawak rania & khayra jln2 midvalley je, kiranya gurls day out le... tapi bila balik tgk2 khayra tido... lena je dlm buai...


hmmm...


xpe lah bawak rania je...


kete park bangsar, ambik cab gi midvalley.. 


sampai sana rania ckp "ibu jom tengok Frozen nak?" ibu dia yg xde plan terus OK w/pun ibu dia bukan kaki wayang hokey.. anak pompuan punyer request terus OK saja.. 







masih ingat lagi last masuk panggung citer Avatar... hmmm... bayangkan brapa lama itu filem dah ???




since rania dh mintak jadik terus le naik GSC tgk2 tayangan paling terdekat ngan waktu tu tiketnya udah abes.. yg ada cuma 3D punyer... 
so ambik le 3D.. beli tiket terus masuk.. sbb mmg dah mula pun..












paling suka ngan Anna katanya



dah habis wayang, rania pun dah puashati & happy, so time utk explore MV sekejab...





ice cream time!






deko utk christmas mmg cantik2.. so kami layan jugak le ..











pas dah puas ronda2, bawak rania masuk aeon sekejab sbb dia nk main kt kids department tu... yg masuk token tu... tp kali ni solo je la... 


abg2 sumer xde .. kafa kan, kalau tau sure derang jeles nih ;)










pas dah puas (tp sebenarnya mana dia puas) main mcm2 kami pun balik ke bangsar... mana boleh lama2 kang jem jalan kang!



singgah oldtown rania nk wantan mee.... ok










begitu la kisah 1/2 day gurls day out yg xdirancang... tengok tu dh ngantuk pun rania...  nk tido carik bantal le tu..






nx time boleh buat lagi.. kena curi2 masa utk anak2 sekerap yg mungkin..



Monday, December 16, 2013

R, P, C ... hmmm..

teka apa kena ngan abjad di atas?


...........................


sebenarnya xde apa pun.. just nk citer pasal rania ni ha..


cakap punyer le terer mengalahkan org tua... punyer le petah & laju .. ramai org ingat dia dah 6 tahun pun ada, mungkin sbb faktor ketinggian jugak.. iyelah anak abah kan ;)


tapi ni bukan nk citer pasal fizikal dia... tp pasal percakapan dia..


kami perasan ada certain2 words yg ada perkataan di atas dia akan ada masalah sket nk sebut.. tp turn out jadik cute pulak..


contohnya :


huruf R sure jadik L ~

Rania = Lania
rantai = lantai
rumah = lumah
rosak = losak
rama-rama = lama-lama



huruf J jadik Z

panjat = panzat
terkejut = terkezut
Johor = Zohor
jalan = zalan
jambu = zambu
kejar = kezar



huruf C jadik S

cacing = sasing
cawan = sawan
cicak = sisak
cakap = sakap
cantik = santik
kucing = kusing




Sunday, December 15, 2013

rantai beso saya ;)

harini kami jalan2 kt Avenue K saja.. sebenarnya nk gi wedding kawan abah di sebuah restaurant di Jln Ampang nun, tapi bila tiba di restaurant tu, xde lak weddingnya.. sonyapppp sepi je, cuma pengunjung yg datang makan... 


aikk!. hahahha.... 


rupanya abah salah tengok tarikh kt wedding invitation card la...


x tau nk marah ke nk gelak... abah.. abah.. xpe la peningkatan usia mmg akan jadik begitu kot.. faktor le tu.. jgn mare..


so kt avenue K kami pusing2 h&m & cotton on saja.. ada le few barang yg dah di aimed ... utk budak berdua tu... 


kena kuar cepat2 sblm ibu derang ni meroyan huhuhu...


alolo mbek mbek abah nih... sweet!

kalau dh pompuan tu, rantai mmg wajib! hehe

just nice on you, dear

nak jugak gambo kt depan tu... lania...lania (sbb xleh sebut R) hihi

Friday, December 13, 2013

My Assistants

Seronoknya bila ada pembantu yg menemani di opis arini..


hari ni ada 2 org assistants comey yg volunteer nk lepak kt opis, konon2 temankan ibu dia la..


rania & aariz..


seronok sekali sekala anak2 menemani, ada le kawan berborak hal lego, hal oggy, hal finn & jake, etc... terisi gak masa ibu..


petang2 sket bawak derang gi ngeteh.. hehe..


jom layan aksi mereka..


hello.. my ibu is not around, she is busy doing her shopping at village grocer.. bye!

besar dah budak "baby" ni kan?

pengasuh kanak2 di opis... ahaks!

sama tak? sama tak? .... sama kan?

Wednesday, December 11, 2013

1.5 yr old


yeay.. itulah umur saya sekarang ye.. sekejab je masa berlalu kan? bulan depan dah 18 bulan.. ohhhh cucuk lagi.... bertabahlah..

apa yg saya dh pandai pada usia ini?

banyak...

mulut dah sangat bising... pandai communicate dah...

gaduh pun pandai.. suka carik pasal ngan kakak la..

suka bergambar, suka tengok muka dlm cermin.. kalau dia mintak "nok aya...nok aya" maksudnya soh dukung dia bawak tengok cermin "tengok khayra" maksudnya..

cute je bunyinya tau... ishhh time taip ni pun terngiang2 perkataan "nok aya" tu..

mcm kalau pakai tudung kt bawah ni kan.. maka sibuk la dia nak "nok aya" sbb nk tengok rupa dia dlm cermin ... pastu sendiri puji "atikkkkk"...

iyo lah nak.... comellll.... lg tepat, ibu rasa :)










moga khayra terus membesar menjadi anak yg sihat, cerdas & sempurna.. amin..